начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Спешно отговор, моля

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно отговор, моля

Мнениеот lexy_82 » 24 Авг 2009, 22:54

Здравейте, имам спешна нужда от някой, който е наясно с трудовото право.....Трябва ми точен и конкретен отговор по даден казус. Той не е кой знае колко сложен, но получих коренно противоположни мнения от няколко души, които са завършили право и уж претендират, че са навътре с нещата.Казуса е следния:
До 22.06.09 бях на едно работно място , а от 22.06.09 съм на друго. Т.е. нямам прекъсване на трудовия стаж.Новият договор ми е безсрочен,а не с някакъв изпитатъелен срок. За месеците, в които съм работила на старото място, ми бяха изчислили,че имам 10 работнби дни ПГО (полагаем годишен отпуск), който си ползвах, докато ми течеше предизвестието.По мои изчисления от 22.06.09 до края на годината ми се полагат 10 работни ПГО. Въпросът ми е кога и колко дни мога да ползвам...Имам трудов стаж почти 5 г. Ще съм благодарна, ако някой ми отговори бързичко и компетентно....БЛАГОДАРЯ
lexy_82
Младши потребител

Re: Спешно отговор, моля

Мнениеот devilchos » 24 Авг 2009, 23:48

по закон имате право на 22 дни ПГО. Можете да го използвате до края на календарната година с разрешение на работодателя. ако той не го отложи поради важни производствени причини. В последния случай работодателят е длъжен да Ви го осигури през следващата календарна година до първото шестмесечие. Ако не го направи, Вие имате право да излезете в отпуск без съгласието на работодателя след 2-седмично писмено предизвестие.
Но за съжаление на практика нещата не стоят така- в условията на пазарна икономика Кодекса на труда е неофициално отменен, тъй като вече почти не останаха държавни предприятия, а за частния сектор всеки си измисля свои правила. Все пак това е законовата рамка и би трябвало да я спазват.
devilchos
Потребител

Мнениеот lexy_82 » 25 Авг 2009, 06:36

22 календарни дни за една година :roll: Аз съм ползвала 10 за първите 5-6 месеца.... Не би ли трябвало да ми се полагат половината ? Това, което ми беше отговорено от НЕКОМПЕТЕНТНО лице беше направо шокоращо.Аз реших първо да се поинтересувам какви са ми правата и след това да питам мацките от човешки ресурси. Шефа е готин, няма проблем да изляза отпуск, дори ми беше казано преди време, че след като всички стари колежки се изредят за отпуска, чак тогава ще мога аз. ОК, нали съм нова, нормално е да е така. И изведнъж НЕКОМПЕТЕНТНАТА ми казва, че не мога да си взема всичките 10 дни (защото аз мисля, че имам толкова), а ми се полагат по ден и половина на месец. Следователно за месеците от 22.06 до средата на септември (на мен тогава ми трябва), имам право на 3, максимум 4 дни......Това ми се стори абсурдно, не се ли изчисляват така дните само, ако напускаш. Излиза, че аз имам право да си взема всичките дни ПГО чак края на декември..... СТРАНННОООООООООООООО

П.с. Благодаря за бързия отговор :)
lexy_82
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 25 Авг 2009, 14:31

Здравей,
мисля че НЕКОМПЕТЕНТНОТО лице е прово.Към днешна дата ти се полагат не повече от 3 дни платен годишен отпуск.Представи си следната хипотеза: започваш работа януари месец в някоя фирма, работиш един месец и искаш работодателя да те пусне платен отпуск 20 дни/ за цялата година/ , и той те пуска.Два дни след като си се върнал/а след отпуската напускаш фирмата и почваш работа в друга фирма.Има ли работодател, който да ти разреши да ползваш отпуск за време , което не си отработил/а при условие ,че заплащането на дните в отпуск и осигуровките върху тях са за сметка на работодателя?
По закон до края на годината ти се полагат още 10 дни отпуск, и работодателя е длъжен да ти осигури ползването им, но това става с писмено разрешение от негова страна.По принцип разрешават толкова, колкото отговаря на действително отработеното от теб време.Пример: 20 дни за една календарна година / 20 / 12 = 1,66 дни ти се полагат средно на месец.Работила си във фирмата 2 месеца /2 х 1,66 = 3 дни може и 4, зависи.
Да прав/а си имаш право да ползваш 10 дни отпуск, но само след писменото съгласие на работодателя.
Надявам се да съм била полезна!
vaniaoz
Потребител

Мнениеот lexy_82 » 25 Авг 2009, 15:00

Какво значение има дали съм нова или не. Ами ако не съм нова и януари си взема всичките 20 дни ПГО, каква им е застраховката на работодателите, че аз пак няма да напусна. И ако напусна какво ? Като започна работа на ново място няма да ми се полага грам ПГО:) И защо на мен ми изчисляват така дните, а някои вече са си взели целия отпуск за 2009 ? Наистина коренно различни мнения и не знам на кое да вярвам......Попитах 3-ма адвокати, като 1 каза като теб , останалите като devilchos :roll:

Ок, ако следваме вашата логика, би трябвало чак декември месец да ми се полагат всичките 10 дни, така ли ?

П.с. Не съм много сигурна, но мисля, че никой работодател не би дал всичките 20 дни ПГО януари месец.
lexy_82
Младши потребител

Мнениеот devilchos » 25 Авг 2009, 15:21

това, което се опитва да каже колегата vaniaoz е, че Вашето право на ПГО ще възникне в края на календарната година за всичките останали 10 дни. то е ясно,че последния ден изтича в края на декември, но повечето си ги взимат през лятото. Става въпрос, че всичко е в ръцете на работодателя- ако той не иска, няма да Ви пусне, защото нямате право на 10 дни отпуск, а на 3-4! Така че говорете с него и се разберете.
Успех!
devilchos
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Авг 2009, 15:33

Наистина лицето е било некомпетентно. Полагат Ви се 10 дни отпуск, а не да чакате месец за месец. Но, това става със съгласието на работодателят, който може да Ви откаже да ползвате целият отпуск .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lexy_82 » 25 Авг 2009, 20:42

Ясно, както сам казахте ПГО е за цялата календарна година и последния ден изтича месец декември, но повечето хора си ползват отпуската преди това: Следователно както за другите работодателя решава, така и в случая....Благодаря на всички за менията, беше ми от полза :)
lexy_82
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ