начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Колко, всъщност, трябва да му платя?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот abanosov » 30 Сеп 2009, 23:42

При последната ни среща адвокатът ми повече го интересуваше хонорара му, отколкото това каква тактика ще следваме по време на делото.
Предварително не сме се уговаряли колко трябва да му платя.
Досега е написал само една жалба до съда. За което съм платил 50 лв.
Тогава самият той каза, че в тази сума влиза и присъсствието му на самото дело.
Делото е административно, а материалният интерес е трудно оценим.
Тъй като става въпрос за жалба до административния съд срещу кметско решение за вадене от общинско жилище.

Запознах се с тарифите за адвокатските хонорари.
И от това което видях хонорара не трябва да е повече от 200 лв.
Сега, след 4 месеца, ми иска 1000 лв.
Струва ми се прекалено множко!
А и не е представил никакво основание за такава сума!
Моля ориентирайте ме как трябва да процедирам спрямо това и какво да правя?
abanosov
Нов потребител

Re: Колко, всъщност, трябва да му платя?

Мнениеот monteskio » 30 Сеп 2009, 23:52

Здравейте,

Съгласно Тарифа 1 / която вероятно сте прочели / минималното възнаграждение за този род дела е 150 лв. От там идва и науменованието й - тарифа за минималните .... т.е. няма горна граница..
От друга страна, по нанатък в тарифата е записано, че при прекомерност / но това е за съдебните заседания или при изп. производство, в случай, че противната страна, а не вие, възрази срещу размерът на хонорара, то същия може да бъде редуциран, но не по-малко от 3-кратния минимален размер. В тази връзка, това може да бъде като възможен ориентир за размера, който евентуално дължите - 150 х 3 = 450 лв.

Нещо повече - важното е в случая какво сте дооворили и имали подписани документи. От значение е и дали резултат е във ваша полза и за какъв период от време ще ползвате имота, ако решението е било във ваша полза. Всичко това като се насложи би било възможно да се оцени работата на колегата. За възнаграждението му, т.е. вашите разноски е следвало по делото да се представи екземпляр от кочана, за да се платят същите от Общината, а не да бъдат за Ваша сметка. В случай, че не сте подписали договор, всичко зависи от това какво се договорите помежду си.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот chandra » 30 Сеп 2009, 23:53

Да се бяхте запознали и с обстоятелството, че визираните в наредбата хонорари са определени като МИНИМАЛНИ, адвокатът ви сам преценя колко струва труда му. Истината е, че българите не са свикнали да плащат за адвокат! Искате да спечелите примерно собствеността на жилище, а ви се свиди да си платите на този, който ще ви посочи правните способи за да се случи това...
chandra
Потребител

Мнениеот abanosov » 01 Окт 2009, 00:43

Благодаря на monteskio за бързия и окуражителен отговор.
Но делото още не е приключило. А и, както казах, предварително не сме се договаряли за допълнителни хонорари.
abanosov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 01 Окт 2009, 07:20

Прекрасна и благодатна тема ( рано или късно все хващам по нещичко, а тази ми е като прашинка в окото), та понеже точно вчера една клиентка ме убеждаваше в разни руси мисли при трудно спечелено двугодишно дело по 135( 7 с.з. ако щете вярвайте), в резултат на което едно УПИ с кръгли параметри от 1.5 д. на 5км. от морето и къща с РЗП от 160 кв. са където трябва да бъдат 8), все още съм дружка с метлата.

Няма да изтъквам дежурните аргументи, че и ние деца имаме, плащаме консумативи и налози, защото всеки си има някакво бреме, но когато адвокатът влага голяма част от свободното си време и нерви( за неща, свързани с разрешаване проблемите на клиента) в това да отърве нечие .... от изненадите на съдбата, мисля е редно поне уважение. Въпрос И на етика ( но Вие просто питате).

А договорките за адвокатското възнаграждение се правят a priori . Преценявате приоритетите си и ако установите, че имате нужда от колегата - говорете с него и му обяснете как Вие виждате момента с възнаграждението, за да няма изненади. След като работите 4 месеца заедно все ще намерите допирни точки и пределна за компромис в свободата на договаряне. Ако ли не постигнете синхрон - откажете се от адвоката. В случая и предвид характера на производството изобщо не е задължително участието му.

Без да ви знам предмета на делото, но всеки колега може да си защити хонорара, защото макар и да мислите че е "трудно оценим" е наличен И материален интерес. Възможно да е налице фактическа и правна сложност.... и нещата на наслагват.

п.п. Не защитавам никого, но е весело да поставите такова питане в този форум.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 01 Окт 2009, 11:07

Поне 2000 лева.

Добре де... как не ви е срам? Като не ви оттърва хонорара сменете адвоката. Пазара е свободен. Всеки иска за труда си толкова, колкото прецени.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 01 Окт 2009, 12:12

Мен ми е интересен начина , по който е изчислил възнаграждението.Ако може да покаже ,как се получават двеста лева.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Окт 2009, 12:16

DEKAH написа:

Поне 2000 лева.

Добре де... как не ви е срам? Като не ви оттърва хонорара сменете адвоката. Пазара е свободен. Всеки иска за труда си толкова, колкото прецени.

Щом сте черпили изгоди от това да ползвате адвокат, който Ви е изготвил жалба, ще плащате! Нека си имаме уважението, г-не. Етествено колегата не би могъл предварително да формулира размера на хонорара си. Дълго и сложно е да Ви го обяснявам, а и съм убедена, че няма как да схванете.

Това с Наредбата го забравете.

Със здраве!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот zlostar » 01 Окт 2009, 12:39

От закона за адвокатурата:
Чл. 36. (1) Адвокатът има право на възнаграждение за своя труд.
(2) Размерът на възнаграждението се определя в договор между адвоката и клиента. Този размер трябва да бъде справедлив и обоснован и не може да бъде по-нисък от предвидения в наредба на Висшия адвокатски съвет размер за съответния вид работа.

(3) При липса на договор, по искане на адвоката или клиента адвокатският съвет определя възнаграждение съгласно наредбата на Висшия адвокатски съвет.

(4) Възнаграждението може да се уговори в абсолютна сума и/или процент върху определен интерес с оглед изхода на делото, с изключение на възнаграждението за защита по наказателни дела и по граждански дела с нематериален интерес.

офтопици-без връзка с темата!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
офтопик1- дали е нужно да се извървява дългата процедура по ал 3 при липса на писмен договор или клиентът да си плати по тарифата в наредбата,освен, разбира се ако не се подпише договор-но тук вече става друга хипотезата- за сума над посочената в наредбата...
Офтопик2- кви 5 лева(или 2000)
офтопик3- плюс цитат"Всеки иска за труда си толкова, колкото прецени" е то учител, преподавател, спешен лекар, полицай , социален работник, учителка в детска градина, медицинска сестра- дали за тях се прилага цитираното правило или държавата им плаща от 2-4 лева на час, за тежката работа на посочените лица
zlostar
Потребител

Мнениеот 778899 » 01 Окт 2009, 13:45

да взема да се включа и аз... :)
та...според мен тук има два тънки момента...
първият-това с минималните възнагреждения ме вбесява и мен...чели, недочели...видял някой 200 лв и айдеееее..."повече от това не дължа"...добре са Ви посочили колегите, че наредбата визира МИНИМАЛНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ...

вторият момент, обаче - е срещу работата на колегите, като посочения от питащия! според мен-НЕ СЕ РАБОТИ ТАКА! не може да му вземеш 50 лв. /само тази сума е смешна сама по себе си и говори за прийомите на работа...хващаш клиента и после му вадиш душата до дупка/ и да поемеш явяването и в заседанието, и когато нещата вече са достатъчно напреднали, да му треснеш на клиента 1000 лв. Според мен...още с поемането на каквато и да е работа на клиент, трябва да го ориентираш за приблизителната цена на услугата ти....пък него ако го устройва си стискате ръцете и това е...ако ли пък не-адвокати дал Бог...
самата аз мразя такива практики-когато съм клиент...да потърся услуга и като попитам за цената отговорът да е "по-късно ще се разберем". Не искам да се разбирам с никого по-късно, искам да знам предварително...до колкото е възможно...щото другото отвсякъде си прилича на изнудване... и така! :wink:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Окт 2009, 14:46

:lol: Пуснах метлата, та пак в темата... :lol:

По причини различни имам съображения да изложа и следното( непопулярно ще бъде) мнение - има колеги, които откровено се самозабравят ( дали поради липса на работа, дали по почин ден година храни 8) ), но и това не толерирам.
Аз лично често 8) възразявам по отношение размера на адвокатското възнаграждение- то и това е част от работата ми, защото изначално не знаеш ( или поне има известна субективна неопределеност, колегите ще ме разберат) накъде клонят везните по делото.

И други порочни практики... :evil: от нашего брата.
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ