начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

За съсед и правата ми

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За съсед и правата ми

Мнениеот askmi » 11 Окт 2009, 19:25

Днес един от съседите ми дойде, за да ми направи забележка и между другото да ми вдигне скандал, като се оказа, че причината е боклука зад блока. По негови думи синът ми, който е на 10 год. редовно изхвърля боклук през балкона. Аз вярвам на сина си, но... да приемем че е прав. С "приличен, тих" тон, младия господин заяви, че сина ми се е разплакал и си е "признал всичко" и ако аз не направя нещо по въпроса, то той ("защото не се притеснявам, както другите съседи") ще вземе легални мерки или нелегални такива, като легалните са свързани с доста бумащина, а пък за нелегалните..."ще си имате работа с мен". След последното изказване последва усмивка от моя страна и съвет от негова "да си я завра..."
Разговарях със сина си и разбрах, че въпросния господин го е спирал по повода вече два пъти, като последния е днес на игрището.
Та на въпроса: Разбирам, приемам и подкрепям обществено насочена будна мисъл, но ме притеснява отправената заплаха! Живея тук вече близо 8 години, без пререкани със съседите, сама със сина си и съм с ненормално работно време, поради което се налага той да се справя сам. Какво мога да направя, за да не продължава притесняването му, особено след като съм убедена, че не е и виновен?
Предварително благодаря!
Ася
пп Опитах се изложението да бъде максимално кратко :oops:
askmi
Нов потребител

Re: За съсед и правата ми

Мнениеот andy70 » 11 Окт 2009, 20:47

Първо се опитайте да се убедите наистина ли синът Ви не хвърля боклуците зад блока, а не на предвиденото за това място.
Какво Ви кара да мислите, че той не е виновен, съобразно фактът, че му отделяте малко време и възрастта му.
Ако сте 100% уверени в невинността му, потърсете съдействие от районния инспектор (кварталния). Той ще състави предупредителен протокол на Вашия съсед, с който ще го предупреди за отговорността, която носи съобразно отправените към Вас заплахи.
Но това е краен вариант, който не Ви препоръчвам, за да не си развалите добросъседските отношения.
Аз лично смятам, че, за да се стигне до това положение, съседът Ви има някакво основание.
Постарайте се да преустановите хвърлянето на боклуци от терасата като отделите малко повече време за възпитанието на момчето. С времето всичко ще отмине и ще се забрави.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 12 Окт 2009, 12:19

Мдам, често казвам- съседите никога не спят. :lol:
И знаят всичко, дори и несъществуващи неща.

Не съм сигурна, Анди, че на този буден радетел за правова държава :wink: не следва да се вгорчи малко животеца. Това дете, за да е плакало все нещо му се е случило... 8)
А докато не е установено по надлежния ред( съставен АУАН и влязло в сила НП) по местната Наредба за чистота... всичко е само в сферата на твърденията.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 12 Окт 2009, 12:34

Поли, скъпа, какъв надлежен ред, каква наредба. Тук действа принципа на "...великата шаячна правда".
И аз като бях на 10 и все се чудех каква беля да направя, понеже стоях сам в къщи, обстрелвах съседите с яйца и домати от терасата, след което се криех. Докато на стълбището не ме срещна домоуправителя, който така ми опъна ухото, че изпука. А майка ми, като разбра, не отиде да се разправя с него, а ме накара да почистя около блока остатъците от домати и черупките от яйцата.
Е, оттогава забравих да хвърлям през терасата каквото и да е. Не беше много възпитателен метод, но пък адски ефикасен.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 12 Окт 2009, 14:26

Слънце 8) ,
баба ми имаше много умни приказки, та едната беше - "Дете се бие с думи".
А съседа, ако има претенции, ще ги отнесе към родителите, нЕма да прилага "великата шаячна правда" и да се изживява като някакъв ОФ-активист. 8)
Без значение е ли виновно детето.

п.п. Ако аз се въздържам от физическа интервенция по отношение низходящите ми, то не виждам от къде на къде някой ще може да посяга на децата ми.
Щото закона на джунглата..
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ