начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

Обезпечаване на доказателства

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезпечаване на доказателства

Мнениеот kalahan2008 » 29 Окт 2009, 22:41

Здравейте,
Ще съм благодарен, ако ми разясните какъв е редът за обезпечаване на доказателства за бъдещ иск в случай, че ответникът е трудно идентифицируем.
Става дума за следното:
Когато бях в 11 клас се явих на Национален кръг по литература в гр. Костенец, където изкарах оценка 5.50. Темата, която бях писал на олимпиадата, беше публикувана на следващата година във в. "Гимназист", без мое разрешение. Заедно с една колежка, чиято работа също беше публикувана във вестничето, се обърнахме към редакцията на вестника и те се съгласиха да ни заплатят скромен хонорар. Само да допълня, че тогава интернетът тепърва навлизаше в България. Оттогава забравих съвсем за това.
Тези дни с изненада установих, че темата ми, след повече от 10 г., се намира в интернет мрежата. Нямаше да обърна такова голямо внимание, ако не беше публикувана и в сайтове като prepishi.com, zamunda.net и pomagalo.com, за които се иска и регистрация, а на сайта на prepishi.com се иска и заплащане, със sms на стойност от 1 лев без ДДС.
Неприятно ми стана, че тези сайтове печелят, без да се съобразяват с авторите на съответните разработки. Писах им едни заплашителни имейли :mrgreen: че ще ги съдя, ала-бала, досега само от единия сайт са ми отоврили (онзи платеният), искат ми неоспорими доказателства, че аз съм бил автор на темата.
Та въпросът ми е как да се снабдя със съдебно удостоверение, чрез което да узная кой е собственикът на съответния сайт, и какво следва да бъде посочено в удостоверението. Към кого да бъде адресирано - към администраторът, където се хоства сайтът ли, към доставчика ли...хич не съм наясно с това как работи интернет и как става индивидуализацията в интернет пространството.
Но ми е нужно с оглед пасивната легитимация по бъдещ (мноооого евентуален :mrgreen:) иск за нарушени авторски права.
Едва ли ще се стигне чак до дело, но ми стана любопитно как точно се бранят авторските права в интернет и как се индивидуализират ответниците.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Обезпечаване на доказателства

Мнениеот kalahan2008 » 29 Окт 2009, 22:46

Само да добавя във връзка с платените сайтове.
Имахме една публична продан на имот, който както си е редът беше обявен на сайта ан КЧСИ. По принцип няма голям интерес за имотите на стойност над 200 000 лв., но за този изведнъж започнаха масово да се обаждат по телефона интересуващи се наддавачи. И винаги спореха, че сме били обявили в интеренет на нашия сайт, че началната цена била 20000 лв, т.е. с една нула по-малко. попитах кой точно сайт имат предвид - казаха - на камарата. Но четяли за обявлението от...imoti.bg. Оказа се, че въпросният сайт има секция за публични продажби на ЧСИ, достъпът до който се осъществява посредством...sms на стойност 1.20 лв. с ДДС :mrgreen: Та нахалиците не стига че преписват грешно информацията от сайта на КЧСИ, ами и искат пари за достъп. :wink:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот lexter » 29 Окт 2009, 22:49

Domain Name: PREPISHI.COM, registered by IcnDomains.net

Registrant:
Nikolay Kostov Dep
Nikolay Kostov ()
ul. Oborishte 54
Sofia
Sofija,1000
BG
Tel. +359.899854492

Creation Date: 07-Jan-2009
Expiration Date: 07-Jan-2010

Domain servers in listed order:
pns.nikolay.in
sns.nikolay.in

Administrative Contact:
Nikolay Kostov Dep
Nikolay Kostov ()
ul. Oborishte 54
Sofia
Sofija,1000
BG
Tel. +359.899854492

Technical Contact:
Nikolay Kostov Dep
Nikolay Kostov ()
ul. Oborishte 54
Sofia
Sofija,1000
BG
Tel. +359.899854492

Billing Contact:
Nikolay Kostov Dep
Nikolay Kostov ()
ul. Oborishte 54
Sofia
Sofija,1000
BG
Tel. +359.899854492

Status:ACTIVE

http://whois.domaintools.com/prepishi.com

от тук можеш да тръгнеш. Има като напишеш в google "whois" търси кой домейн на кого е регистриран. Повечето си плащат на "фирма", която с това се занимава - дава/продава домейни.
Дано горенаписаното послужи за отправна точка!
Успех и ги размажете тези, които на чужд гръб печелят без да си мръднат пръста :)
lexter
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 29 Окт 2009, 22:52

Супер! Благодаря много! Ей сега ще им пратя една "честитка" :mrgreen:
Още веднъж благодаря!
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ