начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Моля за съвет - имам ли шанс да си взема парите

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет - имам ли шанс да си взема парите

Мнениеот alexis_m » 14 Дек 2009, 23:03

Здравейте,
Преди повече от година изтеглих банков кредит по молба на мой приятел, тъй като съм с по-висок осигурителен доход. Дадох му парите, като за целта подписахме запис на заповед и договор за заем - образците намерихме в интернет :( :( :( . Може на вас да ви звучи глупаво, но тогава ми се струваше че документите ми са достатъчно, още повече че не съм очаквал никакви проблеми - и друг път съм му давал пари и винаги ми ги е връщал, запознат съм (отчасти) с бизнеса му. Явно обаче кризата не го е пощадила - разбрах че е вземал пари и от другаде - с високи лихви и в момента явно много е закъсал. Преди седмица видях че е прехвърлил дяловете във фирмата на зет си, направих справка в имотния регистър - продал е и двата си апартамента на роднини.
Просто не знам как да реагирам - сумата не е малка, върху нея текат лихви. Опитах се да говоря с него - обясни ми че се опитвал да намери купувач на бизнеса си и поиска да му дам още 6 месеца срок за да ми върне парите.
Обърнах се към адвокат, за съжаление мисля че не случих на правилния, не знам какво точно трябва да очаквам от него, тъй като не съм запознат с процедурата, но вече сме провели 3 срещи, а никакви действия не са предприети. Чета из форумите, че ЗЗ трябва да се предяви, че трябва да се заведе дело, но фактически си нямам представа кое как да се задейства, а на срещите с адвоката само си "чешем езиците".
Моля да ми дадете съвет или да ми препоръчате някой ваш колега от Стара Загора, който има опит в такива дела.
alexis_m
Нов потребител

Re: Моля за съвет - имам ли шанс да си взема парите

Мнениеот 778899 » 14 Дек 2009, 23:29

Здравейте,
колега от Ст. Загора-не мога да Ви препоръчам...но с тези документи и с "продадените апартаменти на роднини"-не виждам проблем да си върнете парите.
просто намерете "правилния" колега, който си разбира от работата!

Успех
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот alexis_m » 15 Дек 2009, 00:08

Благодаря,
Наясно съм че ми е необходим "правилния" Ви колега, но как да го открия. Има ли регистър с делата, които водите в съда, за да си избера някое име оттам.
Има ли възможност от разговора с адвоката или по действията му да разбера дали има реално опит с такива дела. То всъщност моя адвокат още не е предприел действия :(
Моля Ви, кажете кое е първото нещо което трябва да се предприема - той вече се разпродава всичко което се води на негово име. Дали не съм закъснял, как се стига до запори и може ли да се атакуват тези сделки.....
alexis_m
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 15 Дек 2009, 00:11

На първо време поискай от съда със заявление по ЧЛ.417 да ти издаде Заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист. Адвоката с който си се срещнал знае как (дори да не е най подходящия).
В предния пост 778899 намеква, че може да се поиска обяваване на недействителност по отношение на теб на тези прехвърляния на апартаментите (на основание Чл.135 от ЗЗД), защото ти си увреден, а роднините като приобретатели се предполага да знаят за увреждането. Но пак ще се гледат дати на прехвърляне, а кога е падежа на записа ? и други ...... (това като крайно решение може да отнеме 2 год.)
С това те насочвам за да можеш да говориш по-конкретно с местния адвокат.
Но, на първо време извади изп.лист и се огледай дали няма и друго имущество.
Шанс има- ти все пак имаш документи, друг е въпроса че не си се обезпечил с конкретен актив.
Трябва да се огледаш и за читав съдебен изпълнител в Ст.Загора.
Другия ми съвет е да побързаш, ако много протакаш 6-12 мес-24 месеца, то е вероятно и други кредитори да предявят пртенции и да не остане нищо.
такса държавна ще имаш - 2% от иска.
p_dyan
Потребител

Мнениеот starky » 15 Дек 2009, 00:33

Има голяма вероятност с такъв документ (запис на заповед) ,да бъде оспорена в съда даже и по-лошо стана "модерно" длъжниците да се оправдават с това ,че са били "принудени" да я подпишат.Като допълнение бих споделил също,че с проследните промени в законодателството (с цел да се избягнат изнудвания и измами) записа на заповед много трудно се приема като основание за вземане.
starky
Нов потребител

Мнениеот alexis_m » 15 Дек 2009, 00:34

Въз основа на какво да искам да ми издадат Заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист - договора за заем или ЗЗ. Според адвоката ЗЗ не бил подходящ защото няма нотариална заверка, договора също няма, но май му изглежда по-добре.
ЗЗ е на предявяване, няма падеж. Според адвоката ми ще има проблем с предявяването защото няма да иска да му бъде предявен.
Може ли да помоля за повече подробности:
1.как да предявя ЗЗ, ако не мога да открия издателя или той откаже да подпише че му е предявен
2.мога ли да поискам издаване на ЗНИ и изп. лист въз основа на договор за заем(без нот.заверка)- има ли стойност и как се процедира
alexis_m
Нов потребител

Мнениеот ko4o4 » 15 Дек 2009, 11:19

1. Договора за заем не е основание за издаване на ЗНИ(според мен, де :roll: ). 2. ЗЗ е основание за ЗНИ, но евентуалното възражение с/у ЗНИ може да спре принудителното изпълнение(чл.420 ГПК).
3. ЗЗ може да я предявиш с нотариална покана, като ако не можете да го намерите, просто ще му залепите съобщение за получаване на вратата със срок(мисля че е около 2 седмици), след изтичането на който мисля че ще се счита че я е получил-но всичко това един нотариус го знае по-добре от мен-важното е че според мен предявяването ще е по-бавно, изнервящо и неприятно, но в никакъв случай не и невъзможно.
ko4o4
Младши потребител

Мнениеот nksuccess » 19 Дек 2009, 11:31

1. В качеството си на управител на фирмата, или като физическо лице, вашия познат е подписал документите?
2. Ако ЗЗ има посочен падеж не се предявява, а директно се търси издаване на ИЛ от съда.
3.До колегите има едно производство по ГПК - обезпечително, подава се молба по 390 за ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА БЪДЕЩ ИСК. Съдията се произнася в рамките на работния ден и струва 40 лв. Ако съдът уважи молбата ви ще предприеме съответните действия по обезпечаване на вземането ви(действията вие трябва да си ги посочите).
4.Ако е подписал ЗЗ в качеството си на управител на фирмата си има разпоредби в ТЗ какво се прави.
5.Не мога да ви препоръчам колега от Стара Загора...
Успех с вземането!
nksuccess
Потребител

Назад към Взаимопомощ