начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Генерално пълномощно и смяна на ЛК???

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Генерално пълномощно и смяна на ЛК???

Мнениеот prodep » 22 Фев 2010, 12:01

Здравейте, имам въпрос и се надявам да открия отговора при вас.
Излизам в чужбина и оставям Генерално пълномощно.Човека на който издавам/ оставям Генералното пълномощно, трябва да си преиздаде БГ лична карта (данните използвани в пълномощното)преди моето завръщане в страната.

Въпроса ми е : Дали трябва да се добави текст/ кауза при промяна на данните от ЛК, пълномощното да се счита за валидно( къде в пълномощното и правилна формулировка, моля)? Или нее необходимо.

Втория ми въпрос : Дали може да се напише "Настоящото пълномощно има срок на действие до завръщането на упълномощителя на територията на РБългария"?

Трети въпрос: Има ли срок/период (напр. 5-10г.)след който Генералното пълномощно се счита за невалидно, при условие ,че нее изрично упоменат такъв срок в самото ГП.

Благодаря предварително
prodep
Нов потребител

Re: Генерално пълномощно и смяна на ЛК???

Мнениеот Melly » 22 Фев 2010, 20:41

:shock: Още ли се срещат "генерални пълномощни" :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Фев 2010, 20:53

Докато има генерали, ще има и генерални пълномощни.

Има и адмирално пълномощно, но то важи само във водата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nksuccess » 23 Фев 2010, 09:53

Prodep
Кажете, точно с какво искате да упълномощите, даден човек за да ви отговорим по-точно. Освен издаването на док.за самоличност има ли и други действия, които искате упълномощения да извършва. Няма Генерално пълномощно( с един лист хартия някой да извършва всички възможни правни действия, валидно от ваше име). Пълномощните са за конкретни действия за да има сигурност. Конкретизирайте си въпроса.
nksuccess
Потребител

Мнениеот tj_todorov » 23 Фев 2010, 12:04

Нотариуса на място ще ви посъветва как се пише пълномощно, какви са формулировките, така че да покрият вашата идея за "генереално пълномощно". Той ще ви каже и за срока на действие на пълномощното. И със сигурност знае и как се решава проблема със смяната на личната карта.
Още повече в България сега няма нужда да се сменят личните карти, нали ги удължават старите карти автоматично с по няколко месеца, докато МВР купи новата печатна машина.
tj_todorov
Младши потребител

Мнениеот prodep » 23 Фев 2010, 17:37

nksuccess написа:Prodep
Кажете, точно с какво искате да упълномощите, даден човек за да ви отговорим по-точно. Освен издаването на док.за самоличност има ли и други действия, които искате упълномощения да извършва. Няма Генерално пълномощно( с един лист хартия някой да извършва всички възможни правни действия, валидно от ваше име). Пълномощните са за конкретни действия за да има сигурност. Конкретизирайте си въпроса.

Благодаря за отговора
ГП което смятам да оставя ще включва конкретни пълномощия ( Да съставя и подписва всякакви декларации от мое име./Да ме представлява, подписва на всякакви документи./Да се явява от мое име по съдебни дела в защита на мои имуществени и други интереси с право да сключва спогодби, и да се отказва от права, да оттегля искове, да признава чужди права от мое име./ и т.н)

....Но конкретните ми въпроси са свързани с -промяна на личните данни на УПЪЛНОМОЩЕНОТО от мен лице (не на моите данни);периода на активност на това ГП когато изрично НЕЕ посочен такъв; и може ли да се посочи период не като конкретна дата/месец / година а "ДО ЗАВРЪЩАНЕТО" ми на територията на РБГ.
Вие какво бихте ме посъветвали?
prodep
Нов потребител

Мнениеот prodep » 23 Фев 2010, 17:43

tj_todorov написа:Нотариуса на място ще ви посъветва как се пише пълномощно, какви са формулировките, така че да покрият вашата идея за "генереално пълномощно". Той ще ви каже и за срока на действие на пълномощното. И със сигурност знае и как се решава проблема със смяната на личната карта.
Още повече в България сега няма нужда да се сменят личните карти, нали ги удължават старите карти автоматично с по няколко месеца, докато МВР купи новата печатна машина.

Благодаря за отговора и информацията (за ЛК )
Формулировки за ГП в интернет се намират лесно , но зададох тези въпроси с цел да си спестя многократно ходене до нотариус или търсене на интернет клуб с принтер и т.н. в близост.
prodep
Нов потребител

Мнениеот prodep » 23 Фев 2010, 17:45

Благодаря на всички отговорили

Всички допълнителни съвети по темата ще са ми полезни
prodep
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 23 Фев 2010, 18:08

И да си смени л.к., все тази- името ( възможно, но малко вероятно) и ЕГН няма като как да смени...
Настоящето пълномощно да се тълкува изцяло в полза на упълномощения и е валидно до неговото оттегляне( или безсрочно)- все тази.
Апропо, за това нещо нотариус ще ви вземе 20лв., за какво се ромеете?!? ( егати думата, ама да не ме обвинят и в дискриминация)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donchev » 23 Фев 2010, 18:17

Отидеш ли в Рим, прави като римляните
donchev
Потребител

Мнениеот inspectora » 23 Фев 2010, 21:37

poli_g написа:... за какво се ромеете?!?

:lol: :lol: :lol:
Поли, тоя лаф ще си го включа в репертоара. Толкова ме изкефи, че дори и да не ми дадеш "лиценз за ползване" ще си го ползвам "на риск" :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот berbo » 24 Фев 2010, 18:55

И аз си мислех, че няма "генерално пълномощно", но според Апис 7 (качено е) има такова.
berbo
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Фев 2010, 21:15

berbo написа:И аз си мислех, че няма "генерално пълномощно", но според Апис 7 (качено е) има такова.

Стара тема, безпредметна според мен, но ако сте колега- наясно сте, че не бихте могли да посочите правната норма...
Ако визирате разработените процедури към различните правни норми- това да е първата грешка, че да впечатлява.

Инспекторе, за теб- винаги. Имаш безусловното ми съгласие. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Фев 2010, 21:30

Генералното пълномощно е абсолютно валидно, дори и да е в едно изречение, независимо от практиката.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот iva_sh » 25 Фев 2010, 02:05

пълномощното за пред група "Български документи за самоличност" в ОД на МВР трябва да е изрично и с нотариална заверка на подписа - да се посочи какви действия ще се извърршват от името на другото лице - подаване на заявление за издаване на лична карта, пред коя служба на МВР, получаване на готовата лична карта. Прочетете повече в Закона за българските лични документи и в Правилника за издаване на български лични документи.
iva_sh
Потребител

Мнениеот vasilevs1981 » 11 Май 2010, 21:10

Здравейте,
значи такова нещо като генерално пълномощно има лично аз имам такова във което аз съм упълномощения издадено ми е 2004 г./това за тези които казват че няма такова чудо/
ВЪПРОСЪТ МИ Е /като на създалия темата/:СЛЕД СМЯНА НА ЛИЧНАТА КАРТА НА УПЪЛНОМОЩЕНИЯ ВАЛИДНО ЛИ Е ПЪЛНОМОЩНОТО
надявам се на компетентни отговори
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
Последна промяна vasilevs1981 на 11 Май 2010, 21:21, променена общо 1 път
vasilevs1981
Нов потребител

Мнениеот Melly » 11 Май 2010, 21:15

vasilevs1981 написа:Здравейте,
значи такова нещо като генерално пълномощно има лично аз имам такова във което аз съм упълномощения издадено ми е 2004 г./това за тези които казват че няма такова чудо/
Въпросът ми е като на създалия темата:СЛЕД СМЯНА НА ЛИЧНАТА КАРТА НА УПЪЛНОМОЩЕНИЯ ВАЛИДНО ЛИ Е ПЪЛНОМОЩНОТО
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

Спор няма. Виждали сме ги всЕкакви такива.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vasilevs1981 » 11 Май 2010, 21:24

Melly написа:
ВЪПРОСЪТ МИ Е /като на създалия темата/:СЛЕД СМЯНА НА ЛИЧНАТА КАРТА НА УПЪЛНОМОЩЕНИЯ ВАЛИДНО ЛИ Е ПЪЛНОМОЩНОТО
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

ВЪПРОСЪТ!!!!
vasilevs1981
Нов потребител

Мнениеот Melly » 11 Май 2010, 21:37

vasilevs1981 написа:
Melly написа:
vasilevs1981 написа:.............
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

ВЪПРОСЪТ!!!!

А знаете ли, че писането с главни букви се приема за крещене?
Та, защо ми крещите! :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Май 2010, 22:02

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

значи.......
ако позволите- фактът, че го имате трябва да значи, че сте генерал? Безсрочно произведен.
:roll: Вашата логика.

Промяната в документът ви за самоличност доведе ли до промяна в ЕГН, и/или собствено, бащино и фамилно име?

После- валидно ли е? Ми, докато не му сложат печат "невалиден" ( леле, к`ви ги редя :roll: ) все си е такова, друг е въпросът за процесуалната ви власт.
Дълга тема- не ви и трябва да знаете.

п.п. Мислите на Ванко ми действат по този начин, пък и днес доста се посмях с него.
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ