начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

моля за помощ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за помощ

Мнениеот zivite » 13 Май 2010, 16:11

Моля да ми помогнете за следния проблем. Сина ми загина в ПТП. Виновния бе осъден, като в наказателното дело внесох по съвет на адвоката си граждански иск и ми бе присъдена сумата от 50 000 лв. Тъй като виновния няма никакво имущество подадохме заявление до застрахователя издал застраховка Гражданска отговорност на виновния. От там, обаче за мое огромно учудване отказаха да ми платят каквото и да е, като дори не ни отговориха писмено. Адвоката ми твърди, че няма какво да направим, тъй като в последните две години се създала практика на ВКС, че в подобни случаи /когато има внесен гр. иск в наказателното дело/ искове към застрахователя са недопустими. Дал ми е няколко решения, едно от които е това:
Р Е Ш Е Н И Е № 82/ 07.07.2009 година т.дело № 28/2009  година на ВКС

Въпросите ми са следните:
Възможно ли е това да е справедливия изход от трагедията, която преживях? Защо е задължителна застраховката Гражданска отговорност, след като застрахователя може да не плаща нищо? Има ли някаква възможност за по-нататъшни мои действия, с които да получа от застрахователя присъденото ми обезщетение?
Благодаря на всички, които ще дадат мнение.
zivite
Нов потребител

Re: моля за помощ

Мнениеот namakak » 13 Май 2010, 22:12

Той вече ви е длъжник с определена присъда,сума и т.н.
Имате ли право на обжалване?Защото по искане на ответник или ищец,виновният плаща разноските по делото.Така е в бракоразводните,защо и тук да не е. :wink: Или материален спор,знае ли човек откъде ще изкочи възмездието :D
Всеки има право да иска от съда да му бъде разрешен спора или проблема.Съдът е този ,който последен разрешава материалния спор.Само поискайте,заради вината.Че то ивначе присъда има ли,ако невинния ще плаща :shock:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Май 2010, 22:21

По принцип има Гаранционен фонд, който обслужва междината между претенциите и съответните откази на застрахователите, но тук няма много място.

Трябва да раздухате случая, със съответните мерки - изпълнителен лист, ограничаване на правата на длъжника и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vetre » 13 Май 2010, 22:52

а защо не следвахте утъпканата процедура-след края на нак.производство
/учудвам се как не е направил споразумение водача?/да заведете гр. дело?
там няма такси в случая,и като се привлекат кръвопийците,плащат,нема лабаво.
вече сумите по подобни дела клонят към 200 000лв.
а иначе по вашия случай е ясно защо-застрахователя не е бил страна по делото,
не е осъден,значи не следва да плаща.
vetre
Потребител

Мнениеот jusman » 18 Май 2010, 14:23

Оттук нататък, както и vetre Ви е писал, можете да заведете отделно гражданско дело срещу застрахователя по гражданската отговорност, което най-вероятно ще спечелите, тъй като наказателния съд е потвърдил вината на шофьора, причинил ПТП-то.
Ако Ви е необходима професионална помощ по този случай, бих Ви препоръчал този сайт: http://www.zastrahovan.eu
jusman
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ