начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Гаранционен фонд

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гаранционен фонд

Мнениеот Abadon » 21 Юни 2010, 19:31

Здравейте,

Вчера заварих колата си на паркинга пред блока забърсана от някой в задния десен калник и по задната броня. Имам ГО и за нещастие каското ми изтече в петък, затова си бях паркирал колата за събота и неделя, възнамерявайки днес да отида и да го подновя. Обаче както се досещате не мога да я закарам така на застрахователите, защото ще ми я заведат като щета която си я имало преди сключването на каското. Затова викнах КАТ те дойдоха написаха ми протокол за ПТП причинено от неизвестен извършител, като възнамерявах да се възползвам от Гаранционния фонд. От Кодекса за застраховането:
Чл. 288. (1) Фондът изплаща обезщетения по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за:
1. имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, когато пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на Република България и е причинено от неидентифицирано моторно превозно средство;

И така днес отидох във въпросния гаранционен фонд на графа. Там ме посрещна един дядо, който едва чуваше. И след няколкократно повтаряне не името ми ме записа в някаква книга, че виждаш ли съм ги бил посетил. След това вика сега ще извикам експертите. След малко се появи един друг дядо, който злобно вика какво става? Кой те прати тука? Ние да не сме червения кръст да даваме пари хей така, но вика дай да видя все пак протокола от КАТ погледна го и вика е трябвало е да имаш каско не можем да ти платим нищо. След което ме изгони, не ми даде нито да подам молба нито нищо.

Какво е вашето отношение по въпроса и какво, всъщност, мога да направя?

Все пак живеем, или поне се борим да живеем в правова държава, а щом самия орган си търси вратички в собствения си нормативен акт с цел да не плаща и така обезсмисля съществуването си ... нещо куца в системата.

Предварително благодаря!
Abadon
Младши потребител

Re: Гаранционен фонд

Мнениеот zlatozar » 22 Юни 2010, 02:35

Какво можеш да направиш? Можеш да направиш дело! Този фонд така или иначе доброволно не плаща или ако плаща, то не плаща в размер какъвто подобава.
zlatozar
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 22 Юни 2010, 14:13

Чл. 288. (1) Фондът изплаща обезщетения по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за:
1. имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, когато пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на Република България и е причинено от неидентифицирано моторно превозно средство;

Я отново внимателно прочетете какво сте цитирали? Изрично е казано "смърт или телесна повреда". Никъде не става въпрос за щети по имущество.

Ако неидентифицирана съседка си изпусне саксията върху колата ви, пак ли там ще ходите?

Задачата по намиране на виновника, причинил щетата, е на полицията. Когато тя го намери, вие може да заведете дело срещу него, за да ви възстанови щетата. Но и на вас ви е ясно, че това просто няма да стане... преписката ви ще потъне в някое чекмедже докато не й мине давността.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Abadon » 23 Юни 2010, 10:16

Да разбирам, че се изплащат не имуществени щети само когато има "смърт или телесна повреда". Сиреч ако някой ме блъсне на пътя и избяга при което освен по колата има щети и по пътниците в нея. Тогава фонда ще изплати изплати щетите, но ако има щети само по колата няма да ги изплати?

Не е ли това идеята на гаранционния фонд, той да си изплаща пък после да ги търси виновниците от които да си вземе парите, съответно ако не ги вземе нали затова е фонд да има и загуби. Иначе сега къде отиват всички тези пари, които застрахователите заделят в него ако не за покриване на щети?
Abadon
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ