начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

за придобиване на ю стаж

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

за придобиване на ю стаж

Мнениеот vesi1983 » 29 Юни 2010, 11:57

здр.колеги.извинявайте за въпроса, може да ви се стори елементарен,но аз скоро завърших , не работя по специалността и не съм наясн0о с нещата.
Бременна съм в началото, Тъй като не работя бих искала да питам как стоят нещата да се запиша към някоя фирма и да ми се води ю стаж?Към всяка фирма ли мога да се водя, например като юристконсулт или трябва да има обявено такова място.мога ли по друг начин да си плащам осигуровки чрез фирма, така че да ми се води ю стаж. Къде мога да прочета тези неща. Малко объркано стана но съм много объркана и не мога да си формулирам правилно въпроса. Надявам се да ме разберете. :D
vesi1983
Младши потребител

Re: за придобиване на ю стаж

Мнениеот andy70 » 29 Юни 2010, 16:24

Колега, ЗСВл:
Чл. 164. (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г., бр. 42 от 2009 г.) За съдия в районен съд и прокурор в районна прокуратура се назначава лице, което има най-малко три години стаж.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) За съдия в окръжен съд, прокурор в окръжна прокуратура и следовател в окръжен следствен отдел се назначава лице, което има най-малко 8 години стаж.

(3) За съдия в административен съд се назначава лице, което има най-малко 8 години стаж.

(4) За съдия в апелативен съд и прокурор в апелативна прокуратура се назначава лице, което има най-малко 10 години стаж.

(5) За съдия във Върховния касационен съд и във Върховния административен съд, за прокурор във Върховната касационна прокуратура и във Върховната административна прокуратура и за следовател в Националната следствена служба се назначава лице, което има най-малко 12 години стаж.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За стаж по ал. 1 - 5 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, включително стаж на лицата с висше юридическо образование на длъжност разследващ полицай с висше юридическо образование в системата на Министерството на вътрешните работи или разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната.

А така изглежда и началото на длъжностната характеристика на ЮРИСКОНСУЛТ:
Д Л Ъ Ж Н О С Т Н А Х А Р А К Т Е Р И С Т И К А
ЮРИСКОНСУЛТ

Код по НКП: 2429 7007

I. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА
1. Образование: Висше юридическо - специалност „Право“.
2. Образователна степен: “магистър”.
3. Задълбочени теоретически и практически знания на правната уредба на трудовите, осигурителните отношения, гражданското право и гражданския процес, финансово, данъчно и административно право.
4. Познания относно реда и начина на представителството при сключване на договори и пред трети лица и държавни институции.
5. Компютърна грамотност: Работа с програмни продукти, свързани с правно-информационни системи.
6. Лични качества: Комбинативност, инициативност, комуникативност, оперативност, способност за работа самостоятелно и в екип.

И, Веси, юрисконсулт се пише без "Т"!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот vesi1983 » 30 Юни 2010, 11:19

мерси за отговора
vesi1983
Младши потребител

Мнениеот vesi1983 » 30 Юни 2010, 12:01

а защо да е без "т".нали юрист се пише а не само юрис.според мен по правилното е юристконсулт но не мога да споря защото не съм на 100 % сигурна :D
vesi1983
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 30 Юни 2010, 12:18

Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот vesi1983 » 30 Юни 2010, 12:34

благодаря :D нямах представа че такиа се пише.навсякъде я бъркат или поне на повечето места където съм подавала молба за работа :(
vesi1983
Младши потребител

Мнениеот vesi1983 » 30 Юни 2010, 12:36

правната уредба ми е позната,където цитирате,но това е за държавни предприятия.аз се интересувах за частни такива как стоят нещата
vesi1983
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 01 Юли 2010, 10:37

Национална класификация на професиите и длъжностите:
КЛАС 2
АНАЛИТИЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ
Аналитичните специалисти умножават съществуващите знания в дадена област, прилагат научни или художествени методи, концепции и теории и изучават системно водещите постижения в тази област или са ангажирани с изпълнение на някаква комбинация от посочените дейности. Професиите и длъжностите в този клас изискват знания и умения, отговарящи на изискванията на минимум шесто образователно и квалификационно ниво.
Аналитичните специалисти обикновено изпълняват задачи по: провеждане на изследвания и анализиране на резултатите от тях; разработване на концепции, теории, методологии и методики; прилагане на съществуващите знания в областта на физическите и математическите науки, инженерните науки и технологии, хуманитарните науки, включително медицинските науки и обществените науки; провеждане на теоретическо или практическо обучение по една или повече дисциплини на различни образователни равнища; обучение на лица със специални образователни потребности и/или хронични заболявания; осигуряване на различни видове стопански, юридически и социални услуги; създаване на произведения на изкуството; подготовка на научни доклади и съобщения. В някои случаи към задълженията им се включват и задачи по осъществяване на контрол на други работещи.
Професиите и длъжностите в този клас са класифицирани в следните подкласове:
21 Физици, математици и инженерни специалисти
22 Природонаучни и здравни специалисти
23 Преподаватели
24 Други аналитични специалисти
ПОДКЛАС 24
ДРУГИ АНАЛИТИЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ
Аналитичните специалисти от тази подклас провеждат изследвания, подобряват или развиват концепции, теории и практически методи и прилагат научни знания в такива области като информационно осигуряване и организация на бизнеса, философия, право, психология, политика, икономика, история, религия, езикознание, социология, други социални науки, социално подпомагане, култура, изкуство, спорт и развлечения.
Задачите, изпълнявани от работещите в този подклас, обикновено включват: информационно осигуряване на бизнеса и разработване на практически методи за неговата организация; прилагане на закони и други нормативни актове; увеличаване или прилагане на знания, придобити чрез индивидуално или групово обучение, езиково обучение и прилагане на философски, политически, икономически, юридически, образователни, социални, религиозни и други учения, концепции, теории, системи и организации в текущ и исторически аспект; формиране на идеи, създаване или изпълнение на проекти в областта на изкуството; провеждане на научни изследвания и подготвяне на учебници, учебни помогала, доклади и съобщения. В някои случаи към изпълняваните задачи могат да се включва и контрол по отношение на други работещи.
242 Юристи
Юристите провеждат проучвания по правни проблеми, разработват проекти на закони и други нормативни актове, консултират клиенти по правните аспекти на проблемите; водят дела или съдебно преследване в съда; председателстват съдебни заседания и обявяват присъди.
Задачите им обикновено включват: даване на правни консултации, предприемане на правни дела и въпроси от името на клиента, подаване на жалби когато е необходимо; председателстват съдебни заседания и обявяват присъди. Към задълженията им могат да бъдат включвани и контрол над други работещи.
Професиите и длъжностите в тази група са класифицирани в следните единични групи:
2421 Прокурори и адвокати
В тази единична група се обхващат лица, които осъществяват надзор по спазването на законите, подготвят мероприятия за предотвратяване на престъпления и закононарушения, изготвят и внасят в съда обвинителни актове- за прокурорите; дават на клиентите си правни консултации и водят защитата при съдебни дела, завеждат съдебни дела в съдилищата - за адвокатите.
Примерни длъжности, които се класифицират тук:
Адвокат 2421 7001; Прокурор, градска прокуратура 2421 7006; Районен прокурор 2421 7009
Тази единична група изключва, някои свързани с нея длъжности, които са класифицирани другаде:
Нотариус 2429 7002; Съдия-изпълнител 2422 7008
2422 Съдии
В тази единична група се обхващат лица, които ръководят или участват в разглеждането и решаването дела в съдилищата, инструктират заседателите за правните аргументи и/или обявяват присъди.
Заместник-председател, окръжен съд 2422 7003; Младши съдия 2422 7005; Съдия 2422 7007
Тази единична група изключва, някои свързани с нея длъжности, които са класифицирани другаде: Председател, Върховен административен съд 1113 7002; Секретар съдебен 4115 2007
2429 Други юридически специалисти
В тази единична група се обхващат юридически специалисти, които не са посочени в единични групи 2421-2422 и които изпълняват юридически функции, различни от защита или обвинение по дела или председателстване на съдебен процес.
Нотариус 2429 7002; Следовател, Районна следствена служба 2429 7004;
Юрисконсулт 2429 7007
Младши юрисконсулт 2429 7008

Колега, да четеш повече! Класификаторът е национален и не дели длъжностите и професиите на частен и публичен сектор.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот vesi1983 » 02 Юли 2010, 16:49

:( sorry i mn.blagodarq
vesi1983
Младши потребител

Мнениеот vesi1983 » 02 Юли 2010, 17:05

вече е малко нахално,но като никога не си се сблъсквал с тези неща а и с нищо общо с правото,само една суха материя и не знаеш къде се търсят тези неща а и съм на "зор" ще питам и още нещо :( .имам приятел с компютърна фирма той е управител, но неговата счетоводителка не мн.наясно с нещата, та въпроса ми е, той няма длъжност във фирмата младши юрисконсулт.може ли сега да ме запише като юрисконсулт и да си плащам осигуровки та да ми се води ю стаж или няма такава възможност.знам че съм нахална но нямам кой да питам.ако Ви е безинтересно и смятате че нахалствам не ми отговаряйте.много благодаря за отделеното досега време.ще чета повече но законите са толкова много и като нямаш никаква представа от къде да започнеш е адски трудно.мерси. :)
vesi1983
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ