начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

"КРЪВНИНА" И ГО.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"КРЪВНИНА" И ГО.

Мнениеот nikodim77 » 04 Авг 2010, 08:13

Здравейте,
Поради неяснота от моя страна, ще си позволя да занимая съфорумците със „завъртян” за мен въпрос:
След ПТП., при което единия от участниците е с летален изход, виновният водач е осъден освен с лишаване от свобода така и с това да заплати сума на другите двама участници в ПТП-то., явяващи се и преки наследници на загиналия. (Друг е въпроса, че за 7-8 години виновникът не е превел почти нито лев от сумата)
Това, което ми е неясно, сега при задействане на „машината” по изискване – сумата да се преведе/жда/. Приспада ли се сумата – изплатена от застрахователя (ГО)? Тук ще вметна, че виновният е осъден като физическо лице да заплати тази сума. По въпроса получавам противоречащи мнения от Юристи (Съдия изпълнител, Адвокат и Нотариус) за това ще се радвам на по-широк кръг от дискутиращи.
Благодаря на всички, които ще се отзоват!!!
С пожелания към почиващите за весело Лято и много-слънце на морето.... е, и в планината! :D
nikodim77
Активен потребител

Re: "КРЪВНИНА" И ГО.

Мнениеот Sahiba » 04 Авг 2010, 11:29

Казусът е представен завъртян и непълен.

Исковете срещу деликвента и застрахователя се предявяват при евентуалност. (т.е. или / или)

Като е получено застрахователно обезщетение, какво се търси от деликвента, лихви?
И да, приспада се обезщетението, защото Non Bis in idem.
Sahiba
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 06 Авг 2010, 08:51

Здравейте,
Благодаря на Sahiba за отговора.
Принципнино и аз не съм запознат с казуса в детайли, тъй като същият е за моя близка.
Това, което знам е, че тя си е получила от застрахователя обезщетението но от години не и превеждат сумата, на която е осъден виновника да и заплати. Има изп. лист. сумата с лихвите не е никак малка, но плащания няма. Оказа се, че предприятието в, което работи задълженият, е правило удръжки от заплатата му но не е извършвало преводите.
И скоро на моята близка и казват, че от тази сума в едно с натрупаните лихви ще трябва да се приспадне обезщетението от застрахователя.
„завъртян и непълен” Просто толкова знам и аз, но ми стана и на мен любопитно, пък и ще й помогна, с някое инфо.
Независимо от доскорошното ми сравнително активно участие тук във форума, ще отбележа, че тази част от правото ми е чужда. Пък и напоследък от работа нямам време да по-прочитвам по нещичко, както и да участвам в "Лекса" :wink:
Още веднъж БЛАГОДАРЯ :D
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Сеп 2010, 08:28

това звучи много интересно как застрахователят ще си взима парите които е изплатил като обезщетение . И в случая е важно къде е заведена щетата в компанията на виновният или в компанията на потърпевшият .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 02 Сеп 2010, 13:02

Привет,
Мисля, че никъде в предходните си постове не съм писал, че застрахователя си иска обратно обезщетението. :roll:
Въпросът ми е, наистина ли сумата взета като обезщетение от потърпевшите ще се приспадне от тази, на която е осъден виновният да заплати на същите потърпевши. Виновният е осъден като физическо лице.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот portokal » 02 Сеп 2010, 14:16

Ъхъ, съвсем наистина, нали Ви казаха.
Именно това е идеята на застраховката гражданска отговорност, не мислите ли?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Сеп 2010, 19:26

до-nikodim77 извинявай не съм те разбрал точно така е приспада се . При подаване на иск за щета независимо по ГО или по КАСКО от потърпевшият се попьлва една декларация при застрахователя че лицето не е взело друго обезщетение от виновното лице
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот Sahiba » 03 Сеп 2010, 16:22

toni_sf написа:до-nikodim77 извинявай не съм те разбрал точно така е приспада се . При подаване на иск за щета независимо по ГО или по КАСКО от потърпевшият се попьлва една декларация при застрахователя че лицето не е взело друго обезщетение от виновното лице

И тука коментара е вследствие на "чул, недоразбрал, имам претенции/желание, нямам сили..."
Какво значение има попълнената декларация при застрахователя за казуса? Или потвърждавате на основание, че сте видяли такава декларация някъде?
nikodim77 написа:Привет,
Мисля, че никъде в предходните си постове не съм писал, че застрахователя си иска обратно обезщетението.
Въпросът ми е, наистина ли сумата взета като обезщетение от потърпевшите ще се приспадне от тази, на която е осъден виновният да заплати на същите потърпевши. Виновният е осъден като физическо лице.

Даже има случаи, в които след като се плати застрахователно обезщетение, деликвента се освобождава от отговорност да плаща (разбира се със споразумение между страните).
И това абсолютно нормално и правилно, защото не е справедливо някой да получи 2 обезщетения, едното ще се превърне в неоснователно обогатяване... дълго е... теория...
Sahiba
Потребител

Мнениеот toni_sf » 03 Сеп 2010, 17:31

до-Sahiba защото възоснова на тази декларация застрахователя изплаща застрахователната премия на пострадалото лице :D и не е теория защото много се облажват с по две обезщетения докато не ги докопат и после реват тук
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 03 Сеп 2010, 20:53

Здравейте,
Накратко; смейството на моя леля, тръгват към селото им. Само дето през скромната им колица минава „малък” камион - Камаз и ги прави на „мармалад”. Братовчед ми и леля ми са „потрошени” а съпругът й след едномесечни мъки почина. От там насетне (та и до днес) почва ходенето по мъките за леля и брат’чеда. Първо застрахователната компания „Оххх” „се бъзикаше с тях” цели 4 години, и малко-преди да изтече давностният срок, свързах леля ми с един доста читав (а и тук има доста такива) Адвокат, който им оправи бакиите за един ден, та успяха със сина си да вземат обезщетението (мисля, че само за колата). През цялото това време течаха делата (пред всички инстанции) срещу водача на камиона. Същия беше осъден, кактоефективно така и на това да изплати обезщетение на леля и брат’чеда. Само дето за вече близо 10 години са получили около 600 лв. а сумата с лихвите е десетки хиляди лева. И сега когато се задействаха работите чрез СИ, същият каза, че полученото обезщетение от ЗК. щебъде приспаднато от сумата наричана от нея „кръвнина”.
Абе карам я мойта леля да се севърже , някой ЧСИ да представи всички материали да даде някой и друг лев, и да спре да се тормози, ама...
Та, те това е в общи линии казусът въз основа, на който представих питането си с тази тема.
Още веднъж благодаря на отзовалите се! :D

пп. Мойте близки не са водили дела с-щу виновника. Сумата е присъдена като обезщетение при осъждането му по повод ПТП-то.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Сеп 2010, 00:55

до-nikodim77 е щом този адвокат е успял за един ден да им оправи бакийте и да си получат веднага обезщетение от застрахователя :D би трябвало да помогне и за другите неща :D а винаги след такъв инцидент държавата съди виновника за кръвнината :D няма да казвам повече защо е така ,нека да ти кажат адвокатите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот insurance » 04 Сеп 2010, 09:00

С една дума, пострадалият може да претендира от виновния причинител само разликата между пълния размер на вредите и полученото от застрахователя обезщетение.
insurance
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 04 Сеп 2010, 10:00

той си го съди за вредите нанесени но тъй като се получава двойно обезщетение сумата дадена от застрахователя се приспада ако застрахователя е платил обезщетение кръвнина
toni_sf
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ