начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Интервал от време

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Интервал от време

Мнениеот wils0n » 01 Сеп 2010, 21:09

Здравейте,
Въпроса ми може да Ви се стори доста глупав, но... да карам направо.. та искам да попитам интервал от време примерно:
от xx.xx.xxxx - до yy.yy.yyyyy
означава ли, че периода е включително дадената дата ? Или как се дефинира този интервал ?
Благодаря
wils0n
Нов потребител

Re: Интервал от време

Мнениеот law_master » 01 Сеп 2010, 23:19

като вземем напредвид факта че това е юридически форум, предполагам че се отнася за някакъв срок, то законът е регламентирал тази материя
Чл. 72. Срокът, който се брои по месеци, изтича в съответното число на последния месец; ако този месец няма съответно число, срокът изтича в последния му ден. Срокът, който се брои по седмици, изтича в съответния ден на последната седмица. Когато срокът се брои по дни, не се брои денят на събитието или на момента, от който започва да тече срокът. Срокът изтича в края на последния ден.
Когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът свършва в първия следващ присъствен ден.
Когато срокът изтича определено число дни преди известен ден, този ден, както и денят на изтичането на срока не се броят.
Писмените изявления и съобщения, от каквото и да било естество, се считат за извършени в срока, ако са предадени на пощата, по телеграфа или с радиограма до изтичането на двадесет и четвъртия час от последния ден на срока.
Под начало на месеца се разбира първото число, под среда на месеца - петнадесетото число и под край на месеца - последният ден на месеца.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот wils0n » 01 Сеп 2010, 23:47

Понеже не съм юрист да обясня дали съм разбрал правилно: срокът важи ОТ датата на издаване ДО края на датата Включително ?

law_master написа:като вземем напредвид факта че това е юридически форум, предполагам че се отнася за някакъв срок, то законът е регламентирал тази материя
Чл. 72. Срокът, който се брои по месеци, изтича в съответното число на последния месец; ако този месец няма съответно число, срокът изтича в последния му ден. Срокът, който се брои по седмици, изтича в съответния ден на последната седмица. Когато срокът се брои по дни, не се брои денят на събитието или на момента, от който започва да тече срокът. Срокът изтича в края на последния ден.
Когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът свършва в първия следващ присъствен ден.
Когато срокът изтича определено число дни преди известен ден, този ден, както и денят на изтичането на срока не се броят.
Писмените изявления и съобщения, от каквото и да било естество, се считат за извършени в срока, ако са предадени на пощата, по телеграфа или с радиограма до изтичането на двадесет и четвъртия час от последния ден на срока.
Под начало на месеца се разбира първото число, под среда на месеца - петнадесетото число и под край на месеца - последният ден на месеца.
wils0n
Нов потребител

Мнениеот law_master » 02 Сеп 2010, 09:45

срокът започва винаги от следващия ден - т.е. от деня след подписване на договора, след непозволеното увреждане и т.н. и изтича в края на последния работен ден т.е. в края на деня уу.уу.уууу във Вашия случай.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Сеп 2010, 16:49

Аре стига, бе... :)
Пример: имам срочен договор, в който пише, че съм нает от 01.11.2010 до 31.12.2010. Демек трябва да се явя на 02.11.2010 на работа, така ли? :) Я пак...

Да, съгласен съм че ако взаимоотношение възниква в момента на подписване на договора, то той почва да тече от началото на другия работен ден, или ако е непрекъснато - от 00:00 часа на другия ден, но когато се установява срок на започване на действието на даден договор в някаква бъдеща дата, то той почва да тече точно на тази дата, а не на следващата.

А за края - няма спор, той е края на работния ден yy.yy.yyyy или 23:59:59 на деня yy:yy:yyyy, ако услугата е непрекъсната.

Или сега ще ми кажете, че 0т 01.11 до 31.12 няма да ми се зачетат 2 месеца, а 1 месец и 30 дни?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот law_master » 02 Сеп 2010, 17:14

TheOldMan написа:Аре стига, бе... :)
Пример: имам срочен договор, в който пише, че съм нает от 01.11.2010 до 31.12.2010. Демек трябва да се явя на 02.11.2010 на работа, така ли? :) Я пак...

....

Не мисля че тази хипотеза е относима към случая. Тук срокът е точно определен и ако не се явите на датата ще е налице неточно изпълнение на самия договор. Ако пък договорът е трудов то имате задължение да постъпите на работа в 7 дневен срок от момента в който работодателят ви предостави документите по чл. 63 ал.1 КТ. Тук срокът е относително определен и се брои от следващия ден.

В горния пост не съм се изразил тончо, дори не прочетох изречението до края. Сега виждам че май става дума за някакъв документ, при което няма спор, че важи от деня Х до деня У включително.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Сеп 2010, 22:46

Явно самия въпрос не е зададен коректно, и е твърде общ. Пример: отивам да си купя месечна винетка - мога да си я "поръчам" от днес, или от утре, и ще важи един месец от датата на перфорацията. Сключвам застраховка ГО - важи от 0 часа на дадения ден до 23:59 часа на крайния ден на договора. Мога да отида в 8 часа сутринта и да поискам да важи от същия ден, и тя ще почне да важи от момента на подписването й - ако намеля някой на паркинга на застрахователната компания на излизане, вече ще съм застрахован.
Още по-просто - правите си резервация за хотел на морето от 1 до 15 август. Кога отивате - на 1-ви или на 2-ри? И кога си тръгвате?
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот law_master » 03 Сеп 2010, 11:19

Трябва да се прави разлика :!: В примерите, които давате срокът винаги е определен с точните му граници. Винетката важи 30 дни точно, но срокът започва да тече от перфорацията. Това е нормативно оппределено. Няма място да се тълкува. Но когато срокът е определен с клаузата ,,Задължението ще бъде изпълнено 10 дни след подписване на договора'' , за страните би могло да възникне двусмислие относно началния момент. Едната може да смята, че срокът ще тече от деня на подписване на договора включително, а другата да не брои този ден. и така ще се стигне до едно разминаване, което със сигурност ще доведе до спор, относно това коя от страните е в забава - дали дъжникът, който изпълнява един ден след падежа, според кредитора, или кредитора, които не приема престацията, тъй като смята, че длъжникът изпънява преди падежа.
Заради тези случаи Законът въвежда това правило, като по този начин се премахва всякакво двусмислие относно това в кой момент настъпва падежа. :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Сеп 2010, 15:47

Ми той задаващия въпроса пита за точно такъв случай - от-до, с посочена начална и крайна дата. Явно затова настава това объркване... поне при мен :)
Да, ако се подписва договор със срок "10 дни от подписването", "10 дни след получаване на аванса", "10 дни след подаване на рекламацията на закупената стока" и т.н., то тогава 1-я ден от срока е деня СЛЕДВАЩ подписването, получаването на парите или заявяването на рекламацията. Но когато е споменато, че задълженията по договора започват да текат на твърдо упомената дата, то тогава тя е ден 1-ви.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Sahiba » 03 Сеп 2010, 16:26

law_master написа:срокът започва винаги от следващия ден - т.е. от деня след подписване на договора, след непозволеното увреждане и т.н. и изтича в края на последния работен ден т.е. в края на деня уу.уу.уууу във Вашия случай.

и това са глупости... ама се изморих да се аргументирам...

Плюс това не винаги сроковете се броят по ЗЗД... има режим и по ГПК, НПК...
Sahiba
Потребител

Назад към Взаимопомощ