начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Мога ли да съдя за това?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да съдя за това?

Мнениеот xnikolanx » 15 Сеп 2010, 01:17

Здравейте!

Интересува ме мога ли да съдя едно момиче за клевета. Преди известно време- "май 2009" момичето е пуснало жалба, или нещо такова, с книга в която и писах една молба(не заплаха!) и е заведено досъдебно производство срещу мен - заплаха за убийство. Първоначално на системата и е било трудно да се свърже с мен-затова ме обявяват за национално издирване в качеството си на свидетел. След като аз разбирам за това, веднага отивам при дознателката и естествено октомври 2009-а е прекратено досъдебното производство. Обаче има един проблем. Това мн силно ме обижда изкарвайки ме човек който не съм. Заплаха за убийство?! - НЕ не съм такъв човек,а тя сериозно поставя това под съмнение. Чувствам се унизен и обиден. Искам да я съдя за клевета за това, имам ли право? Имам ли шансове?

Моля да прощавате ако не съм пуснал темата в най-удачното място, мн се вълнувам, простете ми.
xnikolanx
Младши потребител

Re: Мога ли да съдя за това?

Мнениеот xnikolanx » 15 Сеп 2010, 23:02

имам 1 тъп въпрос(понеже не съм наясно със закона). Понеже пише лишаване от свобода, това значи ли,че няма шанс да се отърве с условна? Или може да получи точно условна за това? Аз предпочитам честно казано условна .. и да плаща некви стабилни суми, не е нужно да са на мен, може и на държавата. Просто да плаща..

И другият ми въпрос. Ако почна да я съдя имам ли право да се откажа да я съдя, поради липса на финансови средства ,или др. лични си мои причини? Нямам липса на финанси :)

И трето - притеснява ме това:

"(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години."
За какво ще ме привличат към наказателна отговорност? за какво би могло.. аз просто се жалвам като потърпевш от нейното набедяване.

Това което бе представила Тя(момичето което е ходило да се оплаква ,че съм я заплашвал с убийство и тем подобни) са следните незнам дали са и точно доказателства.

Някакви хвърчащи черно-бели листи, напечатани на принтер на скайп хронологии между нас(уж). От нейния скайп и някакви други(не един на брой).А всъщност тези скайпове съм сигурен,че не са от моето IP. Няма как да докажат ,че съм и писал от скайповете. А дори ида направят това невъможно нещо - единсвеното нередно нещо в тия хронологии беше доколкото си спомням(понеже дознателката ми ги чете, и ми задаваше въпроси. А накрая дори ги погледнах лично тия принтирани листи дето оная и е предоставила.) беше ,че единия скайп я питаше въпрос "не те ли е страх от отмъщение".. на това е абсурдно да се гради обвинение от типа заплаха за убийство. Просто нелепо е... на такава база.. Моите уважения, може да не разбирам от право, но в това няма никаква логика!

Естесвено отрекох да имам нещо общо с тия скайп имена. Пълен Абсурд!

Другото нещо което е предоставила на дознателката е било една 'книга-послание'(Малкият Принц) ,която преди време и пратих, и за да спестя процедурата по експердизата на подчерка ми, която така и така щеше да докаже ,че аз съм писал в книгата, признах ,че наистина съм и пратил книгата и наистина аз съм писал в нея. Но съвсем вежливо обясних ,че нищо в нея не е ЗАПЛАХА ЗА УБИЙСТВО! Дори преповторих и препотретих някои неща за да блика от яснота! Никъде не съм я заплашвал с убийство! Единсвеното нередно нещо бе, че показвах готовността си да прибегна ако трябва дори до криминално(без да уточнявам за какво говоря),като именно точно това бях написал.

Преди да изпратя книгата, я снимах за спомен.

Ето това са снимките:

дознателката няма ли право да ми даде преписката? Забранено ли и е? Или просто няма да иска.. Аз нямам ли някакво законово право да я изискам за такова евентуално дело, или нещо от сорта..
Последна промяна xnikolanx на 15 Авг 2011, 19:21, променена общо 1 път
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот law_master » 15 Сеп 2010, 23:43

@xnikolanx
Малко да се коригирам - престъплението не е набедяване, а клевета, тъй като престъплението в което тя те обвинява е от частен характер. Ако искаш да възбудиш наказателно преследване с/у въпросната жена -> подаваш тъжба до районния съд . Ако искаш обезщетение за накърнената си чест и добро име пътят е гражданско правен - подаваш искова молба . Може да съчетаеш двете производства за общо разглеждане.

Това за което ще отговаря няма да е по чл. 286 както ти бях посочил, а по
Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

Това престъпление не се наказва с лишаване от свобода и следователно питането ти за условното осъждане отпада.

Ако решиш, можеш да се откажеш от тъжбата. НО има срок за подаване, и както гледам май сте го пропуснаали. Срокът е 6 мес. от узнаване за извършване на престъплението. Остава ти само гражданскоправния път - да търсиш обезщетение.

ПС: Все още не съм практикуващ юрист и затова ако решиш да предпеивмаш някакви за по=голяма сигурност се консултирай с адвокат. И един личен съвет - ако въпросното момиче не ти създава повече проблеми, не се занимавай с нея. Намери си някоя друга и си гледай кефа :wink:
Последна промяна law_master на 16 Сеп 2010, 00:43, променена общо 1 път
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот law_master » 16 Сеп 2010, 00:04

при клеветата се разгласява даден факт, който е позорен. Извършването на престъпление определено е такъв позорен факт - който обосновава отрицателни изводи за пострадалия, от обществото. С това се засяга неговата чест и достойнство.

Обвиняемият има право да се запознава с всички материяли по делото. Освен това разследващия орган има задължение да предявява преписката на обвиняемия - това част от правото му на зашита. Освен това преписка има преюдициялно значение за гражданския иск и за НЧХД-то което е било възможно да бъде образувано. Съдът предполагам ще я изиска служебно.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот xnikolanx » 16 Сеп 2010, 00:21

@ law_master благодаря! Помогна ми, да разбера някои неща. Мн ти благодаря!

въпрос: Адвоката който ще търся за "гражданскоправния път - да търся обезщетение" , какъв трябва да е? Смисъл занимаващ се с наказателно право ли пак? Извинявай, сиг е мн глупав въпрос, но аз неразбирам тези неща..

/иии има ли някакав начин да оправдая изпускането на срока от 6 месеца с някакво оправдание? Знам,че закона е ясен, но все пак.. няма ли някакъв начин, при някакво обстоятелство или нещо такова.. ???
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот law_master » 16 Сеп 2010, 00:42

ами адввоката трябва да е някой се занимава с гражданско правни казуси. Но да добавя още нещо - обезщетенията за неимуществени вреди обикновенно не са големи. Ако спечелиш всички разноски ще се покрият от насрещната страна, но прецени дали има смисъл всичко.

За срока:

Чл. 81. (1) Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса.
(2) Тъжбата трябва да бъде подписана от подателя.
(3) Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението, или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия.

Узнаването е субективен момент и трудно може да се докаже кога точно е станало, но в някои ситуации нещата са очевидни. Ако може някакси да обосновеш че си узнал преди да изтече този 6 мес. срок, може да подадеш и тъжбата.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот xnikolanx » 16 Сеп 2010, 00:57

За мен е важно тя да плаща. Аз дали и колко няма значение. Колко според теб можеби възможно би платила като разноски на мой адвокат и държавата и т.н. общо?..1000? 2000?До мен може да стигнат и само 100лв и 0лв не ми пука. ..дори да и впиша в досието осъдена за клевета пак ще съм доволен :)

Всъщност преди време тя ме осъди точно за обида и клевета,за\ едни плакати които налепих(макар и истина неможах да докажа надписите в/у тях). Така,че за мен ще е мн символично и сантиментално да я осъдя и аз за клевета :) Голяма ирония ще е. Тя ме осъди да платя на държавата минимума по 500лв за клевета и за обида - общо 1000лв, с моя адвокат бяхме доволни и решихме да не обжалвамене и не съм и поемал разноски поделото и т.н. само 1000 лв на държавата. Делото мина леко според мен, аможеше мн тежко:)

Има и друг проблем, имам условна за една тъпа глупост. Дали това би се отразирало и рефлектирало върху едно потенциално дело за клевета сега срещу нея? Би ли ми намалило шансовете или изобщо няма да правят справка на досието ми закаво съм съден ..

едит:
Узнаването е субективен момент и трудно може да се докаже кога точно е станало, но в някои ситуации нещата са очевидни. Ако може някакси да обосновеш че си узнал преди да изтече този 6 мес. срок, може да подадеш и тъжбата.
Тоест?

Знаеш ли, дознателката и психолога на който ме прати да ме провери нормален ли съм, ги попитах ще ме уведомят ли като се прекрати досъдебното производство срещу мен.. и те казаха да. Като мн важен факт е и ,че дознателката като каза ,че ще ми прати уведомителна бележка ,че е прекратено, свидетелмми беше адвоката ми. Мога ли да го ползвам като свидетел,и на базата на неспазеното обещание от дознателката да докажа ,че съм чакал да ме уведомят и съм бил подведен от нея? А съм и се доверил,че ще ме уведоми, и я чаках. А тя не мее уведомила.

Узнах на 28 октомври 2009-а. В кабинета на дознателката в присъствието на адвоката ми. Прекратено е декември , без да ме уведомят въпреки,че изрично са обещали. Неразбрах май,кое е трябвало да "узнам"преди изтичане на срока/или си се объркал и си имал предвид не преди,а след.
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Сеп 2010, 09:58

law_master написа:@xnikolanx
Малко да се коригирам - престъплението не е набедяване, а клевета, тъй като престъплението в което тя те обвинява е от частен характер. Ако искаш да възбудиш наказателно преследване с/у въпросната жена -> подаваш тъжба до районния съд . Ако искаш обезщетение за накърнената си чест и добро име пътят е гражданско правен - подаваш искова молба . Може да съчетаеш двете производства за общо разглеждане.

Все пак ако действително става дума за заплаха за убиство , тоест за това е бил сигнала , което кореспондира все пак с факта , че е било образувано досъдебно производство , става дума за престъпление от общ характер-ерго прав беше! :D

чл.144 ал.3(Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деецът се е заканил с убийство или деянието е извършено от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода до шест години.

Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишен текст на чл. 161 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.

(2) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За престъпления по чл. 133, чл. 135, ал. 1, 3 и 4 и чл. 139 - 141 наказателното преследване от общ характер се възбужда по тъжба на пострадалия до прокуратурата и не може да се прекрати по негово искане.

Към питащия мога само да кажа , че дори да постигне успех няма да изпита никакво облекчение.Всички сме имали несподелени любови , е едно време не се разнасяхме из държавните институции , ако обаче продължаваш да задълбаваш и излишно да си тровиш живота , нещата ще стават все по-неприятни.
Гледай си живота , бъди щастлив , ще срещнеш още по-хубава жена , чак ще се чудиш , що си бил толкова заслепен в миналото.

Горе главата! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот xnikolanx » 16 Сеп 2010, 20:26

@ REVOLUTION Благодаря! :P

Значи ли това, че все още мога да я съдя за набедяване? Смисъл ,че срока нее изтекъл? Незнам за набедяване колко е срока ..

Леле хора направо ми се ще да ви наема за адвокати да я осъдим :mrgreen:

P.S. REVOLUTION за мен е въпрос на чест и правда. Бих си посветил целия живот на това. Не бих жалил средства и усилия,бих дал всичко от себе си. Всичко. За да постигна тая цел. Няма да ме разберете, но аз го разбирам и затова знам ,че не трябва да се отказвам пред нищо. Просто това е наистина важно за мен.
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот law_master » 16 Сеп 2010, 20:57

Здрасти пак. Колегата РЕВОЛЮШЪН е прав, аз не съобразих че щом са образували дисъдебно, престъплението е от общ характер. Следователно може да я ''съдиш'' за набедяване (кавичките са за това че термина не е много точен, но така по лесно се обяснява) За набедяването има срок, но той е 10 г. За гражданско производство също си остава.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот xnikolanx » 16 Сеп 2010, 22:21

law_master Обичам те! :D :mrgreen:
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот dimist » 16 Сеп 2010, 23:14

Да взема да ти охладя ентусиазма. Със сигурност преразказваш само това, което ти е направило най силно впечатление, ти очевидно си словоохотлив за друбни неща.
Ако нейния сигнал / или жалба, както си написал/ е съставен грамотно, не се надявай. Ако единствените нейни твърдения, които считаш, че те увреждат, са в сигнала /жалбата/ и прокуратурата не я привлече към наказателна отговорност - нямаш шанс и при граждански иск.
За реалистично мнение са необходими като минимум нейния сигнал /жалбата / и акта, с който наказателното производство е било прекратено.
dimist
Потребител

Мнениеот xnikolanx » 16 Сеп 2010, 23:52

Нз какво имаш предвид под грамотно..но и така да е написана защо да не се надявам>?
Нали пак си остава престъпление - къде е проблема? И за гражданския иск,защо прокуратурата би могла да не я привлече под наказателна отговорност?

Копие на акта и жалбата имам ли право да получа ако поискам?

/Наистина ми охлади ентусиазма :(
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 18 Сеп 2010, 09:55

xnikolanx написа:За мен е важно тя да плаща. Аз дали и колко няма значение. Колко според теб можеби възможно би платила като разноски на мой адвокат и държавата и т.н. общо?..1000? 2000?До мен може да стигнат и само 100лв и 0лв не ми пука. ..дори да и впиша в досието осъдена за клевета пак ще съм доволен :)

Ама тя правилно е пуснала жалба срещу теб - злобата ти един ден може да те превърне в убиец!!!
Странна работа - я си хвани някое друго гадже и си живей живота, щото не се знае утре жив или здрав или ще бъдеш - живота е кратък пич, повярвай ми. Забавлявай се колкото може повече.
nikiboy
Потребител

Мнениеот xnikolanx » 18 Сеп 2010, 15:50

Грешиш ако мислиш, че победата над нея, макар и малка не ме забавлява. :D
+това тя за мен беше и още е нещо мн повече от гадже. Повярвай ми, мн повече..
Не е пуснала правилно жалбата срещу мен. :!:
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот xnikolanx » 19 Сеп 2010, 15:56

poli g от софия съм,а родом от стара планина :)

Не го установих чак сега, просто обстоятелствата така се стекоха ,че нямах нито възможност нито знаех ,че мога и имам право да я съдя за това.

едит:Преживях тежка депресия поради която не бях способен, та затова чак сега.
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 19 Сеп 2010, 16:43

"... Върховният касационен съд намира, че с автоматичното "преобразуване" на сигнали от законен повод за образуване на производство срещу определено лице, в законен повод за образуване на такова срещу автора на сигнала, може да се стигне в практиката до опасно потискане действието на разпоредбата на чл. 174, ал. 1 НПК - когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомяват незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган. За да е налице осъществено престъпление по чл. 286, ал. 1 НК следва не само да се установи, че лицето не е извършило престъплението или че няма данни то да го е извършило, а да се докаже по несъмнен начин, че този, който сезира надлежните органи знае, че той не го е извършил. Целта на разпоредбата е да се охраняват интересите на правосъдието, като система от органи за правораздаване, да не се подвеждат те умишлено с невярна информация...Фактът, че уличеният в престъпление твърди, че не го е извършил, не е достатъчен да докаже субективната страна на деянието на уличаващия го."
Р 894/04.01.2005, ІІІ НО на ВКС
----------------------------
" ...Влязлата в сила присъда, предмет на контрол по настоящето производство за възобновяване, е постановена само затова, че подсъдимият Г. е подал жалбата с гореописаното съдържание до Сливенската районна прокуратура. Това деяние незаконосъобразно е третирано като съставомерно по чл. 286, ал. 1 НК.
Първо, инкриминираната жалбата обективно съдържа само вярна информация, относно действителните изявления на Й. М. и М. Д. от 14.04.2006 г. По принцип обаче набедяване може да е налице само, ако твърденията на дееца пред надлежните органи са лъжливи и същевременно той съзнава тяхната неистинност... Без значение за възникване на наказателната отговорност по чл. 286, ал. 1 НК е как в случая подсъдимият, като подател на сигнала, е квалифицирал изявленията на М. и Д. Поначало той би осъществил престъпно набедяване със съзнателно посочване на неверни факти и обстоятелства, отговарящи на признаците на престъпление по Наказателния кодекс, но не и чрез собствената правна оценка на иначе вярно отразеното поведение...
Налага се крайното заключение, че е постановено осъждане за деяние, което от обективна страна не съставлява престъпление. Затова съдът по възобновяването е длъжен в рамките на предоставените му правомощия да отмени присъдата изцяло и вместо това - да оправдае подсъдимия Г..."
Р 108/26.02.2009, ІІ НО на ВКС

Съобразете конкретиката на Вашя случай с изложеното, преди да се радвате.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 19 Сеп 2010, 17:56

law_master написа:Следователно може да я ''съдиш'' за набедяване [size=85](кавичките са за това че термина не е много точен, но така по лесно се обяснява)

и питащият разпръска обич след което, от което пък заключих, че натам се е запътил... да го охладя, Поли :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот xnikolanx » 20 Сеп 2010, 00:48

Представянето на хвърчащи листи(които сиг си е напечатала сама)за дозакателства срещу мен, преписването на престъпление заплаха за убийство, на база тях малко ли е? Кое му е недостатъчното? Мисля, че набедяване е доста удачно.. :roll:

Другото доказателство книгата също подкрепя идеята за набедяване. :|
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 20 Сеп 2010, 09:17

Господине,
Книгата съдържа вярна информация за Вашите изявления - признахте, че сте ги написали сам.
Собствената правна оценка / закана с убийство/на вярно отразено поведение не е набедяване, но щом ви се спори с ВКС, дерзайте.
Разсъждавайте си за естеството на "хвърчащите листи", /ако бяха подвързани, примерно, дали щеше да има разлика :wink:/ и дали отразеното в тях очертава признаците на престъпление по НК:
xnikolanx написа:...единсвеното нередно нещо в тия хронологии беше доколкото си спомням(понеже дознателката ми ги чете, и ми задаваше въпроси. А накрая дори ги погледнах лично тия принтирани листи дето оная и е предоставила.) беше ,че единия скайп я питаше въпрос "не те ли е страх от отмъщение".. на това е абсурдно да се гради обвинение...

Вие по-добре може да прецените. Приятен ден от мен!
Аватар
lexy21
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ