начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Комплекс от затворен тип и управление на етажната собствено

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Комплекс от затворен тип и управление на етажната собствено

Мнениеот sunrise » 17 Сеп 2010, 19:02

Здравейте!
Имам няколко въпроса във връзка с тези комплекси. Доколко общата уредба е приложима и за тях и по-конкретно, могат ли те да регистрират ЮЛ, което да ги представлява пред инвеститора?
По какъв начин ще се сключва договора: ще се свиква ли Общо събрание или може поотделно?
Изобщо каква и практиката Ви? Моите наблюдения са, че така наречените "инвеститори" правят каквото решат.
Всяко мнение ще ми е от полза.
sunrise
Активен потребител

Re: Комплекс от затворен тип и управление на етажната собствено

Мнениеот toni_sf » 18 Сеп 2010, 20:17

Управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, построени в жилищен комплекс от затворен тип, се урежда с писмен договор с нотариална заверка на подписите между инвеститора и собствениците на самостоятелни обекти. Договорът се вписва по партидата на всеки самостоятелен обект и е противопоставим на неговите последващи приобретатели.
Най- добре е да си направите сдружение на собствениците;чл 25.т1 Сдружението а юридическо лице,създадено по реда на този закон, което има за предмет управлението на общ. части на етажната собственост.т2 За създаването на сдружението се свиква учредително събрание на всички собственици в етажната собственост. И точно тук според мен е кръста на разковничето ,не искам за занимавам уважаемата аудитория тук ,ако решите за повече подробности пишете на ЛС
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 19 Сеп 2010, 09:47

Здравейте и благодаря за отговора Ви!
Моето питане е точно относно това, дали специалния режим на тези комплекси изключва регистрирането на асоциация. Според мен , от систематичното тълкуване, както и от фактът, че липсва каквато и да е друга уредба, не следва, че при този тип комплекси няма ОС или асоциация. Други колеги са на противното мнение.
Проблема в случая идва oт две неща:
1. Инвеститорът отказва сключването на договора с нот. заверка на подписите, както и вписването му. Има договор от няколко години и само ги уведомява, че променя цената.
2. При опит за провеждане на ОС, същото се оказва безсмислено, тъй като Инвеститорът си е запазил част от имотите, а за други има договор да ги управлява и представлява собствениците. като се вземе пред вид, че те са изключително чужденци от различни държави,нещата стават съвсем груби.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Сеп 2010, 11:12

Tогава мойто мнение е ,че щом инвеститора отказва да сключи договор с Вас не може да ви задължи да плащате ,а имате и друг избор да се отделите и да си направите сами ЕС след като се съберете живущите в особеният обект и си вземете решение на ОС и си спазите закона ЗУЕС
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Сеп 2010, 23:05

Като ги знам как са навързани нещата в тия комплекси, не ми е ясно как ще се "отделят". Охраната, портиера и зелените площи са едно на ръка, ма като се почнат едни тенис кортове, басейни, и се стигне общите водопровод, канализация, пречиствателни съоръжения... Енергото му е най-лесно да поддържа до трафопоста, ВиК-то не ще да се занимава след главния водомер и преди първата канализационна шахта на улицата, всичко е оставено на съсобствниците. Абе.... става като в панелка в Люлин, само дето е малко по-луксозно :) Стигне ли се до ремонти обаче, е един малък ад.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Сеп 2010, 01:23

до-heOldMan Добро сравнение направихте,но все пак не забравяйте,че всяко нещо изброено си има гаранционно време и този които го е направил е длъжен в рамките на това време да отстранява повреди :D и както Вие се изразихте, да панелката в Люлин е построена върху земя собственост на общината .А сега тези дружества минаха в частници и не мисля ,че можете да имате претенции към тях,докато не се изясни статута след трафопоста и след главният водомер чия собственост са.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 20 Сеп 2010, 10:13

А ужасът е пълен, защото по предварителен договор трябва да има инфраструктура: детски площадки, градинки, басейни и т.н. В НА обаче получават само апартамент , даже не пише с право на строеж ли е или с ид. части от земята. Сега хората подразбрали, че "Инвеститорът" имал само ОПС :lol: , земята е на трети лица и понеже има пространство свободно може да си строят.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Сеп 2010, 12:46

до-sunrise За съжаление и това го има значи да разбирам ,че инвеститора е излъгал купувачите като им е продал само кутийката като е включил в цената някакви и.ч. така да фигурират ,че ги има.А все пак нали има проект по който се изгражда този затворен комплекс,и ако инвеститора не е спазил договора знаете какво да правите.Но мисля ,че трябва да се провери и статута на обекта как е регистриран дали наистина е затворен тип комплекс.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот anserk » 20 Сеп 2010, 13:33

Позволете да се включа за момент.
Съмнявам се, че е издадено РС за "Комплекс от затворен тип" в УПИ ...., кв...., м. ...., но вече знае ли се .... щом искат още да строят в имота ...
По света не напразно се наричат "camp residential" и там сключваш договор за ползване на апартамент със собственика или фирмата му за управление за 1-2 год. (повече или по-малко), вкл. на всичко вътре между високите дувари - басейни (детски, среден и голям), корт, игрища, дневен и нощен бар (консумацията е с абонамент ако искаш), ресторант, домашен помощник (house-boy)... И няма това искам, това не искам. Или имаш достатъчно да плащаш, или ...Да де, те се строят с цел - временно пребиваване, т.е. ползване, и са за платежоспособни.
Тук при нас е някаква изкелефенчена история - съсобственици на различни обекти в имота (подземни, наземни и надземни) :roll: без ясни правила по ползването на отделните обекти и точни договори при покупката им.Това не може да става по ЗУЕС, нищо че е загатнато там.
А дали в крайна сметка изхода не е съдебна делба на разпределение на ползването между съсобственици, защото доброволна явно няма да стане.
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Сеп 2010, 14:01

до-anserk Точно това имам впредвид и аз , при нас нещата са винаги съвсем по друг начин направени.Все така трябва да направим ,че да са ни трудни и да се съобразяваме с този който хем ни е взел парите хем гледа да ни мачка.И ще Ви поискам мнението ,кой е виновен за това .Знаете моята сфера на дейност , не е да давам правни съвети а е в сферата на услугите и целта е как да живеем по добре с комшията и да ние приятно когато нашата собственост изглежда красива.И мисля ,че трябва да забравим поговорката ;Аз ако съм зле нека на Вуте да му е по зле;
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот anserk » 20 Сеп 2010, 14:16

Не става въпрос за управлвние на собственост, а за СЪсобственост на отделни обекти във едно УПИ.
И ако позволиш toni_sf, тук ЗУЕС да си гледа работата - какви етажи, какви общи части, какви ид. части :roll:
Нещата са по-сложни и им трябва правно уреждане с наличните закони по отношение на собствеността и ползването и.
На ход са правистите :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Сеп 2010, 14:56

до-anserk Точно така е, аз за това не споря и съм абсолютно съгласен с теб и се радвам ,че се появи в тази тема дано успеем да събудим доста мнения ,защото трябва нещо да се промени :D защото наистина темата е добра,едни прависти са подготвяли договорите ,а други ще ги оспорват ,казвам ти много ще ми е интересно да прочета много мнения
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 20 Сеп 2010, 16:55

А той договорът е правен преди закона от миналата година. И наистина казусът има две страни/поне/:
1. Юридическа -какво аджеба :wink: сме купили и какви са ни правата?
2. Техническа-какво е това дето е построено.
И тук имам един въпрос към специалистите: Уж е комплекс от затворен тип, а за всяка от 4-те сгради иама отделно удостоверение за въвеждане в експлоатация. Оказва се обаче, че имат Акт 16 , а т.нар. " вертикална планировка " липсва.
Това и напомня на разказа "Баня" на М. Зошченко ,дето героят обяснява ,че едното копче на балтона му липсва, а другото въобще го няма. :D
sunrise
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Сеп 2010, 10:47

до-sunrise Послушайте съвета на арсенк наистина е така ,докато не се изчисти статута и документално си е работа за прависти и тогава мисля ,че ще се реши казуса и юридически и технически.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот anserk » 22 Сеп 2010, 16:09

sunrise написа:........
2. Техническа-какво е това дето е построено.
И тук имам един въпрос към специалистите: Уж е комплекс от затворен тип, а за всяка от 4-те сгради иама отделно удостоверение за въвеждане в експлоатация. Оказва се обаче, че имат Акт 16 , а т.нар. " вертикална планировка " липсва.

Да се опитам да осветля т.н. „техническа част – разрешителния режим”. Никъде в ЗУТ и наредбите няма режим на комплекс „отворен” или „затворен”(дано и да няма). Наличието на ограда по имотните граници не "затваря" комплекса,нито го отваря.
Е..., какво е това, дето е разрешено, построено и прието с протокол на ДПК ?
1.КОМПЛЕКС от СГРАДИ в УПИ (§ 5 т.23 ДР на ЗУТ ) съгл. ПУП-ПЗ на 10-15 дка.
2.Издадени Х бр. РС за Х бр. сгради в УПИ (чл.152 ал.2 ЗУТ) ► Х бр.акт 16
НО: Y бр.РС за външни връзки до УПИ и Y бр.РП, като техн. инф-ра до всяка сграда, дадено в проектните части към всяко РС; вкл. тази част „ВП” (всъщност прилежащия терен около сградата и това е то в чл. 178 ал.3 т.1 ЗУТ – доколко има резон е друга бира.
3. Или издадено РС за КОМПЛЕКС от Сграда No1 с к.к..– I етап;Сграда No2 с к.к...-II етап; ... и т.н. ►Y бр. РП /акт 16/ за етап или РП /акт 16/ за всичките етапи. Това е истината за "комплекс" независимо какъв е.
НО:Издадено РС за т.н. „ВП – може и етапи” в УПИ... за изброените в
§ 5 т.38 ДР на ЗУТ–игрища, огради, детски площадки, фонтани, чешми, площадкови мрежи, пътища, паркинги, алейна мрежа и ... монументи /ОБЕЛИСК/
Извън УПИ собствеността е на община и държава по силата на ЗОС и ЗДС, но вътре в УПИ-то – на собственика на земята и на други /ОПС/ съгл. ЗС. Така е било, така е и сега. Кое точно влиза в правото по чл. 32 на ЗС и кое съотв. на чл. 64 на ЗС... И всичко това ясно разписано в Договори за .... или ... съдебни решения.
Дали успях да внеса малко яснота по техн.част - не знам, но по тази част има законова уредба и сега, но трябва да се прилага внимателно от .... :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Сеп 2010, 10:20

до-anserk Е, но по закона ЗУЕС го пише :wink: в чл2.т1, затова и преди писах ,че има разминаване в законите.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот poncho » 29 Сеп 2010, 15:15

Без претенции за точност и само от това което четох след промените на закона, има изрична тежест именно за задължително сключване на договори в затворените комплекси.
Това, което ми се струва за възможно измъкване от непосилни такси на бг. собствениците, които явно не са мнозинство по отношение на притежаваната площ общи части, е тихомълком да се свика ОС, от минимум 20% от притежаваната собственост (без Угнетителят да научи :)), 1 час по-късно ОС да се обяви за валидно независимо от присъствието и там да се реши да се прекрати договорът със сегашната и да се сключи договор с друга фирма с по-човешка оферта за поддръжка, съответно е добре да има готови представени оферти. Да се вмени също задължение на новия мениджър да издири чуждите собственици и ги информира за промяната.

Дали е приложимо обаче?
poncho
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Сеп 2010, 11:38

до-poncho да приложимо е, но тук вече идва оспорването на инвеститора и се знае колко време се губи по тези неща,затова моито мнение е такова ,да си затворят очите и да изчакат да мине поне една година ,да разберат кога вече имат мнозинство от 67% и тогава да го сменят.Защото досегашната практика показва ,че инвеститора сам се е избрал за такъв и ако не е спазил закона когато е продавал жилищата на собствениците с нотариален подпис за управление и имота ,трябва да си плаща сам сключените договори.И никой от собствениците които са купили имот там не са длъжни да плащат след като не са присъствали на такова общо събрание
toni_sf
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ