Колеги, какво точно е клентската сметка? Например, ако отида в банка никоя банка няма да ми позволи да открия сметка на името на някой клиент, нито да тегля от сметката му, само защото съм адвокат. Ако пък клиента пртевежда пари на моя лична сметка, ще бъда ли в някакво нарушение, при положение че ще имам документ за основанието, на което съм получила някаква сума пари.
Става обикновено въпрос за превеждане на хонорар + съответните държавни разходи.
Предварително благодаря!
- Дата и час: 26 Фев 2025, 02:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
клиентска сметка
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: клиентска сметка
Колеги, правил ли е някой клиентска сметка и как оперира с нея?
- zzzzz
- Потребител
Най-общо средствата остават собственост на клиента, а не на адвоката. Предимството е в нвкесеквестируемост - не може да се насочи принудително изпълнение върху средствата, за задължения на самият адвокат.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
От теоретична гледна точка, това е ясно, но на практика на мен ми трябва да изтегля средставата, за да платя задължения на клиента с тях. Коя ли банка ще ми позволи? При това без заверено пълномощно.
- zzzzz
- Потребител
Колеги,
Правите си две сметки в една и съща банка. Едната по чл. 39 от Закона за адвокатурата - за такси и разноски, и още една за хонорари. Самите банки не са се съобразули докрай със закона, защото правят сметка, която всъщност няма отделни партиди на отделните ни клиенти. Аз си представям в съда извлечение от сметката само с конкретния превод за конкретното дело за присъждането на разноските. Истинска драма е да накараш клиентите да превеждат отделно по двете различни сметки разноските и хонорара!
Аз нямам проблем с превода и тегленето на пари от сметката по чл. 39 ЗА.
Правите си две сметки в една и съща банка. Едната по чл. 39 от Закона за адвокатурата - за такси и разноски, и още една за хонорари. Самите банки не са се съобразули докрай със закона, защото правят сметка, която всъщност няма отделни партиди на отделните ни клиенти. Аз си представям в съда извлечение от сметката само с конкретния превод за конкретното дело за присъждането на разноските. Истинска драма е да накараш клиентите да превеждат отделно по двете различни сметки разноските и хонорара!
Аз нямам проблем с превода и тегленето на пари от сметката по чл. 39 ЗА.
- fighter
- Потребител
И в коя не правят проблеми с тегленето на паричките от клиентската сметка?
- zzzzz
- Потребител
В ПИБ, ако сметката ви е отворена по чл. 39 от ЗА и клиента е превел парите по нея. Самата сметка си я отваряте на ваше име като си представите адвокатската карта и искате изрично да бъде открита като адвокатска сметка. Така и таксите за преводи излизат по-малки.
- fighter
- Потребител
fighter написа:В ПИБ, ако сметката ви е отворена по чл. 39 от ЗА и клиента е превел парите по нея. Самата сметка си я отваряте на ваше име като си представите адвокатската карта и искате изрично да бъде открита като адвокатска сметка. Така и таксите за преводи излизат по-малки.
В БДСК също няма абсолютно никакъв проблем.Вижте им общите условия в сайта.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Блгодаря, колеги! Аз също попитах в ДСК. Там ми казаха, че откриват сметка на името на адвоката, като той представя документите за вписване в АК и към сметката се правят отделни партиди на всеки клиент, който ще превежда пари.
- zzzzz
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|