начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

неудоволетвореност от курс - връщане на такса

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неудоволетвореност от курс - връщане на такса

Мнениеот olia6 » 25 Фев 2011, 23:32

Здравейте,

Бих искала да помоля за малко помощ във връзка със следния проблем, които имам.

На 4.02.2011 се записах на курс по фризьорство в Национална школа по фризьорство - София. Прочетох на сайта им, че курса включва общ обем часове - 660 часа а отделно беше записано, че курса има продължителност 3 месеца.
Като отидох да се запиша ми беше обяснено, че курса е индивидуален и се посещава в удобно за мен време като за всяко мое посещение се води дневник на научените от мен техники.
Започнах посещения на въпросния курс, но след няколко посещения забелязах следното:
1. Курса не е индивидуален а групов и начина на обучение е "кой предвари, той завари" (курсистите се обучават на реални хора, които влизат в школата).
2. Никой никъде не записва, кой какво е учил и до къде е стигнал.

След като попитах как се следят учебните часове и изучения материал ми беше отговорено, че учителите си знаят, кой докъде е стигнал, а часовете не се записват защото ако трябвало да се изкарат всички нямало да стигне 1 год. да се завърши курса. Учителите определяли, кой кога да завърши курса ( ако идвате по-често курса е 3 месеца, ако идвате по-рядко курса е 4 месеца, но реално никой не отбелязва броя и продължителността на посещенията).

Бих искала да се откажа от курса и питането ми е дали имам законово основание да си искам платената такса, за която имам квитанция с подписи и печат на фирмата организатор на курса.

Благодаря предварително за отделеното внимание.

Поздрави,
Олга Карлова
olia6
Нов потребител

Re: неудоволетвореност от курс - връщане на такса

Мнениеот nk7702n » 25 Фев 2011, 23:43

А в писмен вид имате ли условията, които Ви предлага фирмата, какво реално се е задължила?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот olia6 » 26 Фев 2011, 00:03

Не имам само квитанция за платена такса, а условията ги има на сайта и ми ги потвърдиха устно при записването.
olia6
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Фев 2011, 15:18

Значи, май ще си имате проблеми, устните уговорки трудно се доказват, а има ли на сайта условия за прекратяване на курса, отговорност на фирмата, условия на курса, конкретни лица?!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ivanamiuler » 27 Апр 2011, 12:56

Здравейте,случайно попаднах на темата. Аз съм завършила същата школата преди 2 години в момента живея и работя в Германия точно като фризьорка ! Такава ме направиха именно в Националната школа и за разлика от девойката съм много доволна от това ,което научих там. Явно българския манталитет да се плюе по всико качествено е неизменна българска черта, за жалост голяма. Обучението е наистина индивидуално и хората там са дали право хората да посещават курса по 12 часа на ден и по 7 дни в седмицата а иначе те са длъжни да дадът само 660 учебни часа за този период,разликата е очевадна :) да не говорим че оставят курсистите ,които не са подготвени или са отсъствали по някакви причини да продължат обучението си колкото е нужно 4,5,6 месеца и то без финансови претенций.Просто аз им се чудех как така се съобразяват със всеки,докато от него наистина излезе нещо от него.Голямо търпение и толеранс,за едно е права девойката наистина там се обучават върху живи хора и работата е толкова много че се връщат клиенти ,но какво по хубаво от това да имаш толкова много практика,то с гледане нестава.Подобни тренировъчни центрове съществуват в цяла Европа и то не само свързани с фризьорството а със всички професии от сферата на услугите и накрая да преключа подобен център ако има в Германия хората с уважение ще говорят за него и ще се радват ,че го има,но явно девойката май е решила ,че от нея няма да стане фризьорка :)или пак и са потрябвали паричките за нещо друго :) та е решила да ги иска
ivanamiuler
Нов потребител

Мнениеот bibiitaliano » 01 Апр 2012, 23:26

Здравейте аз не съм изобщо от "случайно попадналите" тук.За разлика от "случайните" по-горе! Изчетох всичките коментари по темата и бих искала да разкажа личната си история по повод на обучението си в школата с гръмкото име "НАЦИОНАЛНА" ,защото съм меко казано ВЪЗМУТЕНА и искам да предпазя други хора от това да дадат не малката сума от почти 1000 лева.Аз вече завърших така нареченият курс .Единственото хубаво нещо в тази Национална школа е ,че получаваш държавна диплома.Но за съжаление само дипломата фризьор не прави!Първото нещо,което трябва да направите,за да неповтаряте моята грешка ,ако все пак попаднете там е да попитате ,защо се злоупотребява с името на стилист Боби Иванов и навсякаде се прави реклама с неговото име,при условие ,че той от години работи самостоятелно и изобщо няма нищо общо с Националната школа по фризьорство ! Само това трябва да ви наведе на мисълта,че тези хора не са коректни и си служат с лъжа за да привличат хора! Нека премина по-наттък в същтността на обучителния процес.В школата има 4 преподаватели. Единственият човек ,който става за нещо ,е Ели и тя е в школата от Понеделник до Четвъртък и от 8.00 до 15.00 часа. И дори да има желанието ( А ТОВА НЕ ВИНАГИ Е ТАКА) да покаже нещо не винаги има и физическата възможност да покаже на всичките между 10 или 20 човека ( който идват единствено заради Ели и в повечето случай си тръгват след нея).Така,че думите на момичето от по-горният пост ,че кой предвари,той завари е АБСОЛЮТНО ВЯРНО! Останалите 2 преподавателки -фризьорки Соня и Ники , който трябва да водят практиката и да наблюдават през всичкото останало време ( по 12 часа на денонощие) курсистите меко казано НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО!!! Единственото ,което умеят най-добре е да се правят на разсеяни,само се чудят как и къде да се скатаят,когато се подстригва на човешки глави,така наречените клиенти на школата (състоящи се основно от смрадливи,напикани старци и бабички,от който ти се повдига и смрадливи,нагли цигани,с големи претенций). Въпросните две "преподавателки" по цял ден притичват на дежурства в кафето ,което е до самата школа.А в останалото време,когато им дойде музата да показват нещо,то е в пълен противовес с показаното от главната фризьорка Ели сутринта.Соня е от тези фризьорки ,които самите те имат нужда от учител,поради дълбоки пропуски в занаята още преди да стане преподавател.Натрапва се да подстригва всички курсисти и всички са като клонинги с едни и същи неравни сектори по главите.Под пред текста ,че ще ги " олекоти " нейният любим лаф тя ги прави на кокершпаньоли с неравно подстригана козинка. Ясно е ,че такъв човек,не може да те научи на нищо ,при условие,че самият той има явни пропуски в сферата,нещо ,което главната фризьорка Ели постоянно коментира и се възмощава открито пред всички курсисти.Картинката е пълна....едната се бие в гърдите и подстригва наред и със замах и самочувствие без капка покритие ,а другата я обсъжда на селослушание :D :D :D но всъщтност това е плачевно,когато знаеш,че си теглил заем или си лишил семейството си от много неща,които можеш да им купиш за тези 1000 лева. За Ники каквото и да кажем ще е малко,нея я мързи да гледа и и липсват първите 6 години в които човек се учи на елементарни обноски! Тя е по-зле и от Соня откъм умения.Раздвижва се единствено ,ако трябва да отиде до кафето,където по цял ден виси гаджето й. Диди е четвъртият преподавател в тази трагикомедия.Тя работи в Неделя и Понеделник. С огромно самочувствие ,особена е като поведение и настроение,видно показва личните си пристрастия към някои от курсистите.В повечето пъти се възползва от курсистите да почистват школата в края на работният ден (нещо,за което се плаща на нея) !! Всъщност дори и да е в настроение да показва някои неща,поради факта,че е само 2 дни на работа -Общата картина в школата не се променя! В ШКОЛАТА САМО СЕ СПОМЕНАВАТ ОТДЕЛНИ НЕЩА,НЕ СЕ ПРЕПОДАВА КОЛОРИСТИКА !! КУРСИСТИТЕ НЕ ЗНАЯТ ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА,КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ!ЗА ОБЕЩАНИТЕ В НАЧАЛОТО НА КУРСА ОФИЦИАЛНИ ПРИЧЕСКИ-ВЪОБЩЕ НЕ СЕ И НАДЯВАЙТЕ!НАЙ-МНОГО ДА ВИ ИЗВИКАТ КАТО НАС СЛЕД ИЗПИТА В ЕДИН ДЕН ДА ВИ ЗАМАЖАТ ОЧИТЕ С НЕЩО,КОЕТО НЯМА КАК ДА ЗАПОМНИТЕ!!!И ТОВА САМО ,АКО СТЕ ВДИГНАЛИ СКАНДАЛ!! Цялата тази "красива" и "многокомпонентна" картинка е представяна многократно на собственика на НАЦИОНАЛНАТА ШКОЛА ,Венцислав Петков ,който явно няма никакво желание да промени нещата!!Защото,ако имаше,някой хора отдавна трябваше да са изхвърчали!ЕДИНСТВЕНОТО,КОЕТО ГО ИНТЕРЕСУВА Е ДА СИ ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ!! Какво от това,че ще те остави в школата 4 или 6 месеца,като е ясно отново какъв ще бъде крайният резултат!! Основното задължение на едно начално обучение за фризьор е да бъде изградена добра база за умения над която да се надгражда,това нещо в НАЦИОНАЛНАТА ШКОЛА ПО ФРИЗЬОРСТВО НЕ СЕ СЛУЧВА!!!!!!Накрая се оказва,че завършилите "фризьори" са чисти аматьори! И тук идва момента да попитате,ако не сте го направили в началото,колко реализирани фризьори има тази школа и колко от тях работят в нормален фризьорски салон,да не говорим за луксозен.Завършилите си мислят,че знаят и могат нещо,но отивайки да си търсят работа в първият салон ,разбират,че са на светлинни години от истината.И единственото,което им остава е да се хванат някъде асистент-фризьори да мият и метат коси без пари,с надеждата,че гледайки ще откраднат занаят!! Скъпи бъдещи курсисти,зная,че след моят пост вероятно ще се включат много "завършили" бивши "курсисти" на НАЦИОНАЛНАТА ШКОЛА ПО ФРИЗЬОРСТВО И КОЗМЕТИКА я от Германия,я от Италия,където всъщност доста време съм живяла и мога да кажа ,че такива "ЧУДЕСА" се случват само в България!! И ако все пак след всичко написано по-горе решите да си дадете парите в "НАЦИОНАЛНАТА" школа в никакъв случай не давайте цялата сума наведнъж.Още на 1 месец сами ще прецените дали всичко написано тук е истина или лъжа,но ще си спестите 700 лева,които иначе ще сте дали и ще можете да отидете на място,където наистина ще Ви дадат базисни,основополагащи умения!Пожелавам Успех на всички!
bibiitaliano
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ