начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Домове за възрастни хора

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Домове за възрастни хора

Мнениеот babi4ka » 19 Мар 2011, 09:42

Моля да ми пишете как мога да разбера точно как се определя таксата за така наречените старчески домове - в смисъл, че имам някакъв имот, но имам и дете, трябва ли да се заплаща някаква по-висока такса? Искам да го прочета някъде???
babi4ka
Младши потребител

Re: Домове за възрастни хора

Мнениеот sadiata » 19 Мар 2011, 13:04

На въпроса ви отговарям компетентно:
Домовете за стари хора са специализирани институции за предоставяне на социална услуга по настаняване по чл.36 ал.3 т.3 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане,във връзка с чл.19 от Закона за социалното подпомагане.
Таксите за социални услуги,техния размер и начин на плащане когато са държавна делигирана дейност,която се финансира от републиканския бюджет се определят по тарифа на Министерски съвет,Виж чл.17 ал.2 от Закона за социалното подпомагане. Такава тарифа е утвърдена с приемане на Постановление на Министерски съвет №91 от 2003 година,изм. и дъп. с ПМС№142/2008.Съгласно чл 2 от ПМС№142 в домовете за стари хора се заплаща такса в размер на 70% от дохода на лицето ползващо социалната услуга.
Имота и децата нямат правно значение,защото дефиниция за доход е дадено в параграф 1 от Постановление №91 от 2003 на Министерски съвет.
sadiata
Потребител

Назад към Взаимопомощ