начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Подмяна на международен паспорт?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подмяна на международен паспорт?

Мнениеот radiogong » 19 Мар 2011, 19:47

Здравейте!

Имам международен паспорт, издаден през май 2008 г., който не е от новите (с биометричните данни). На него пише, че е валиден до май 2013. А аз ще заминавам на обучение в чужбина (извън ЕС) за 5 години в края на това лято.

Първият ми въпрос е - трябва ли да се сменя още сега, щом не е от новия тип с биометричните данни?
Втори въпрос - ако не е задължително и мога да замина с него, не е ли по-добре да си издам нов сега? Или не е проблем да го сменя догодина?
radiogong
Нов потребител

Re: Подмяна на международен паспорт?

Мнениеот iva_sh » 19 Мар 2011, 20:08

паспортът е валиден до изтичане срока на валидност. Но няма пречка по искане на лицето да се подмени и преди този срок. Този вариант е по-добър тъй като "Лицата са длъжни да върнат паспортите си и заместващите ги документи на органа, който ги е издал, в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност или отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване." А освен това - "Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което: не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му."
iva_sh
Потребител

Re: Подмяна на международен паспорт?

Мнениеот radiogong » 19 Мар 2011, 21:32

Благодаря много!
radiogong
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ