начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Много заплетен случай относно ЗВО

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Много заплетен случай относно ЗВО

Мнениеот joroace » 23 Мар 2011, 02:10

Здравейте!
Сблъсках се с поредната простотия в България - става въпрос за Закона за висшето образование. Завиршил съм едно висше образование ОКС "бакалавър" в частен университет. В момента уча в държавен университет ОКС "магистър", но съм платен прием! Т.е. до момента не съм използвал т.нар. държавна субсидия, или по друг начин казано държавна поръчка. За съжаление образованието, което завършвам се оказва недостатъчно и се налага да запиша още една специалност. Затова искам да кандидатствам в друг държавен университет, ОКС "бакалавър". Това оабче се оказва невъзможно на практика, макар и ЗВО да не ми го забранява. Проблемът е в чл. 91 ал. 5 т.2 от ЗВО, според който нямат право да получат държавна субсидия "студенти и докторанти, които се обучават за придобиване на същата или по-ниска образователно-квалификационна степен". Не, че ми се забранява да кандидатствам за второ висше "бакалавър", но мога само платен прием. Държавата няма пари да плаща по няколко пъти за един човек... аз така си го обяснявам. Колкото и да е тъпо се съгласявам с това. Но! Както вече казах, досега аз не съм получил държавна субсидия. Според този чл.91 явно обаче излиза, че няма как да уча в държавен университет повече, защото единствения вариант да го направя е да съм платен прием. Но платеният прием за ОКС "бакалавър" не е разрешен в държавните университети. И какво излиза? Да съм мислил на времето какво кандидатствам? Само че и това не мога да го приема, защото когато съм кандидатствал, въпросния чл. 91 не е съществувал, а е приет през 2007г., малко преди да завърша. В тази връзка си представете случай, при който човек завършва дадено висше образование, но впоследствие по здравословни причини не може да практикува професията си. Какво му остава тогава, след като не може да запише друго висше в държавен университет? Това ми се струва пълен абсурд и дискриминация! Въпросът ми е, дали има нещо, което мога да направя, за да бъда приет въпреки всичко и ако не, мога ли да осъдя държавата за дискриминация?
joroace
Нов потребител

Re: Много заплетен случай относно ЗВО

Мнениеот vaskovasko » 23 Мар 2011, 15:03

Здравейте, прочетете тази тема:
https://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=14353.0
vaskovasko
Потребител

Re: Много заплетен случай относно ЗВО

Мнениеот joroace » 23 Мар 2011, 20:18

Благодаря!

Явно няма какво да се направи...