Здравейте!
Моля за вашата помощ и съвети.
Случката е следната: вчера една водачка не спря на знак стоп и ме блъсна доста силно странично със джипа, който не е нейна собственост. От удара автомобила ми отскача странично, удря се в бордюра и стълб, след това отхвърлен от 2-я удар се блъска в отсрещната ограда и там спира. Автомобила е с мн. сериозни щети. Аз си ударих главата в страничното стъкло и получих болки. Отидох в спешен кабинет, прегледаха ме и ми дадаха указания, и рецепта. Казаха в понеделник да отида при джипито да ме прегледа отново и да ми даде болничен.
В КАТ съставиха акт на въпросната госпожица (госпожа). Докато аз бях вътре и ми оформяха документа тя бе отвън с още 2 човека и се чуваха радостните й смехове. Дори 1-я полицай се учуди и каза "Гледай я как марширува и се радва".
След като излезнах от сградата дойдоха при мен и тя ми казва "Май доста си се уплашил, отиди да ти леят куршум" защото се чувствах доста зле и сигурно съм изглеждал ужасно.
Аз й отвърнах "Госпожо, Вие ме унищожихте. Защо не спряхте на стопа?"
Отговор: Как да не спрях?-спрях. Вие минахте с бясна скорост.
А в действителност карах с 40-50, защото пътя не позволява, има пешеходни пътеки и т.н. Само с периферното зрение видях как връхлита срещу мен. натиснах газта да избегна удара, но не успях. Поне избегнах да е точно в моята врата, но от задната врата на зад е разпотена.
Аз нямам каско. Имам само гражданска отговорност. Понеже в предишни години 2 пъти са ме блъскали, но с по-малки щети и от този горчив опит знам, че това което застрахователите плащат не стига дори за части 2-ра употреба, а отделно трябва и за труд в сервиз.
Понеже поражението е огромно (поне в моите очи, още не съм викал специалисти да я огледат) и нямам възможност да я ремонтирам ви моля за съвет. Какво да сторя? Да завеждам дело(понеже се държа доста нагло)? Ако да, какви документи да набявя и т.н.
Благодаря предварително на тези които се отзоват на молбата ми!
- Дата и час: 25 Фев 2025, 19:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ за ПТП
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помощ за ПТП
В протокола от ПТП-то който са ви дали трябва да е описано всичко - кой е нарушил закона, кой член не е спазил и т.н. Вашите разноски трябва да се поемат от застрахователя на другата кола, освен ако не се докаже че вие сте виновен. Огледа трябва да се извърши от застрахователя по ГО на другата кола, той трябва да определи степента на поражение и в един по-късен етап и сумата която да ви изплати. Ако не сте доволен от сумата, трябва да съдите виновника, той ще привлече застрахователя като трета страна и вече... каквото стане.
Обикновено застрахователите не са много щедри при щети по ГО, така че не хранете големи надежди. Дори и ако колата се обяви за тотална щета (както го описвате натам отива), пак ще ви изплатят някакви пари, с които едва ли ще можете да си купите подобна кола в прилично състояние. А ремонтирането на тази ако е нарушена геометрията на купето ще струва цяло състояние, което нито застрахователя, нито вие ще искате да платите. За кола по-стара от 5-7 години ... просто е икономически неизгодно.
Огледайте отново всичко писано във всички бумаги които са ви дали. Кой е виновния, дали е отразено тестване за алкохол, дали е описано кой е причинил ПТП-то. Дати, имена, ЕГН-та, подписи... всичко трябва да е "на 6".
И... потърсете си адвокат - много вероятно ще се стигне до съд. Добре е да сте подготвен и да не изпускате никакви срокове. Минете и през съдебна медицина за освидетелстване - и оттам може да падне някой лев за "болки и страдания".
Обикновено застрахователите не са много щедри при щети по ГО, така че не хранете големи надежди. Дори и ако колата се обяви за тотална щета (както го описвате натам отива), пак ще ви изплатят някакви пари, с които едва ли ще можете да си купите подобна кола в прилично състояние. А ремонтирането на тази ако е нарушена геометрията на купето ще струва цяло състояние, което нито застрахователя, нито вие ще искате да платите. За кола по-стара от 5-7 години ... просто е икономически неизгодно.
Огледайте отново всичко писано във всички бумаги които са ви дали. Кой е виновния, дали е отразено тестване за алкохол, дали е описано кой е причинил ПТП-то. Дати, имена, ЕГН-та, подписи... всичко трябва да е "на 6".
И... потърсете си адвокат - много вероятно ще се стигне до съд. Добре е да сте подготвен и да не изпускате никакви срокове. Минете и през съдебна медицина за освидетелстване - и оттам може да падне някой лев за "болки и страдания".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|