начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Какво се случва с ДТ и другите разходи в този случай?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво се случва с ДТ и другите разходи в този случай?

Мнениеот alex766 » 19 Апр 2011, 13:22

Здравейте колеги,
Заведохме гр.дело по реда на 410 ГПК. Заявлението е пристигнало в Районния съд на 18.03.2011. Заповед имаме издадена от 23.03.2011.

Плащане обаче е постъпило на 21.03.2011 г. Сумата е само за покриване на главницата по фактурата, а разходите по държавните такси, лихви и юрисконсултско възнаграждение не са изплатени. За първи път имам подобен случай и се чудя как да процедирам за да си изискаме и тях, още повече че длъжника е адският наглец ;)

С пожелания за весели празници ;)
alex766
Младши потребител

Re: Какво се случва с ДТ и другите разходи в този случай?

Мнениеот portokal » 19 Апр 2011, 13:40

Според мен си предявявате иск за тях по общия ред, не виждам какво друго (предполага се, че длъжникът е възразил срещу заповедта).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот alex766 » 19 Апр 2011, 13:48

Благодаря за бързият отговор. Значи интересното е, че с факта на плащането длъжникът счита че задължението му си е изцяло погасено ;). Дори и не е възразил по Заповедта, срокът е минал и сега ще бъде издаден ИЛ. :roll: Чудя се, ако си образувам ИД, то има възможност с експертиза да докаже , че е извършил плащането по дадената фактура и да се обезсили листа :roll: :roll: ..според мен...
alex766
Младши потребител

Мнениеот portokal » 19 Апр 2011, 13:52

Ами прекрасно, щом имате изпълнителен лист. Длъжникът е платил само главницата, и то след заявлението. Вземате изпълнителния лист и си търсите лихвата и разноските.
Какво смята длъжникът, би било от значение само ако е прав. Или ако съдебният изпълнител се съгласи с него, а в случая не би трябвало.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот alex766 » 19 Апр 2011, 14:01

Така казано, някак си по ясна ми стана картинката. Добре ще е СИ да зачете, че датата на заявяването е 18, защото много близки са тази дата, момента на плащането и датата на издаването на Заповедта...Бях се пообъркал, че плащането е станало ПРЕДИ издаването на самата ЗАПОВЕД.

Благодаря за което ;)
alex766
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ