начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Акт за превишена скорост!!!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт за превишена скорост!!!

Мнениеот Dido_ds » 05 Май 2011, 13:46

Здравейте,преди 10 дена ми написаха акт за превишена скорост с 41км над ограничението.Спряха ме полицаите искаха ми документите написаха акт и ми дадоха акта и ми взеха контролния талон и ми казаха тръгвай.Въпросът ми е абе на тоя акт никъде не се подписах на нарушител не на свидетел не на получил акта не.Те тия хора забравиха ли незнам питах 2 -3 ма души и ми казаха че акта ще е невалиден ако ми напишат наказателно ми казаха че в съда пада автоматично.Значи ако съм възразявал да подпиша отдолу пише че трябва свидел да подпиш такъв няма просто ми написаха акта и ми го хвърлиха ама аз ли съм карал с тая скорост кой никой не ти казва по тая логика ако ме нарочат съм готов престъпник.Ще чакам да видя ще ми напишат ли наказателно и на какво основание като не съм запознат със случая.Вашето мнение какво е?
Dido_ds
Младши потребител

Re: Акт за превишена скорост!!!

Мнениеот Гост. » 05 Май 2011, 17:40

:lol: Благодаря, разсмяхте ме!
( не сте запознат със случая, но хем са ви връчили АУАН, хем са ви взели КТ)
Сега напишете и с какво техническо средство са установили скоростта и ще си дойдем на думата( трябва да го пише в акта).

От правна страна възможни са толкоз разрешения на създалата се ситуация, че написаното " ако ми напишат наказателно ми казаха че в съда пада автоматично"- това "падане" не е съвсем автоматично и нещата не са така лековати, както са ви казали ( нещо се неглижира правото и фактите).

По отношение АУАН- съвсем валиден си е и се ползва с презумптивна доказателствена сила, до колко в съдебна фаза е съвсем различна работа.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sticky » 06 Май 2011, 11:52

Ако наистина не са ви връчили редовно АУАН имате сериозни шансове. За адекватен отговор на въпроса - ходете на адвокат :wink:
А НП най - вероятно ще получите.
sticky
Младши потребител

Мнениеот Dido_ds » 10 Май 2011, 09:44

Относно засичането пише радар TR-04,но консултирах се 3 ма души и те са на мнение, че понеже има определени изисквания по отношение на попълването на акта и ако ми напишат наказателно то ще бъде нецелесъобразно издадено.Адвоката ми каза ако ми напишат НП ще го оборваме с акта,тъпото е че ще има май разходки до Севлиево май или по пощата може мисля ама незнам дали става.А колежката дето вика хем не е връчено пък хем взели талона,ами точно така е взеха ми документите казаха ми изчакайте и после ми дадоха документите със вече написания акт и ми казаха айде чао естествено талона ми го нямаше,е кво да правя да се бия ли с тях обадих се на адвоката ми и той ми каза че не е добре да се пише жалба за акта и ако ми напишат наказателно ще ги морим това ме посъветва.
Dido_ds
Младши потребител

Мнениеот Dido_ds » 10 Май 2011, 14:19

Ето какво пише в закона:
Чл. 43. (1) Актът се подписва от съставителя и поне от един от свидетелите, посочени в него, и се предявява на нарушителя да се запознае със съдържанието му и го подпише със задължение да уведоми наказващия орган, когато промени адреса си.

(2) Когато нарушителят откаже да подпише акта, това се удостоверява чрез подписа на един свидетел, името и точният адрес на който се отбелязват в акта.

Чл. 52. (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й. В случаите по чл. 44, ал. 4 наказващият орган се произнася в деня на получаване на административнонаказателната преписка.

(2) Ако се установи, че актът не е бил предявен на нарушителя, наказващият орган го връща веднага на актосъставителя.

(3) След получаване на преписката наказващият орган уведомява за съставения акт пострадалите от нарушението, ако има такива и адресите им са известни.

(4) Преди да се произнесе по преписката, наказващият орган проверява акта с оглед на неговата законосъобразност и обоснованост и преценява възраженията и събраните доказателства, а когато е необходимо, извършва и разследване на спорните обстоятелства. Разследването може да бъде възложено и на други длъжностни лица от същото ведомство.

Така че как ще ми напишат НП освен някой да се подпише че съм отказал пък после да видим кой кого?Като единия екземпляр е в мен. :shock:

Разпоредбата е гаранция за упражняване на правото на защита на лицето, посочено в АУАН като нарушител. Същата цели срочно упражняване на предвидените от ЗАНН разпоредби относно направата на възражения и разглеждането им от страна на наказващия орган. Невръщането от страна на административнонаказващия орган на АУАН за незабавното му предявяване на нарушителя, в случаите, когато същият не е бил предявен, е процесуално основание за отмяна на издаденото наказателно постановление при неговото съдебно обжалване т. е. съдът отменя наказателното постановление само на основание разпоредбата на чл. 52, ал. 2 от ЗАНН, без разглеждане на спора по същество.
Dido_ds
Младши потребител

Мнениеот nksuccess » 10 Май 2011, 21:58

Ами като всичко знаете не питайте. На прав път сте. Давайте в същия дух и ще преоборите КАТ в съда.
Кой адвокат ви е посъветвал да не възразите срещу акта пред наказващия орган? Искам да му стисна ръката.

Успех.
НП по принцип падат автоматично в съда!!! Винаги :mrgreen:
nksuccess
Потребител

Мнениеот Dido_ds » 11 Май 2011, 08:58

Ами питах докато незнаех,разбрах че докато ми отговори някой мога да седна 2 часа и да прочета закона и вече знам :D
Dido_ds
Младши потребител

Мнениеот dimiter_98 » 13 Май 2011, 19:16

И аз имам подобен въпрос.
Преди малко получих (по пощата, с обр. разписка) "електронен фиш за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство" (TFR1-М 558).
Искат ми 200лв (70%, ако платя до 14 дни от днешна дата).
Обаче на снимките (4 броя) не се вижда нищо друг освен път и колата (както и номерът й). Засичането е направено на 06.03.2011г, т.е. преди повече от 2 месеца.
Законно ли е това, имам ли някакво право да обжалвам?
Благодаря предварително.
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот dimiter_98 » 13 Май 2011, 22:20

Вече ми е малко по-ясно. Става дума за "крайградската" зона на Балчик. Това е около 20-30км. околоградска вилна зона (предимно в южна посока, защото на север е по-неуютно), която е "полицейска хранилка" - води се град, но всъщност е вилна зона, в която ограничението за скоростта би трябвало да е 90, а не 50 км. Затова всеки, който не е местен, пада в капана...
dimiter_98
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 13 Май 2011, 22:49

Димитър, а Вие какво очаквате да видите от паметта на това техническо средство? В 14 дневен срок трябва да предоставите /лично на място, а не по пощата/ на органа, който ви е изпратил електронния фиш, декларация кой е управлявал с копие от неговото СУМПС. Ако Вие сте управлявал по-добре се възползвайте от отстъпката на глобата в същия срок.Можете да обжалвате фиша по реда на ЗАНН в 14 дневен срок от това съобщение.
iva_sh
Потребител

Мнениеот dimiter_98 » 14 Май 2011, 10:01

И аз така реших, но все пак във вилните зони не би трябвало да се подразбира скорост от 50км/ч. В закона е формулирано понятието "жилищна зона", но не и "населено място", следователно до всяко крайпътно заведение може да се инсталира камера и да се глобява за превишена скорост...
А това, че им е отнело над 2 месеца, за да ми изпратят това съобщение, ме изпълва с подозрения дали не са "отсявали" на кого може (и на кого не може) да изпратят...
dimiter_98
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ