Тъй като не намерих адвокат който да ме придружи на няколко стотин километра, и да е с мен като защитник, след известно време ми предстои повдигане на обвинение по досъдебно производство. Та имам следните въпроси:
1. мога ли да НЕ се откажа от защитник, и аз лично да се представлявам в ролята на защитник (като това се отбележи в протокола на следователя)
2. след предявяване на обвинението (и след като ме запознаят по чл. 53, 55, ал. 1, 91, 94, 97, ал. 2 и чл. 115 НПК с правата ми) , съответно следва и разпит - мога ли да изисквам време (като защитник на обвиняемия) да бъде отложен разпита, за да може защитника (в случая аз) да се запознае с наличните документи ?
3. възможно ли е според българското законодателство аз самия да се представлявам от тук насетне както в досъдебното така и в съдебното производство, ползвайки се с правата (и задълженията) на адвокат, без да съм юрист или с подобно образование ?
- Дата и час: 25 Фев 2025, 19:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сам да се защитавам
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сам да се защитавам
И колко далече трябваше да ви придружават?
А относно другите въпроси - като обвиняем можете да правите искания, бележки, възражения, да се запознавате с материалите по дознанието и т.н, но не в качеството на адвокат, а на обвиняем. За по - добрата Ви защита, си потърсете адвокат.
А относно другите въпроси - като обвиняем можете да правите искания, бележки, възражения, да се запознавате с материалите по дознанието и т.н, но не в качеството на адвокат, а на обвиняем. За по - добрата Ви защита, си потърсете адвокат.
- nk7702n
- Старши потребител
Можете да поискате да Ви се назначи служебен адвокат , отказът да Ви се назначи служебен такъв ще наруши правата Ви по Конституция и по Европейската конвенция за правата на човека , което в последствие ще е основание за отпадане на обвинението , но предполагам , че няма да Ви откажат , само трябва да го поискате , тоест да ползвате правото си на такъв.
- kirile
- Потребител
Назначаването на служебен защитник не е задължение по ЗПП, а право на определени лица, ако отговарят на посочени условия в закона - чл. 22, 23 и 24 от ЗПП, има и случаи на задължителна защита по чл. 94 от НПК, при които е задължително назначаването на служебен защитник, ако няма упълномощен. Така че, ако не отговаряте на законовите изисквания, няма да Ви бъде определен служебен защитник и ще трябва да си упълномощите адвокат.
- nk7702n
- Старши потребител
Не сте намерили защитник, който да Ви придружи на другия край на България, защото не сте се съгласили да платите освен хонорара и разноските.
Потърсете си адвокат от съответната колегия, така ще платите само хонорар.Нали се досещата, че ако например си ангажирате адвокат от София за яваване във Варна, колегата ще трябва да отдели два дена само за Вас, и то при всяко явяване.
Потърсете си адвокат от съответната колегия, така ще платите само хонорар.Нали се досещата, че ако например си ангажирате адвокат от София за яваване във Варна, колегата ще трябва да отдели два дена само за Вас, и то при всяко явяване.
- dimist
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|