начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Неспазване на договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неспазване на договор

Мнениеот icecle » 26 Май 2011, 21:40

Добър вечер,
имам нужда от съвет и адвокат относно един сравнително лесен казус.

Става въпрос за сключен предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот за общата сума от 53000лв с първоначална вноска 25 000лв и останалите 25 000 до 30 август 2010г.

В договора има клауза при разваляне на същият има неустойка от 10% (5300лв).

Аз като купувач по обективни причини (незавършване на сградата) съм внесъл 25 000 + 10 000 лв за този апартамент и искам да си върна 30 000лв като продавачът да си задържи 10% неустойка.

Продавачът отказва да ми върне парите като обяснява че е пред фалит и да правя каквото искам - че немога да му взема нищо даже да го осъдя.

Вече почти година мина от както е изтекъл срока за завършване на плащането а стотинка не съм видял от парите ми.

П.С. Апартамента е ипотекиран в банка за 30 000лв и при желание на продавача може да бъде свалена ипотеката и да ми бъде прехвърлен вмсто да ми се връщат парите.

По този предварителен договор аз мога да си искам парите но ме интересува каква е точно процедурата, колко време ще отнеме и има ли някой тук който може да се справи с този процес и разбира се срещу какви пари?

Също така искът може ли да бъде подаден в СГС ако имота и продавачът са в друг град? Впредвид че става въпрос за неустойката и парите вместо за имота местонахождението му има ли значение?
icecle
Нов потребител

Re: Неспазване на договор

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Май 2011, 22:15

Можете само по местожителството на ответника да водите дело. Това е правилото.

По другите въпроси - има доста неясноти и въпросителни дали има обезпечение на задълженията и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Май 2011, 22:22

Относно подсъдността важи следната разпоредба :
Чл. 109. Исковете за вещни права върху недвижим имот, за делба на съсобствен недвижим имот, за граници и за защита на нарушено владение върху недвижим имот се предявяват по мястото, където се намира имотът. По местонахождението на имота се предявяват и искове за сключване на окончателен договор за учредяване и прехвърляне на вещни права върху недвижим имот, както и за разваляне, унищожаване и обявяване нищожност на договори за вещни права върху недвижим имот
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Май 2011, 22:23

За останалите въпроси за разваляне на сключения договор, последици, неустойки и т.н. би следвало да се обърнете към колега адвокат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот icecle » 27 Май 2011, 01:06

Благодаря за отговорите. Значи трябва да се заведе делото по местожителство на продавача? Питам за да знам от къде да търся адвокат, че на повечето ви не ви се пътува. А относно другите въпроси някой отговор има ли? Колко време може да продължи това? Може ли докато трае процеса да бъде запориран да продава и т.н.?
icecle
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ