Здравейте,
Първо искам да се извиня предварително, ако в описаната ситуация по долу не съм наясно с някои неща(свързани с „администрацията”).
Мой познат с доста добри технически умения и съответно диплома за това, които по характер е много добър човек но и доста наивен от което си „пати в момента”, трябва да прибавим и неговата скромност която също му оказва негативно влияние. Той е попаднал в следната ситуация, работи от много години в една фирма(за сега няма да споменавам името й), която е собственост на личност която, както повечето български „бизнесмени” често проявяват не коректност към своите работници. А от страни погледнат винаги се държи мило и човек може да си каже, че е най-невинното създание. Та въпросния „господин” от около 8 г. няма право да има на свое име фирма( по неизвестни за сега, за мен причини, но ще трябва да разпитам за това по-подробно въпросния мой познат) и поради това е успял да обеди моят познат да открият нова фирма на негово име. Фирмата е ЕООД и съответно на името на моят познат се водят и няколко помещения, предмета на дейност на фирмата постоянно се изменя. В рамките на тези 8 г. често са теглени заеми срещу залог на въпросните помещения, като разбира се всички тези неща се движат от въпросния „бизнесмен” . Не е имало проблеми с изпращането на заемите.
Проблема на моят познат е, че работейки в тази фирма (която се води по документи на него) не получава адекватно заплащане. И тук голяма шега му изиграва, на моят познат неговата наивност въпреки, че вече е в почти третата възраст. Фирмата не е голяма от гледна точка на работниците, които варират от това с какво производство точно се занимават, а дори в момента по думите на моят познат се занимават с дейност, която се води на друга фирма.
Но въпреки това моят познат, казва че наскоро са изтеглили заем на негово име или на името на фирмата, която се води на него срещу залог на споменатите по горе помещения.
Питането ми е свързано с това, че моят познат не е доволен от получаваното възнаграждение и няма никакви изгледи това да се промени. Той иска да напусне образно казано и да си прехвърли всичко на въпросния „бизнесмен” . Но според мен трябва предварително да се направи проверка, какъв е точно този заем в смисъл ако е ипотекирано въпросното имущество то тогава, въпросният „бизнесмен” няма да спре плащането на кредита. В смисъл такъв да се провери дали не е попаднал в по голяма „клопка’.
Основният ми въпрос е,
Как да проверя в кредитния регистър какъв е вида на заема?
Също така предполагам, че въпреки че се води собственик може да се подаде молба в НОИ за НИК, за да се провери през този период какви осигуровки са внасяни.
В даден момент най вероятно ще е необходимо да се наеме и адвокат за да се разреши случая. Но бих искал да получа предварително някакви насоки как и от къде да се започне.
Да наистина ситуацията изглежда глупаво но в такъв момент, ако можеш на човек му помогни, а от критика в момента полза няма.
Ако нещо съм описал неразбираемо или трябва допълнителна информация, ще пиша отново и се извинявам, за хаотичното писане.
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 25 Фев 2025, 16:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Правен савет
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|