начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Права на дете с ТЕЛК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Права на дете с ТЕЛК

Мнениеот 56ass » 29 Юни 2011, 19:27

Дете с 50 % степен на инвалидизация, с документ от ТЕЛК, не е прието в детска градина, тъй като не отговаря на критерийте за прием на деца, залегнали в Правилник за дейността на същата детска градина. Детето не е със СОП, а е с хранителен проблем. Въпросната диета могат да я осигурят единствено в тази детска градина. Искат законово основание за да приемат детето. Моля някой с юридическо образование за помощ и съвет.
56ass
Нов потребител

Re: Права на дете с ТЕЛК

Мнениеот sunrise » 30 Юни 2011, 12:59

Дайте подробности- как така не отговаря на правилника на градината. Това, че е с хранителен проблем не изключва СОП.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот 56ass » 30 Юни 2011, 15:43

Самата детска градина е определила критерии за прием, и самото класиране се извършва на база на критерии с точкова система. Например многодетни семейства 2 точки, братче и сестриче друго прието в градината преди това - 2 точки. Точките се сборуват и се прави класиране относно събраните точки. Ние сме много назад. Отговарят ни, че нямат критерии за деца със здравословни проблеми. Детето е с алергия към храни и с документ от ТЕЛК заради това заболяване с 50 %.
56ass
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 30 Юни 2011, 18:01

А защо само там могат да осигурят диетата?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот 56ass » 30 Юни 2011, 20:03

Готвенето е от кетърингова фирма и нямат проблем да осигурят такова диетично меню. Останалите детски градини им се доставят продукти от които те готвят и не могат да готвят за едно дете отделно. Предлагат ми заместване с хляб с олио и шарена сол и така по 3 пъти на ден.
56ass
Нов потребител

Мнениеот 56ass » 06 Юли 2011, 16:08

Моля някой адвокат да ми отговори дали с документа за ТЕЛК можем да се позовем на Наредбата за прием на деца със СОП и/или хронични заболявания
56ass
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 07 Юли 2011, 13:10

Ако по смисъла на закона , това заболяване представлява СОП. Но идеята на закона е тези деца да учат наравно с другите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот 56ass » 07 Юли 2011, 13:16

То не е СОП, но с документа от ТЕЛК не се ли характеризира като хронично заболяване и не ни ли дава предимство при приемането в детска градина?
56ass
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 07 Юли 2011, 13:31

Вижте точно кои заболявания влизат в СОП. В самият документ от телк, трябва да има препоръки. Ако се аргументирате, че това е единствената градина , съобразно тях, следва да Ви разрешат.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот venzislava » 07 Юли 2011, 13:50

Аз съм минала по този път- детето ми е с бъбречно заболяване, имаме ТЕЛК 65%.
От детската градина също ми отказаха. Тогава писах на омбудсмана (Гиньо Ганев)и от там с решение през общината приеха детето. Реагираха много бързо.
От детската градина могат да откажат, ако докажат че нямат условия за отглеждане на дете със съответното заболяване (например нямат условия за специално меню за вашият случай).

И като майка да питам: Какво правите, ако детето ви поиска от храната на другите деца и получи алергичен шок?
Кой носи отговорността? В детската градина не се внася храна от вън, но има детски рождени дни, нова година и т.н., детето надали ще яде само "циганска баница"..

Успех:)
venzislava
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ