начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

ВиК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВиК

Мнениеот lvganov » 08 Авг 2011, 23:11

Здравейте,

Коя е законовата/нормативната уредба,
по която ми вземат пари, ако водомерите ми
на са тарирани.

Е, ще обясня някои доводи. Преди години така ми
тарираха водомерите, че ум да ви зайде. Видях
едни разходи дето мога да ги направя само ако не
излизам от банята и/или поливам 1 дк. домати.
И естествено, нищо не можах да сторя.
Когато срокът за тариране дойде, аз се направих
на на "проз", и ...взех да плащам едни съвсем разбираеми суми.

Да, ама тези суми взеха непрекъснато да се увеличават, не
заради цената на водата и услугите, не и заради някакви разпределения.
Прения месец имах 30 лв. сега имам 42.? Брех, .............
Ако задълженията ми по нетарирани водомери са уредени със закон,
примерно 5-6 кубика на калпак, би следвало тези пари да не скачат.

Ще поискам фактура от ВиК, но зададох този въпрос, за да открия и прочета
уредбата, за да съм подготвен,

Поздрави.
lvganov
Младши потребител

Re: ВиК

Мнениеот Гост. » 09 Авг 2011, 11:45

НАРЕДБА № 4 ОТ 14 СЕПТЕМВРИ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНИТЕ И КАНАЛИЗАЦИОННИТЕ СИСТЕМИ
(5) (Попр. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) По изключение се допуска за потребители, които нямат монтирани водомери на водопроводните отклонения и индивидуални водомери, месечното количество изразходвана, отведена и пречистена вода да се заплаща, както следва:
1. по 6 куб. м при топлофицирано жилище и по 5 куб. м - при нетоплофицирано жилище за всеки обитател;
2. по 0,15 куб. м на 1 кв. м обработваема площ;
3. по 0,1 куб. м за всеки куб. м застроен обем сграда за сезонно ползване (вила, бунгало и др.), жилища и офиси, в които няма постоянен обитател;
4. по 0,5 куб. м за всеки куб. м застроен обем на сграда - за сгради в строеж.
(6) До поставянето на индивидуални водомери в сгради - етажна собственост, или на водопроводно отклонение с повече от един потребител определените в ал. 5 количества вода се завишават всяко тримесечие с по 1,0 куб. м за всеки обитател.
(7) При имоти с повече от един потребител след водопроводното отклонение до монтирането на общи водомери от оператора изразходваното количество вода се отчита само по индивидуалните водомери на потребителите, а изразходваното количество вода от потребителите без монтирани индивидуални водомери - по реда на ал. 5 и 6.
(8) При кражба или повреждане на водомер на водопроводното отклонение служебно се начислява количество изразходвана вода, определено въз основа на средния месечен разход от редовно отчетените съответни периоди на предходната година.
Гост.
Старши потребител

Re: ВиК

Мнениеот TheOldMan » 09 Авг 2011, 21:27

Отивате в магазина и си купувате 1-2 нови водомера - по 30 -тина лева са и цената им е съизмерима с проверката на стар водомер.
А и имайте предвид, че цените на 1 куб.м. вода се покачват през годините.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ