начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

заповедно производство и търсене на лихва

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заповедно производство и търсене на лихва

Мнениеот marti_gor » 19 Сеп 2011, 21:09

положението е следното - в заявление по 410 ГПК съм търсил неизплатени периодични плащания от наем + лихвата, като съм изчислил точно лихвата сумарно до датата на предявяване на заявлението, но не съм бил указал в заявлението лихвите за отделните периоди. Аз считам, че не съм длъжен да указвам поотделно лихвите за отделните периоди, т.е. длъжен ли съм в заявлението да посочвам лихвите за всяко отделно вземане или е достатъчно да посоча точно общия сбор от лихвите.
Предварително благодаря, тъй като заповедното ми куца :oops:
http://www.youtube.com/watch?v=3xLvArgSp3k

words like violence break the silence ...
marti_gor
Потребител

Re: заповедно производство и търсене на лихва

Мнениеот nk7702n » 19 Сеп 2011, 22:30

Зависи от формулировката и определянето на размера на дължимата сума, посочена в заявлението, както и от лихвата, която претендирате, за какъв период от време.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот marti_gor » 20 Сеп 2011, 06:28

nk7702n, благодаря Ви, но не схващам. :) Претендирам вземане от 10 наемни цени, като съм посочил в заявлението сумата общо и помесечно/10000 лв. общо и разбито в 10 м. по 1000/. За нещастие обаче лихвата съм посочил само сумарно и не съм я разбивал поотделно /като си мисля, че това не е необходимо :oops: /. Уточнявам, че лихвата е изчислена абсолютно точно, но на районния съдия не му било ясно колко е лихвата по всяка наемна цена поотделно.
http://www.youtube.com/watch?v=3xLvArgSp3k

words like violence break the silence ...
marti_gor
Потребител

Мнениеот Гост. » 20 Сеп 2011, 08:24

С вас сме все на противни позиции ( за радост), но смятам, че магистратът е точен :) , а опущението е ваше.
Имате главница- определена по размер. Вземането по нея е лихвоносно, нали.
До предявяване на заявлението по 410 наречената от вас "лихва"( магистратите ползват мораторна лихва) - се нарича обезщетение за забавено изпълнение на главното парично задължение изчислимо съгласно ПМС 72.
Пак е вземане, и отново трябва да бъде определено по основание и размер.
На всяка отделна главница се посочва отделно и акцесорното( обезщетение за забавено изпълнение на парично задължение в размер на Х лв. за периода от ...( дата следваща изискуемостта на главното) до.... дата предхождаща датата на депозиране заявлението.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Сеп 2011, 10:49

marti_gor написа:nk7702n, благодаря Ви, но не схващам. :) Претендирам вземане от 10 наемни цени, като съм посочил в заявлението сумата общо и помесечно/10000 лв. общо и разбито в 10 м. по 1000/. За нещастие обаче лихвата съм посочил само сумарно и не съм я разбивал поотделно /като си мисля, че това не е необходимо :oops: /. Уточнявам, че лихвата е изчислена абсолютно точно, но на районния съдия не му било ясно колко е лихвата по всяка наемна цена поотделно.

Ами,аз сега погледнах какво е написано. Абсолютно точно е отговорила колегата Поли. Как ще се претендира сума, разбита на отделни периодични вноски, а лихва ще се претендира сумирано, без да се посочва основание и размер по периоди, явно на стават нещата.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ