начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Относно погасяване на потребителски кредит

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно погасяване на потребителски кредит

Мнениеот ivanovpetko » 04 Апр 2012, 23:31

Здравейте, преди време теглих потребителски кредит на промоционална лихва заради фирмата в която работих. Преди няколко години напуснах работа, но официално не съм уведомявал банката - тъй като на касата ми казаха че като си плащам вноските няма проблем. В договора ми пише, че ако напусна настоящия работодател при който съм бил при отпускането на заема, лихвата се повишава на близо 15% - доста над промоционалната, но не са вдигали лихвата вече няколко години откакто не работя там.
Въпросът ми е, дали ако искам сега да си погася заема (главницата) ще има наказателна лихва или такса, и дали банката може да ми вдигне лихвата със задна дата от момента в който съм напуснал въпросния работодател (преди повече от 3 години)? Благодаря
ivanovpetko
Нов потребител

Re: Относно погасяване на потребителски кредит

Мнениеот eurolinker » 06 Апр 2012, 18:00

но официално не съм уведомявал банката
...а (може би) е било ваше задължение. Трябва да прочетете в договора. Ако е било ваше задължение, затова
не са вдигали лихвата вече няколко години откакто не работя там
...От банката не знаят.
Въпросът ми е, дали ако искам сега да си погася заема (главницата) ще има наказателна лихва или такса, и дали банката може да ми вдигне лихвата със задна дата от момента в който съм напуснал въпросния работодател (преди повече от 3 години)
това зависи от общите условия на банката и конкретно от договора ви.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ivanovpetko » 06 Апр 2012, 18:10

Да, така е, в договора пише "При промяна на местоработата си да уведоми незабавно банката. При неизпълнение на това задължение банката има право да направи кредита предсрочно изискуем."
В интерес на истината, аз още преди години като напуснах два пъти съм казвал на две различни касиерки че съм напуснал (като съм си погасял вноските на каса), и съм ги питал къде трябва да кажа, а техният отговор беше в общи линии "ами като си погасяте вноските редовно, няма нужда да се обаждате, всичко ще е наред".
Ако банката направи кредита "предсрочно изискуем", само главница ли трябва да погася или и някаква лихва според вас? И дали все пак някой е чувал да се вдига лихва по кредит със задна дата или няма такава опция, аз говорих с една служителка и тя каза че са вдигали лихва в много случаи, но със задна дата не се е случвало.
Благодаря.
ivanovpetko
Нов потребител

Мнениеот tottick » 10 Юли 2012, 15:49

Здравейте, наказателна лихва по закон не дължите, погасява се само остатъчната главница. Кредита Ви не може да стане предсрочно изискуем, ако редовна погасявате вноските си.
tottick
Нов потребител

Мнениеот Melly » 11 Юли 2012, 10:48

tottick написа:Здравейте, наказателна лихва по закон не дължите, погасява се само остатъчната главница.

Смелчак. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ