начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

проблем с прихващане

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем с прихващане

Мнениеот perper1 » 04 Май 2012, 21:22

Здравейте.
Предявен е иск за заплащане на сума.
Ответникът прави възражение за прихващане.
Първоинстанциония съд уважава иска на ищеца, но не се произнася по същество на възражението за прихващане /нито го отхвърля, нито го уважава/. Ответника подава молба за допълване на на решението за произнасяне по възражението за прихващане, но съда я оставя без уважение.
Ответника обжалва решението на съда с което е осъден по иска, обжалва и акта с който е оставена без уважение молбата му за допълване на решението.

Въззивния съд оставя в сила решението с което иска е уважен, но намира, че първоинстанциония съд неправилно не е уважил молбата за допълване на решението относно произнасяне по възражението за прихващане. Ето защо, въззивния съд връща в тази му част делото на първоинстанционния за да си допълни решението относно направените възражения за прихващане.

Горното не е ли правен абсурд. След като е преценил, че трябва да върне делото на първоинстанционния съд, според мен въззивния не е следвало да се произнася по иска. Като се е произнесъл по иска според мен е постановил недопустимо решение.
Ако например решението по иска влезе в сила и същото се изпълни /доброволно или принудително/, то не се ли обезмисля решението по възражението за прихващане. Дори и възражението за прихващане да се уважи, то ако решението по иска бъде изпълнено, то в такъв случай какво ще се прихваща :?: :?: :shock: . След като влезе в сила решението по иска, то произнасянето по възражението за прихващане няма ли да бъде удар в празното пространство.
Който има съдебна практика по въпроса, моля да ми я пейстне, защото ми тече срока за касационното обжалване, тъй като съм повереник на ответника. Предварително благодаря!
perper1
Младши потребител

Re: проблем с прихващане

Мнениеот neutralen » 05 Май 2012, 16:16

Решението на Въззивния съд не е недопустимо, а неправилно - постановено в нарушение на материалния закон/чл.103-109 от ЗЗД/.
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ