През 2005-та година съпругът ми изтегли кредит, като аз съм солидарен съдлъжник. През 2008 се разведохме, а от 2007-ма кредитът изплащам изцяло и само аз. Кредитът не е за закупуване на жилище, а потребителски.
Месечната вноска е приблизително 500 лева.
Издръжката за малолетното ни дете, която му е присъдена да плаща е 100 лева, която той умишлено отказваше да плаща, но започна чак след като му наложиха условна присъда за това.
1. Тъй като нямам възможност да заведа дело за изплатените от мен до момента суми /материалният интерес е много висок, а от там държавната такса ми е непосилна/, мога ли да заведа дело за издръжка с иск половината от месечната вноска - тоест сумата, с която е ощетено детето поради неплащането на кредита от баща му.
Иначе казано, ако приемем, че кредитът е общ и е предмет на отделно дело кой какво участие има в изразходването му, то мога ли да търся тази част /неговата половина от вноската/, която иначе бих харчила за детето си? Във фирмата, в която той работи ги осигуряват на минимални доходи, но на практика получават повече - но няма как да го докажа.
2. Предстои ми още доста дълъг период до пълното изплащане, има ли давност за изплатените до момента суми и мога ли да предявя само частичен иск за платено от мен в определен период?
- Дата и час: 25 Фев 2025, 06:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кредит и издръжка на дете - питане?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кредит и издръжка на дете - питане?
Иск за издръжка едва ли би бил уважен. Но пък не виждам пречка за регресен такъв срещу солидарния длъжник за платеното до момента ... после, когато се събере някаква сума - пак ... и така до изплащане на кредита ...
- inspectora
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|