начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Проблем с ВиК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с ВиК

Мнениеот evgeni84 » 10 Май 2012, 10:34

Здравейте, насочиха ме към този форум с думите, че тук мога да получа адекватен съвет за моя проблем. Ситуацията е следната, имам къща, която е необитаема от известно време. Зимата, от големите студове, замръзват тръбите с водата. Водомера е вътре в къщата, след него по продължение на тръбата е банята. Та на въпроса, като замръзва водата от голямото налягане, което се получава, избива кран в банята, тече вода в продължение на няколко дена( 3-4 предполагам ).След като отидохме и констатирахме аварията веднага звъннахме на ВиК. Дойде техник и понеже няма спирателен кран извън жилището( на улицата ), той демонтира водомера и запуши тръбата с тапа. В протокола, който състави, е описана аварията, както и че водомера е ПОВРЕДЕН. След няколко дена пристигна известие вкъщи, че има навъртяни около 600 кубика вода и дължимата сума е от порядъка на 800 лева. Отидохме до ВиК и там ни отговориха, че нищо не може да се направи, защото вече е отчетен разхода и т.н( По принцип служителите в този клон са ВиК не са особенно любезни и услужливи! ). Казаха, че могат да го разсрочат, като платя половината сума и в продължение на 3 месеца внасям останалата част. Какво мога да направя по въроса? Как успяха да измерят тези кубици при положение че водомера е повреден? Сега получих ново известие, че на дадена дата трябва да отида да допусна техниците, за да прекъснат водоснабдяването на къщата от централното. Ако има някой който е наясно, ще му бъда много благодарен, ако ме посъветва как трябва да процедирам. Благодаря, предварително!
evgeni84
Нов потребител

Re: Проблем с ВиК

Мнениеот Гост. » 10 Май 2012, 11:07

Отивате при специалист с изготвения протокол ( не излагате факти, че в протокола е отразена консумацията до момента, а последващи твърдения са всякога компрометирани) и съобщенията на водните.
Завеждате вие дело, в което водоустойчивите да докажат, че сте разходвал точно тези кубици и така.

Междувременно нищо не подписвате- никакво разсрочване, никакво плащане, изобщо- адвокатът ви трябва да ви придружава в комуникацията с тях.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот evgeni84 » 10 Май 2012, 11:33

Благодаря, poli_g! Още днес ще се свържа с адвокат и ще видя какво трябва да се направи.
evgeni84
Нов потребител

Мнениеот uiny65 » 13 Юли 2012, 21:48

Здравейте, случайно открих този форум но се надявам да се намеря изход от ситуацията. Накратко проблема е такъв:Живеем в гр.Бургас,в кооперация строена през 1998г.и естествено нямяме Акт 16.Преди около месец и половина в мазите на сградата започна да тече вода. След много източвания и перипетии открихме, че водата тече от водопровода който влиза в кооперацията и е преди водомера. Обадихме се на ВИК, те дойдоха, повъртяха се трасираха водопровода и си тръгнаха като казаха, че пак ще дойдат. И така до днес докато получихме писмо в което ни предупреждават, че трябва да изградим шахта, и да извадим водомера извън сградата, в десет дневен срок, в противен случай ще спрат водата,като цитират Наредба №4 от 14,09,2004г. на МРРБ. Естествено за отстраняване на аварията не пишат нито дума.В кооперацията живеем само две семейства които работят. Останалите са въздрастни хора които не могат да плащат коквото и да било. Надявам се, някой да ми даде съвет как да постъпим в тази ситуация, и имат ли право да спрат водата в тази жега??? Предварително благодаря!!!
uiny65
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 13 Юли 2012, 22:00

uiny65 написа:Здравейте, случайно открих този форум но се надявам да се намеря изход от ситуацията. Накратко проблема е такъв:Живеем в гр.Бургас,в кооперация строена през 1998г.и естествено нямяме Акт 16.Преди около месец и половина в мазите на сградата започна да тече вода. След много източвания и перипетии открихме, че водата тече от водопровода който влиза в кооперацията и е преди водомера. Обадихме се на ВИК, те дойдоха, повъртяха се трасираха водопровода и си тръгнаха като казаха, че пак ще дойдат. И така до днес докато получихме писмо в което ни предупреждават, че трябва да изградим шахта, и да извадим водомера извън сградата, в десет дневен срок, в противен случай ще спрат водата,като цитират Наредба №4 от 14,09,2004г. на МРРБ. Естествено за отстраняване на аварията не пишат нито дума.В кооперацията живеем само две семейства които работят. Останалите са въздрастни хора които не могат да плащат коквото и да било. Надявам се, някой да ми даде съвет как да постъпим в тази ситуация, и имат ли право да спрат водата в тази жега??? Предварително благодаря!!!

Изобщо не е естествено да нямате Акт 16. Пак добре, че имате вода...
Ако ВиК са съгласували проекта с водомер в мазето - да си гледат работата. Все пак има някакви законови изисквания - водомера да не е на повече от 5 (или пък 3... знам ли) метра от границата на имота. Същата тая наредба го разрешава:
1. водомерна шахта, разположена в поземлен имот или в помещение в сграда за присъединяване на водопроводното отклонение към водопроводната инсталация или към вътрешната водоснабдителна мрежа на потребителя;

Отделно - сградата е построена 1998-а година, вероятно тогава е съгласуван и проекта, така че не могат да изискват да съответства на наредба, издадена 6 години по-късно...
Изобщо... намерете някой ВиК инженер с проектантска правоспосбност, срещу символична сума го помолете да прегледа документите и да ви каже кое може и кое не може да остане в това си състояние. Но без Акт 16 сте в много неизгодна позиция да спорите ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот mlad_n » 13 Юли 2012, 23:30

evgeni84 написа:Благодаря, poli_g! Още днес ще се свържа с адвокат и ще видя какво трябва да се направи.

Здравейте. До къде стигнаха нещата с ВиК?
mlad_n
Нов потребител

Мнениеот uiny65 » 14 Юли 2012, 08:36

Благодаря на TheOldMan за бързия отговор!!!! Знам, че без Акт 16 сме оязвими, но тогава фирмата фалира и така и не изготви цялата документация. А относно ВИК, те си ни дадоха партиди и всеки собственик си плаща водата. Ще се възползвам от съвета Ви ,и ще наберя някой ВИК инженер за консултация .Още веднъж благодаря!!!
uiny65
Нов потребител

Мнениеот uiny65 » 06 Окт 2012, 18:56

Здравейте отново! Нашата сага с ВИК има развитие, и аз отново имам нужда от съвет. Както описах по-горе , се консултирах със специалист и се оказа, че от този нов закон няма измъкване и ние се заехме да копаем шахта за да извадим водомера в двора. Оказа се обаче, че там където спациалистите от ВИК начертаха да копаем няма водопровод с чиста вода, а мръсен канал . Представяте ли си извикахме ги отново, а те нестига,че се държаха нагло и арогантно, едва ли не сме виновни, че сме им развалили спокойствието, ами не можаха да кажат с точност от къде минава тръбата, защото имало много кабели и уредът им не отчитал точно.Наложи се отново да копаем до самата сграда, за да видим на къде отива тръбата и се оказа, че минава точно по продължение на сградата и тази прословута шахта не може да се направи.Сега те измислиха, да сменяме тръбите и да ги свържем така, както ги бяха начертали първоначално. И това при положение, че се доказа, че те са здрави, е стари са сигурно ,но са здрави и течът сигурно е от някоя друга тръба от улицата и водата си е намерила място и се стича в нашите мази.Направо съм изумена от наглостта на тези хора. Те се заядоха с тази шахта , изобщо и дума не искат да отваряме за водата която тече вече няколко месеца.Искам да попитам за съвет , те имат ли право в този случай да ни накарат да сменяме тръбите за наша сметка и как да ги накараме да си влязат в ролята и да намерят и отстранят аварията и изобщо към кого да се обърнем за съвет и помощ? Има ли регулативен орган при когото да отидем и изобщо как да процедираме??? Много ще съм благодарна ако някой ми отговори с полезен съвет! Поздрави!!!!!!!!!!1
uiny65
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ