начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Евентуално дело срещу Държавата

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Евентуално дело срещу Държавата

Мнениеот kastema » 04 Юли 2012, 02:41

Здравейте! Уча в Испания, на близо 19 съм, и засега уча средно образование.
Прибрах се в България за лятото и, освен да си върна правото на здравеопазване след представяне на съответното уверение от училището ми, ми се искаше да си подновя и БДЖ картата за намаления "Учащ" - имах си уверение под ръка, а и винаги съм имала въпросната карта, така че не виждах проблем. След кратка справка с Гугъл, първоначално нещата изглеждаха наред - в сайта на БДЖ пише, че "картата се издава на учащи от всички категории училища и висши учебни заведения с редовно обучение до 26 навършени години срещу уверение от учебното заведение и студентска книжка (за студенти и аспиранти)". Дотук добре, но след малко по-сериозна справка се оказа, че не е точно така. Оказва се, че картата в действителност се издава на всички редовно учащи ученици и студенти, стига да учат в българско училище, независимо дали са български граждани или не. Стана ми неприятно, но бях чула за някакъв вид европейска карта за учащи и студенти. Потърсих информация, казва се ISIC и не е европейска, а се признава в цял свят и е проект на UNESCO. Имайки я, мога да получа намаление за всевъзможни неща (от спорт до храна, от забавления до красота), и влключително 50% намаление за пътнически и бързи влакове на БДЖ - стига да уча в българско училище или ВУЗ. Реших че може би за всяка страна си е така - пътуваш с намаление само ако учиш в съответната страна - но се оказа, че имайки картата и учейки в българско училище например, мога да използвам намаления в Испания, Япония, Щатите и, общо взето, навсякъде. Същото важи и ако имам картата и уча в испанско училище. На кратко - важи ако уча в което е да е училище или ВУЗ, където и да е - картата е призната в 120 страни...

И така, от пълноправен и свободен български гражданин се превърнах в една недотам пълноправна ученичка, която е добре дошла да си пътува с намаление където си поиска и с каквото си поиска - самолети, кораби, метра, влакове, публични колелета и тн. - навсякъде, освен в собствената си държава. А, и между другото - в НАП представих легализирания превод на уверението ми и ми върнаха правото на здравеопазване без въпроси и без проблеми. Как може институция като НАП да ме разглежда като не по-различна от сънародниците ми, а БДЖ не? Как може в цял свят да мога да пътувам с намаление, освен в собствената ми страна? Как може всеки чужденец, който учи в България, да има право на карта "Учащ", а аз - не? Виждате ли голямата грозна дупка в системата, или съм само аз?

Та в крайна сметка - болно ми е, обидена съм и се чувствам дискриминирана. В моята си страна, в къщи. Смятам че би трябвало да си потърся правата, изглежда никой няма да ми ги подари. Искам да съдя някого - Държавата ми се струва удачен избор. Въпросът е принципен, защото не само аз, а и всички останали, които са били, са, и ще бъдат в позицията ми, страдат от тази недосмислица в и без това слабо функционалната ни система. ( http://www.capital.bg/blogove/pisma/201 ... _drug_put/)
Какво мислите по въпроса? Има ли казусът ми основа, би ли могло да се постигне нещо? Ако евентуално реша да заведа дело, какво ще стане ако спечеля? А ако загубя? Ако има адвокати в Стара Загора или Пловдив (аз съм по средата, в Чирпан), които биха искали евентуално да се заемат със случая - добре дошли сте.
Благодаря на всички предварително.
kastema
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ