начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Поръчителство при кредит

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Поръчителство при кредит

Мнениеот vessi84 » 14 Юли 2012, 17:33

Здравейте! Станах поръчител на мой приятел, който взе кредит от 7000 лв. Въпросния човек скоро ще остане без работа и най-вероятно ще ме подгонят мен. Искам да бъда подготвена и за това имам няколко въпроса. След като той спре да си плаща вноските по кредита при условие, че аз съм единствен поръчител ще ми наложат ли веднага запор на заплатата, при условие че ме осигуряват на минимална работна заплата или нямат право? Могат ли да посегнат на моето имущество в случай, че кредита стане изискуем? Дали първо ще се опитат да разпродадат неговото имущество или веднага ще се нахвърлят на моето?!? Имат ли право да посегнат на собствеността на майка ми, баща ми или сестра ми или само на вещи, които са на мое име?
vessi84
Младши потребител

Re: Поръчителство при кредит

Мнениеот etere_ » 14 Юли 2012, 19:23

Кредитът ще стане изискуем. В един момент банката ще те осъди теб да изплатиш задълженията на длъжника. Тогава ще трябва да плащаш и всички разноски по делото. Ако не си подписала запис на заповед в полза на банката (менителнично поръчителство), единственото което ще спечелиш е повече време докато те осъдят и дадат на ЧСИ...
Ти обаче не плащай нищо доброволно и не се доверявай на това, което ти казват от банката, а се консултирай навреме с адвокат, който да ти съдейства да излезеш от трудната ситуация с възможно по-малко за теб загуби.
etere_
Младши потребител

Мнениеот vessi84 » 15 Юли 2012, 00:31

За съжаление нямам финансовата възможност за консултация с адвокат, иначе веднага бих го направила. В случай, че взимам минимална работна заплата и нямам имущество какво ще ми вземат като ме осъдят?!? В затвора ли ще ме вкарат?!?
vessi84
Младши потребител

Мнениеот Pause » 15 Юли 2012, 17:28

По мое мнение няма смисъл да чакате да ви осъдят.По добре плащайте вместо длъжника ,като поръчител и след това можете да си искате обратно платеното от главния длъжник както казва Чл.143 ЗЗД в намален обем ,необходимо е също да уведомите длъжника ,че имате намерение да изпълнявате и това ваше изявление не следва да е непременно в писмена форма може например със свидетелски показания ,или нотариална покана да се доказва за предпочитане.За това ,че не сте си изпълнили договорното задължение не се влиза в затвор.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот vessi84 » 15 Юли 2012, 18:30

Няма да мога да правя вноските, ако го правя няма да има с какво да живея. Няма как да изплатя кредита, така че трябва да знам какво ще последва когато не го плащам, нямам имущество и съм на минимална? И вариант 2 ако нямам никакви доходи, ама никакви какво ще ми вземат, защото освен всичко друго сега ми изтича 6 месечен изпитателен и няма да ми го подновят, така че ми е жизнено важно какво ще се случи ако и аз не правя вноски по кредита?!?
vessi84
Младши потребител

Мнениеот Pause » 15 Юли 2012, 18:43

Несеквестируем доход
Чл. 446. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
4. ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.
(2) (Нова - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Месечното трудово възнаграждение по ал. 1 се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ограниченията по ал. 1 не се отнасят до задължения за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките по ал. 1 за другите задължения на осъдения и за задължения за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Върху вземания за издръжка не се допуска принудително изпълнение. Върху стипендии се допуска принудително изпълнение само за задължения за издръжка.

Наред с това е несеквестируеми са и вещите по Чл.444 ГПК и списък на вещите по Чл.441 ГПК.За целта ,следва да сте осъдени и да има издаден ИЛ.След което СИ проверява имотното ви състояние и ако не намери нищо ви призовава да декларирате писмено всичките си доходи и с постановление прекратява изпълнителното дело.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот etere_ » 15 Юли 2012, 23:02

Дори и да те осъди банката, след това нищо няма да може да ти направи, ако нямаш недвижим имот и лек автомобил на твое име, и ако трудовото ти възнаграждение е с размер, от който не могат да бъдат правени удръжки за принудително събиране на вземания...
etere_
Младши потребител

Мнениеот vessi84 » 16 Юли 2012, 12:04

Освен всичко друго от 2006 година съм с диагноза шизофрения и малко след като станах поръчител бях хоспитализирана за лечение в Александровска и ми смениха диагнозата на Биполярно Афективно Разстройство, но към момента в който съм станала поръчител диагнозата ми беше Шизофрения и не знам дали това не би било основание пред съда да ми бъде отменено поръчителството.
vessi84
Младши потребител

Мнениеот Pause » 20 Юли 2012, 14:44

vessi84 написа:[url]Освен всичко друго от 2006 година[/url]съм с диагноза шизофрения и малко след като станах поръчител бях хоспитализирана за лечение в Александровска и ми смениха диагнозата на Биполярно Афективно Разстройство, но към момента в който съм станала поръчител диагнозата ми беше Шизофрения и не знам дали това не би било основание пред съда да ми бъде отменено поръчителството.

Срокът е три годишен давностен за да се атакува успешно по Чл.32ал.2 ЗЗД.Със сигурност би се оказало по медицински критери.Вместо да се подписвате ,си лекувайте здравето. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот etere_ » 24 Юли 2012, 03:18

Не споменаваш кога си сключила договора за поръчителство, и все пак - можеш да искаш унищожаването му от съдебен ред, ако не е изтекъл тригодишният давностен срок по чл. 32, ал. 2 от ЗЗД.
Твоя е доказателствената тежест да убедиш съда, че в момента когато си подписвала, не си била в състояние да разбираш и контролираш действията си. Това е така, защото въпреки поставената ти диагноза, ти си формално дееспособна - т.е. не си поставена под запрещение.

Ако докажеш, че длъжникът е бил наясно с психическото ти състояние, и още по-добре - ако е знаел точната ти диагноза, когато е поискал от теб да му поръчителстваш, това много ще улесни доказването на порока на договора, защото такова знание предполага възползване от състоянието и много добре обяснява защо е избрал точно теб за поръчител. Твърдиш и, че си единствен такъв. С други думи, никой, освен теб не се е съгласил по своя воля да гарантира този кредит...

И последно, в твой интерес е, ако заведеш иск по чл. 31, ал. 1 ЗЗД, да го направиш преди длъжникът да е спрял плащанията си. Иначе банката би могла да оспори правното ти основание, и ти да загубиш.
etere_
Младши потребител

Мнениеот Pause » 24 Юли 2012, 07:18

etere_ написа:
И последно, в твой интерес е, ако заведеш иск по чл. 31, ал. 1 ЗЗД, да го направиш преди длъжникът да е спрял плащанията си. Иначе банката би могла да оспори правното ти основание, и ти да загубиш.

Не е вярно това ,последиците са връщане на даденото по унищожаемата сделка Чл.34 ЗЗД.Правата произтичат пряко ex lege от закона ,не са дадени под условие на банката нито следва да се ограничават.Ако субективното право е погасено по давност и се упражни се наричат изродени права ,но засегнатото право продължава да съществува макар и без защита и ,ако е изтекла погасителната давност се изпълни не се смята за недължимо получено.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 24 Юли 2012, 10:50

Pause написа:.....Ако субективното право е погасено по давност и се упражни се наричат изродени права ,но засегнатото право продължава да съществува макар и без защита .....

По мое време описаното от теб се наричаше "естествено право". Извън темата, но ми стана интересно- сега " изродено право" ли го наричат?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Pause » 24 Юли 2012, 14:14

Така ,го пишат в учебниците по облигационно право.
Задължения без иск за изпълнение – чл. 55, ал. 2 и чл. 118 на ЗЗД са уредени така наречените изродени права, т.е. задълженията без иск за изпълнение. Съгл. чл. 55, ал. 2 на ЗЗД не може да иска връщане онзи, който съзнателно е изпълнил един свой нравствен дълг. В чл. 118 на ЗЗД е предвидено, че когато длъжника е изпълнил задължението си след изтичането на давностния срок той няма право да иска обратно платеното макар и да не е знаел, че давността е изтекла.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ