Искам да поставя един въпрос, за който си давам сметка, че в обществото ни няма воля за решаване. Казусът е следния:
През 1984 г. като 17-годишен непълнолетен ученик станах член на нелегална организация. През есента на 1984 г. бях разкрит от ДС, жилището ми бе обискирано, мен самия ме задържаха под стража в училище по време на учебен час, насилствено ме наблъскаха в автомобил и отведоха в МВР, където бях подложен на разпити и психическо и физическо обработване. Това се случваше с мен всяка седмица в продължение на една година.
За тези събития имам официално писмо от МВР от 19.04.2001 г., че за мен „е събирана информация от бившата ДС”. Посочено е, че „на 17.09.1984 г. от ОУ – Стара Загора – ДС е открито дело за оперативна проверка с псевдоним “Патриота”, което е водено по линия на “промакедонски национализъм” с окраска “противодържавна агитация и пропаганда”. Делото е снето от отчет на 14.09.1985 г. след извършена профилактика на лицето, за което ОУ – Стара Загора уведомява с писмо – вх. № 2696/85 г.”.
Сдобих се и с два документа от самата ДС. Първият е Картон обр. 3. Той съдържа информация за образувано срещу мен като непълнолетен ученик на 17.09.1984 г. от Шесто управление на ДС дело за оперативна проверка с регистрационен № 25023 и с псевдоним „Патриота”, водено по линия на „промакедонски национализъм” и окраска „противодържавна агитация и пропаганда”. В същия картон ръкописно е поставена резолюция, че трябва да бъда „профилактиран”, за което е поставен „срок до 14.09.1985 г.” Пак там е записано, че Делото ми е унищожено в Стара Загора с протокол вх. № 1874/85 г.
Другият документ е регистрационния дневник на Делата за оперативни проверки. В него за моето дело № 25023 е записано, че съм профилактиран съгласно протокол от 14.09.1985 г. с вх. № 2696/85 и че делото е унищожено в Стара Загора с протокол № 1 от 04.10.1985 г. с вх. № 9879/85 г. В графата „окраска (категория лица)” е записано „противодържавна агитация и пропаганда”.
Независимо от тези документи, Комисията по досиетата ме обяви за сътрудник на ДС. Действително, за мен има рапорт за проведена вербовка на 03.061985 г, разните регистрационни картони и декларация за сътрудничество пак с датата 03.06.1085 г.
Декларацията за сътрудничество бе предмет на съдебен спор. Изцяло кредитирана от съда графологична експертиза доказа, че не е подписана от мен, а датата е манипулирана. Установено бе, че истинската дата на създаването на документа е 08.01.1985 г., когато съм непълнолетен.
Въпросите ми са три
1. Какви правни последици влече декларация, която е от мое име, но не е подписана от мен и датата и е манипулирана?
2. Възможно ли е след като декларацията е обявена от съда за неистинска, последвалите я документи да бъдат истински, независимо че съдържанието им отразява написаното в декларацията?
3. Какви правни последици могат да влекат документите на ДС през периода (т.е. с дата 03.06.1985 г.), след катодокументите на самата ДС потвърждават, че до че 14.09.1985 г. ДС ме репресира?
Питам се къде е морала в нашето общество и защо жертвите на тоталитарния режим трябва да стават отново жертви на ДС в условията на демокрация?
Искам да поставя за разглеждане и следния казус:
Европейската платформа за съвест и памет, която е създадена с решение на Европейския парламент и е европейският аналог на Комисията по досииетата, отказа членство на Комисията по досиетата с мотива, че етичният кодекс на Европейската платформа не позволява членуването в нея на организации, в които участват бивши служители на репресивните структури и платени политически функционери на тоталитарния режим. Като такъв е посочен председателят на КРДОПБГДСРСБНА Евтим Костадинов, който е бил капитан от Народната милиция в Добрич. В отговора на Европейската платформа се подчертава, че милицията е участвала в потушаването на демонстрациите на българските турци срещу възродителния процес, включително в Североизточна България и района на Добрич, където през май 1989 г. са убити 9 протестиращи. С оглед на юридическият приоритет на европейските принципи и норми спрямо противоречащите им национални разпоредби, възниква казуса за правото на Евтим Костадинов да бъде председател на КРДОПБГДСРСБНА, след като е бивш служител на репресивните структури в България преди 1989 г., което е в разрез с етичния кодекс на Европейската платформа за памет и съвест, създадена от Европейския парламент.
- Дата и час: 25 Фев 2025, 02:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
валидност на изявление под принуда
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|