начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Паркиране в Зелена/Синя зона - София

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Паркиране в Зелена/Синя зона - София

Мнениеот tutmos » 11 Сеп 2012, 15:46

Досега паркирането в синя зона беше уредено като на всяко кръстовище имаше знак които забранява паркирането и с указателна табела на която пише, че след заплащане със СМС може да се паркира, и ако има кръстовище без такъв знак, то можеш да паркираш (поне според моите тълкувания)

Моят казус:
Паркирам в рамките на ЗЕЛЕНА зона.
Улицата е Панайот Волов, първа пряка по Дондуков след кръстовището на Дондуков и Левски.
Има указателна табела за зелена зона разбира се, сложена е на Дондуков и Волов.
На всяко следващо кръстовище обаче НЯМА указателна табела за ЗЕЛЕНА зона, НЯМА забраняващ паркирането знак. Единственият знак който е сложен на последното кръстовище което минавам е че улицата е еднопосочна.
Паркирам след въпросният знак (повече от 5м след кръстовището по посока на движението) и два часа след това намирам колата си с поставена скоба.
Заслужил ли съм скобата, или тия от паркинги и гаражи са я сложена неправомерно?
tutmos
Нов потребител

Re: Паркиране в Зелена/Синя зона - София

Мнениеот TheOldMan » 11 Сеп 2012, 22:59

Аз пък си оставих колата на уличка, която преди "реформите" от началото на месеца беше свободна за паркиране, но след това попада в "зелената" зона. Знак за зона за паркиране нямаше преди, няма и сега. Колата си стоя цял ден. Тръгвам да си ходя и намирам залепена за стъклото някаква бележка - явно откъсната от кочан, със сериен номер. На нея са записани рег. номера на колата ми, модела, датата, часа, и номера на контрольора. Отдолу има напечатан текст че "ме уведомяват че съм паркирал в зона за кратковременно паркиране без да съм заплатил съответната такса, с което съм нарушил чл. не-знам-кой-си от ЗДвП". Мислено им благодарих за уведомлението и хвърлих бележката в жабката.
Има едно животно наречен ЗДвП. В него е записано, че действието на пътния знак в населено място се разпростира до следващата пряка вдясно. Това че някой е нашарил със синичко и зеленичко асфалта мен хич не ми дреме - в закона няма предвидена такава маркировка. Аз мога ей-ся да излезха и да нашаря с останалия ми от спалнята лилав латекс улицата пред блока, но това не поражда никакви правни последици... Докато не се промени ЗДвП решенията на СОС и действията на мафиотите от "Паркинги и гаражи" (или както се казват в момента тия айдуци) са НЕЗАКОННИ.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Паркиране в Зелена/Синя зона - София

Мнениеот todorst » 19 Сеп 2012, 21:32

Има вертикална и хризонтална маркировка. те или се допълват- което е хубавото или си противоречат. Не намерих текст в Закона как да процедираме при втория случай. Напр. по бул. цар Борис-
посока Овча купел -Бъкстон, горе има огромна табела -завой в дясно за БЪКСТОН, но вертикално има стрелки само направо. Нима и тук имаме хоризонтална маркировка- боядисване в синьо, надписи по настилката . Пробвай се и ако ти отнесат автомобила, неспасяемо ще си платиш. Ти ли ще тълкуваш Закона или мафитите от
ОБЩИНАТА?
todorst
Потребител

Назад към Взаимопомощ