начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

получих искова молба от застраховател ...

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

получих искова молба от застраховател ...

Мнениеот an4okroki » 20 Сеп 2012, 15:29

Здравейте, вчера(19.09.2012 г.) получих изкова молба чрез СРС от фирма застраховател (гражданска отговорност) с искне към мен да им изплатя сумата от 850 лв защото след причинена от мен катастрофа края на 2006г. фирмата беше длъжна да изплати ремонта на блъснатата от мен кола на същата стойност. Сигурно е важно да кажа че в протокола има и алкохол от моя страна,но количеството му за тогавашния закон беше 0,1 над допустимуто. Въпросът ми е: Имат ли право след толкова години да завеждат дело срещу мен,не губи ли давност цялата ситуация,и ако да след какъв период? И защо след като автомобилът който управлявах беше с редовно платена гражданска и преглед изобщо искат някаква сума от мен? Та нали затова се плаща тази задължителна "гражданска отговорност"? Искат отговор от мен в едномесечен срок. Дайте ми съвет какво да правя. Благодаря предварително за оказаното съдействие.
an4okroki
Нов потребител

Re: получих изкова молба от застраховател ...

Мнениеот REVOLUTION » 20 Сеп 2012, 16:01

Кодекс на застраховането:
Чл. 274. (1) Освен в случаите по чл. 227, застрахователят има право да получи от застрахования платеното от застрахователя обезщетение, когато застрахованият при настъпването на пътнотранспортното произшествие:
1. е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или негов аналог, или е отказал да се подложи, или виновно се е отклонил от проверка за алкохол, наркотично вещество или негов аналог;

Няма значение за отговорността ви по горния член , че установената при вас концентрация е била 0.1 над допустимото.
Давността е 5 години от датата , на която застрахователят е платил щетата.
Най-доброто което може да направите е да вземете документите и да се консултирате с колега адвокат.
REVOLUTION
Активен потребител

Re: получих изкова молба от застраховател ...

Мнениеот an4okroki » 21 Сеп 2012, 09:22

Благодаря ви за съдействието.
an4okroki
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ