начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

АДВОКАТ, който се крие от клиента си

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

АДВОКАТ, който се крие от клиента си

Мнениеот maria_petrov » 27 Сеп 2012, 14:13

Здравейте.
Моя близка, която е българска гражданка, но не живее в България си е наела адвокат по доста странен начин - с телефонен разговор. Същият й е обещал да я представлява по дело, по което тя е ответник /делба на имоти/ за скромната сума от близо 2000 евро. Близката ми обаче не си е идвала тук, за да го упълномощи лично, нито пък му е изпращала пълномощно, но пък му е изплатила сумата. /Не знам дали за това има свидетели или разписка/От тогава е минала почти година, но тя няма никаква информация относно развитието на делата й. Адвокатът не й вдига телефона, на мен също. /веднъж се срещнахме относно нейните неща и обменихме координати/ Помолих трети човек да му се обади, тъй като адвокатът ми знае тел.номер - вдигна и отговори, че вече не практикува, но в същото време го има в списъка на действащите адвокати. Но даже и да не практикува по някакви лични причини, не следва ли делата на клиентите му да се поемат от други адвокати и съответно каква е практиката в такива случаи - трябва ли клиентите да се уведомяват, изобщо какво се случва когато даден адвокат спре да работи, а има недовършени дела? Възможно ли е просто да й е взел пари без да се явява на делата й?
Какво може да се направи в такъв случай?
maria_petrov
Нов потребител

Re: АДВОКАТ, който се крие от клиента си

Мнениеот topuzanova » 01 Окт 2012, 13:44

Ами, да си иска парите обратно естествено :D
Кофти е обаче, ако е представил пълномощно по делата и не се явява ... Тогава ще е доста неприятно :cry:
topuzanova
Потребител

Мнениеот maria_petrov » 01 Окт 2012, 16:50

Тя не е в България и физически няма възможност да пътува в близките месеци. Аз бях неин свидетел в първата инстанция, тъй като реално съм очевидец на обстоятелствата, по които се води делото.
/По това време имаше друг адвокат. След първата инстанция се разболя първият й адвокат и с оглед на това, че физически му беше невъзможно да се справи, човекът си направи отвод, като предварително й се беше обадил да я предупреди, че има сериозни проблеми и не може да продължи. Съответно, вторият адвокат трябваше да продължи нещата на втора инстанция./
В тази връзка се срещнах с адвоката й /№2/ и се разбрахме когато бъде насрочено разглеждане на делото да ми се обади, още повече, че близката ми живее в друг часови пояс, та бяхме обсъдили с нея и адвоката й за да не го ангажираме в необичайно време да разговаря с нея, той да държи мен в течение, а аз да се свързвам с нея за да държа нея в течение. Близката ми му е изплатила хонорар по време на кратък престой в България, но доколкото знам от нея, той не й е дал никакъв документ.
Всичките тези събития са от преди година, до този момент адвокатът не ме е търсил изобщо, не вдига телефон нито на нея, нито на мен. Проверих в сайта на районният ни съд, там има данни за първата инстанция, но в окръжният няма данни за водено дело на втора инстанция. Тъй като аз не съм страна по това дело нито упълномощено лице, нито пък юрист, отворих дело по дело всички публикувани съдебни решения в сайта и на районният, и на окръжният съд. Проблемът беше, че не знаех номера на делото. Както и да е - няма данни изобщо решението на районният съд да е било обжалвано, нито пък въпросният втори адвокат да е свършил нещо. /Може и да е, ама аз подобни доказателства не открих/ Опитвах се многократно да говоря по телефона - не вдига изобщо. И понеже всичко това е доста странно /все пак даже и да е загубено делото, не мисля, че е проблем да ни уведоми - било нея, било мен/, та помолих една позната да му звънне и да поиска среща с него все едно, че иска да води дело. На нея й вдигна телефона, но каза, че вече не практикува и затвори. Проверих в регистъра за 2012 - съществува си като действащ.
Сега какъв полезен ход има приятелката ми ... и дали има изобщо? Как да се разбере дали въпросният втори адвокат изобщо е работил по делото й?
И как да си иска парите от другият край на света?
И в крайна сметка проблемът е, че освен /вероятно/ напразно платеният хонорар, делото беше с много висок материален интерес, тоест евентуалното неявяване на адвокат-2 би й донесло доста солидна загуба ако е пропуснала сроковете за обжалване.
Какво се прави в такива случаи? Носят ли адвокатите отговорност и пред кого?

/Както вече писах, аз не съм юрист, та се извинявам ако неправилно съм използвала юридически понятия, но се постарах да обясня максимално добре ситуацията./
maria_petrov
Нов потребител

Мнениеот Melly » 01 Окт 2012, 17:18

Госпожо, първо изяснете за себе си пред кой местно компетентен първоинстанционен съд се е гледало делото на вашата близка.
На второ място, проведете разговор с адвокат №1, който да ви даде данни за № на делото и съдебния състав. Помолете го да ви придружи до РС и да направи проверка за съдбата на това дело - има си начин и вярвам, макар както казвате да се е "отвел", не биха му отказали да се осведоми за хода на нещата. Така поне ще тръгнете от една точка и ще следвате "пътеката" докато разберете дали това дело има някакво развитие, или поради необжалването на постановеното Решение по първата фаза на делбата, същото е влязло в сила.
Не одобрявам поведението на колегата адвокат №2. :evil: Спирам до тук, тъй като по-важният въпрос за вас е да се информирате за съдбата на воденото дело.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Окт 2012, 17:54

Вашата приятелка да ангажира 3 адвокат , който ще и обясни как да действа.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ