начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Мога ли да съдя Air France за невръщане на сума за билети?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да съдя Air France за невръщане на сума за билети?

Мнениеот nomadd » 11 Окт 2012, 20:02

Здравейте!

Пиша този пост с равни количества омерзение към авиокомпанията Air France и надежда във възтържествуването на справедливостта в крайна сметка. Искам да разбера дали според вас, уважаеми съфорумци, има законови основания да съдя Air France вследствие на така стеклите се обстоятелства, описани по-долу.

Става въпрос за следната ситуация: през м. юли аз закупих за себе си и за свой близък приятел два двупосочни билета от София до Лос Анджелис през уебсайта airtickets24.com (имат и българско представителство, trip.bg). Билетите са София - Париж - Лос Анджелис на отиване и Лос Анджелис - Амстердам - София на връщане, на обща стойност 1750 евро. Авиокомпанията е Air France, а някъде из всичките изречения с дребен шрифт пишело, че билетите са non-refundable, т.е., парите за тях не се възстановяват.

След това с още по-голяма увереност кандидатствахме за туристическа виза за САЩ, тъй като в "насоките" за кандидатстване беше упоменато, че документи като например двупосочни билети подпомагат шанса за получаване на виза. Дори във формуляра за кандидатстване има полета, където да се въведат датите и номерата на полетите. За съжаление обаче в деня на интервюто, 20 септември, в американското посолство визи ни бяха отказани. Респективно аз и моят приятел нямаме как да се възползваме от билетите си, колкото и да ни се иска. Американците, при които бях заплатил резервация за настаняване, проявиха голямо разбиране и ми възстановиха пълната сума на резервацията. Още на 21 септември се свързах и с отдела за поддръжка на airtickets24.com, за да питам дали мога да анулирам билетите и се оказа, че може, но в такъв случай ще получа само летищните такси по двата билета, в размер на 217,40 евро. След повторно запитване с прилагане на документите, с които ни беше отказана неимигрантска виза за САЩ, отново получих същия отговор, пак с голямо забавяне поради чакането airtickets24 да се свържат с Air France. (Бях се обадил и на българското представителство на Air France, но оттам лаконично ме информираха, че щом не съм купил билета директно от тях, общо взето не ги интересувам).

В крайна сметка се оказва, че съм дал 1750 евро за нещо, което впоследствие нямам възможност да използвам, а авиолинията съвсем легално може да ме обере, като ми върне 200 евро и си запази 1500 евро, срещу които аз не съм получил и няма да получа нищичко - дори едната хартийка на билета, тъй като е електронен. Разбира се, след анулиране на двата билета, компанията получава и възможността да настани двама други души на тези места и така получава пари два пъти за едни и същи места, а аз заплащам четирицифрена сума за нещо, което по никакъв начин не получавам.

Разбирам, че щом някъде в условията пише, че билетите са non-refundable, всичко е изрядно откъм законовата част. От морална гледна точка обаче това си е чист обир и въпросът ми е дали няма някакъв начин да обоснова негодуванието си със законови термини и да съдя AIr France за недобросъвестни търговски практики или нещо подобно. В крайна сметка те взимат от мен 3000 лв срещу абсолютно нищо, това не би могло да остане тотално безнаказано в един нормален свят, поне аз така си мисля.

Готов съм да наема адвокат и да направя каквото се иска от мен. Моля, ако можете да ми дадете насоки или да ми помогнете по някакъв начин - споделете в този форум.

Благодаря ви предварително и хубава вечер!
nomadd
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ