начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Как се изчислява лихва (глоба)?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се изчислява лихва (глоба)?

Мнениеот soadfan » 05 Ное 2012, 22:05

До колкото успях да схвана, законната лихва се изчислява на база ОЛП + 10% на годишна база от 360 дни. т.е. за един ден е ОЛП + 10%/360 правилно ли разсъждавам до тук?
В договора ми пише следното:
9.4. При просрочие Потребителят дължи и лихва за просрочие в размер на законната лихва върху просрочената сума за периода на просрочието.
Към момента на сключване на този Договор, законната лихва за периода е в размер на (ОЛП + 10 пункта надбавка).
ОЛП (Основният лихвен процент) се определя от БНБ, а размерът на законната лихва се определя с Постановление на МС.

т.е. ако просрочената сума е 55.59 лв (какъвто е размера на погасителната вноска според плана в договора) за период от два дни през месец Юли (примерно), то 55,59*10,16%/360*2= 3 стотинки?
Проблема е, че съм сключил договор за целево финансиране и за мое удобство превеждах по 60, вместо по 55.59 с идеята накрая да се събрали почти за последната вноска. Да, но днес като се обадих на тия хубавци от ТБИ излезе, че аз имам да внасям две пълни вноски и съм имал наказателни лихви за просрочие, които явно са "изяли" остатъка. Да не говорим, че те вероятно смятат от момента, в който парите им постъпят по сметка, то ако е така банката може една година да не ми обработи плащането и да ми текат лихви o.O
Предвидени ли са в закон тези случаи?
Въпроса не е толкова за тия 60 лв, а по-скоро принципен, АМА ПЪК И ЗА КАКВО ДА ИМ ГИ ДАВАМ, НЕНАЯЛИ СЕ :D
Аватар
soadfan
Младши потребител

Re: Как се изчислява лихва (глоба)?

Мнениеот kalahan2008 » 05 Ное 2012, 22:17

Законната лихва се начислява само при просрочие. Ако кредитът Ви е редовен, следва да се начислява някаква друга, договорна лихва. Ако пък сте в просрочие, то вече нямате "вноски", а целият кредит е изискуем, накуп.
Няма такава вероятност банката да Ви забави превода повече от 2 дена, дори и от чужбина преводът не минава за повече от седмица.
Така че направете справка в ТБИ (не уточнявате дали става въпрос за ТБИ Кредит, ТБИ Лизинг или ТБИ Банк) и вижте да не би грешката да е във "Вашия телевизор".
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот soadfan » 05 Ное 2012, 22:27

Още извадки от договора, мога да го кача някъде и целия ако е необходимо
Чл. 15. Лихвения процент, който се прилага при просрочени плащания, изчислен към момента на сключване на договора за кредит, начините за неговото променяне, както и стойността на всички разходи, които се дължат при неизпълнение на договора:
15.1. В случай, че Потребителят е допуснал просрочие на дължимите от него плащания, той дължи на Кредитора и законната лихва върху цялата просрочена сума за целия период на просрочието - от датата на падежа, до датата, на ефективното изплащане на сумата. Законната лихва се формира, както е посочено в чл. 9.

15.2. В случаите на просрочие на Потребителя, когато Кредиторът е потърсил правата си по този Договор по съдебен ред, Потребителят ще му дължи също:
15.2.1. Разходите за държавните такси за образуването на съдебното производство;
15.2.2. Разходите за държавните такси за издаване на Изпълнителен лист;
15.2.3. Разходите за таксите за образуване и водене на изпълнителното производство;
15.2.4. Разходите за адвокатски и/ или юрисконсултски възнаграждения, направени в хода на съдебното и/ или изпълнителното производство;
15.2.5. Други разходи, посочени по вид и размер в Изпълнителния лист, или предвидени от Закона.
15.3. Потребителят е уведомен, че в зависимост от размера на дължимата от него сума и периода на допуснатото просрочие, в отделни случаи дължимите от него лихви и разходите за съдебни и други такси, свързани с неизпълнението на Договора, могат и да надхвърлят размера на самата дължима сума.

Падежът ми е на 15-то число всеки месец, ето тук са подредени във възходящ ред датите на преводните нареждания (извадка от и-нет банкирането, от където и нареждам парите)
понеделник 16 Януари 2012
сряда 15 Февруари 2012
петък 16 Март 2012
вторник 17 Април 2012
вторник 15 Май 2012
петък 15 Юни 2012
вторник 17 Юли 2012
сряда 15 Август 2012
понеделник 17 Септември 2012
вторник 16 Октомври 2012

Без никакви наказателни лихви целият кредит е в размер на 667,12.
До момента аз съм превел 600 (10 месеца). Идеята ми беше да си преведа и този месец 60-те + 7,12 и да си го погасявам предсрочно и да не ме занимават повече, обаче както споменах се оказа, че за всяко закъснение с по ден-два аз дължа "цифра" лихви?

П.П. За ТИ БИ АЙ КРЕДИТ ЕАД става въпрос
Аватар
soadfan
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Ное 2012, 22:29

Проверете си в ТБИ Кредит дали не сте просрочили някоя вноска.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот soadfan » 05 Ное 2012, 22:35

kalahan2008 написа:Проверете си в ТБИ Кредит дали не сте просрочили някоя вноска.

Не съм, информацията я вади директно от "движенията" по сметката, няма объркан получател (то няма и логика, защото ползвам готов шаблон, ерго ако има грешка то ще е при всяко нареждане) и следвам стриктно договорения погасителен план.
Аватар
soadfan
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ