начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

промяна на презиме и фамилия чл.19 ЗГР

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

промяна на презиме и фамилия чл.19 ЗГР

Мнениеот pitasht » 29 Ное 2012, 15:09

(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Лице, придобило или възстановило българското си гражданство, може да промени бащиното и фамилното си име с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола му, както и да побългари собственото си име по реда на глава петдесета "Установяване на факти" от Гражданския процесуален кодекс. Тези производства се освобождават от държавни такси.

Смятате ли 4е български гражданин от турски произход би могъл да ползва този текст без да е възстановил или придобил БГ гражданство с цел иманета му да окончават на ов.
pitasht
Активен потребител

Re: промяна на презиме и фамилия чл.19 ЗГР

Мнениеот portokal » 29 Ное 2012, 15:26

Не - ще плати 15 лева такса. ;)
Иначе не виждам причина да му отхвърлят молбата - щом може за друг вид чужди имена, би трябвало да може и за "чисто български" турчин, при условие, че се среща наставка -ов при такива имена.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 29 Ное 2012, 15:30

о грешно сте ме разбрали. Въпросът не опира до таксата а до това да не доказваме важни обстоятелства в делото.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Ное 2012, 16:00

Пошегувах се, естествено.
Според мен не може, както казах; но и важните обстоятелства (типична за България наставка; едно време бях така, цялата ми рода / село е така, и пр.) едва ли ще са трудни за обосноваване.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ