начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

ПЪЛНОМОЩНО ОТ ЧУЖБИНА

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПЪЛНОМОЩНО ОТ ЧУЖБИНА

Мнениеот simonna_h » 23 Яну 2013, 11:55

Моя приятелка е в чужбина и иска заедно с ключар да сменим бравите и патроните на жилището, което й е наследствено. В къщата има още 2ма съсобственика. Въпроса ми е можели да ми направи пълномощно от Испания, където живее в момента, за да ме упълномощи за това и да я свършим тая работа с ключаря. За да си няма проблеми после той, а и аз?
Благодаря Ви предварително!
simonna_h
Младши потребител

Re: ПЪЛНОМОЩНО ОТ ЧУЖБИНА

Мнениеот simonna_h » 23 Яну 2013, 11:59

И още един въпрос. Как се действа и към кого трябва да се обърне човек, когато не може да си влезе в къщата, поради това, че няма ключ за двроната врата.
Просто искам всичко да е направено законно.
simonna_h
Младши потребител

Re: ПЪЛНОМОЩНО ОТ ЧУЖБИНА

Мнениеот borovinka » 23 Яну 2013, 12:25

simonna_h написа:...В къщата има още 2ма съсобственика.

Tези двама съсобственика, освен приятелката ви, имат ли ключове и защо тя не се снабди с ключ от тях? (Вкл. такъв за вх. врата)? Вероятно не са в добри отношения, или пък тя не може да дойде до България, за да се снабди с ключ?
Щом има съсобственост на една вещ, ако приятелката ви самоволно и без да уведоми останалите смени ключовете и им ограничи достъпа, ще осъществи самоуправство, което е престъпление.
Не ви съветвам да се замесвате по какъвто и да било начин с пълномощни или без, както и с ключар, да ходите от нейно име да сменяте ключове. Останалите 2-ма съсобственици могат да подадат жалба за самоуправство и да си навлечете проблеми, въпреки че "от добро сърце" сте се опитала да помогнете на приятелката си.

Посъветвайте я, че имотни спорове, в случаите, в които има съсобственици на един недвижим имот, се разрешават или по доброволен път - чрез договор за доброволна делба, или по съдебен ред - чрез процедурата за съдебна делба. Няма вариант "дистанционно" тя да упълномощи някого да променя ключове и брави от нейно име, това е престъпление.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ