Здравейте,
Порових се малко из форума, но не успях да намеря подобен проблем на моя, за това реших да пиша, с надеждата някой да успее да ми помогне.
Моя позната ме е вписала като поръчител по кредит, който е теглила от ДСК преди около 4 години. По това време живеех и работех във Варна, както и тя. Кредита е теглен от клон на ДСК в град Провадия. Доколкото знам, за да стана поръчител не е ли нужно да отида в клона на банката и да се разпиша, да си предостава оригинал и копие на личната карта, да дам бележка за доходите , при условие, че към онова време заплатата ми не е била с превод по сметка в ДСК? Такова нещо не се е случвало, според мен тя е злоупотребила, тъй като има достъп до документите ми - работи в банката, в която аз имам кредит , явно също така е познавала някой в този клон на банката, иначе не виждам логика да тегли кредита от клон в Провадия....
Бих искала да оспоря това поръчителство, но не знам какво стъпки да предприема, на първо време ще си наема адвокат най-вероятно, но ме интересуват няколко неща:
1. Възможно ли е да стана поръчител без да отида до клон на банката?
2. Тъй като кредита стана предсрочно изискуем поради неплащане от нейна страна, имат ли право да запорират моята сметка, след като в момента съм в майчинство и единствените ми доходи са 240 лв майчински?
3. Имам ли правото от свое име, без да имам адвокат в момента да изискам документацията по кредита- аз нямам абсолютно никакъв документ за този кредит- ниакъв договор, нищо...
Ще се радвам, ако някой ми помогне по въпроса, за да задействам нещата.
Благодаря предварително,
- Дата и час: 24 Фев 2025, 18:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Оспорване на поръчителство по потребителски кредит
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Оспорване на поръчителство по потребителски кредит
plami_vn написа:Доколкото знам, за да стана поръчител не е ли нужно да отида в клона на банката и да се разпиша, да си предостава оригинал и копие на личната карта, да дам бележка за доходите , при условие, че към онова време заплатата ми не е била с превод по сметка в ДСК?
По правило така се прави, за да се увери кредитния инспектор, че полагате лично подписът си, но винаги има изключения.
plami_vn написа:1. Възможно ли е да стана поръчител без да отида до клон на банката?
Възможно е, стига вашият подпис да лежи под условията на договора за поръчителство.
2. Тъй като кредита стана предсрочно изискуем поради неплащане от нейна страна, имат ли право да запорират моята сметка, след като в момента съм в майчинство и единствените ми доходи са 240 лв майчински?
Възможно е, защото съдебният изпълнител запорира вземане по банкова сметка, но не знае произхода на тези средства. Поправимо е, но ще отнеме време и усилия от ваша страна, за да докажете, че този доход е несеквестируем.
3. Имам ли правото от свое име, без да имам адвокат в момента да изискам документацията по кредита- аз нямам абсолютно никакъв документ за този кредит- ниакъв договор, нищо...
По правило имате право да притежавате всички документи от кредитното досие, които ви касаят. На практика- почти никой поръчител не разполага с тях, а когато ги поискате юк. на клона всякога отказва да ви бъдат предоставени. Едва в съдебното производство, когато и ако възразите срещу издадената заповед за незабавно изпълнение, ще имате достъп до тях.
Спешно си организирайте среща с адвокат, с когото да начертаете бъдещата ви защита. Няма да срещнете проблем, ако сте убедена, и докажете, чрез съответната експертиза, че подписът под договора не е ваш.
В противен случай ще плащате.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Много благодаря, днес ще се пробвам да се свържа с въпросното момиче, за да я предупредя, ще звънна и на брат и, за да го уведомя, сигурна съм, че семейството и няма идея колко е затънала-това изобщо не и е единствен кредит, ще поискам да ме освободи от поръчителство, за да не взимам по-сериозни мерки. Ако другата седмица не ми предостави документ, че не съм поръчител ще наема адвокат, просто това ми идва вече в повече...
Безкрайно много благодаря за отговора.
Безкрайно много благодаря за отговора.
- plami_vn
- Нов потребител
Говорих с един познат адвокат, ппосъветва ме да звънна в банката, да питам дали заплатата и покрива вноските по погасяване и след колко време ще започнат да търсят вноски от мен. Звънях и, както и очаквах не ми звънна, ако нямам отговор от нея до сряда, в четвъртък предприемам действия, разбрах, че ще назначат прокурорска проверка и ще има уволнени- както тя, така и човекът, съдействал и за този кредит.
Освен това, сега четох условията за отпускане на потребителски кредит в ДСК и явно искат документ за доходите от работодателя, който няма как да съм и предоставила изобщо.... Направо съм изумена да бъда честна!
Освен това, сега четох условията за отпускане на потребителски кредит в ДСК и явно искат документ за доходите от работодателя, който няма как да съм и предоставила изобщо.... Направо съм изумена да бъда честна!
- plami_vn
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|