начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

ПРОДАЖДА НА МПС С ТАЛОН НА ИМЕТО НА ПРЕДИШЕН СОБСТВЕНИК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОДАЖДА НА МПС С ТАЛОН НА ИМЕТО НА ПРЕДИШЕН СОБСТВЕНИК

Мнениеот m_angelov » 14 Мар 2013, 16:50

Здравейте.
Казусът е следния: налице е МПС закупено преди няколко години с договор за покупко-продажба /с нот. заверка/ цената платена, автомобила предаден. Новият собственик не е сменил талоните на автомобила на свое име, те все още са на името на стария собственик. Сегашният собственик желае да продаде автомобила, възможно ли е това да стане без да сменя талоните на свое име, а само на база договорът, с който е придобил собствеността върху автомобила? И евентуално какви биха били вариантите, ако има такива, изключае стандартната процедура с нов талон и пререгистрация по адрес на собственика.
m_angelov
Младши потребител

Re: ПРОДАЖДА НА МПС С ТАЛОН НА ИМЕТО НА ПРЕБИШЕН СОБСТВЕНИК

Мнениеот n6391 » 14 Мар 2013, 17:00

Няма варианти. При прехвърлянето на собствеността трябва да се представят и документи, касаещи застрахователната и данъчната стойност - как ще ги извадите, след като документите на колата са на името на стария собственик и как в тях ще фигурира Вашето име. Отделно от това подлежите и на глоба. А плащани ли са поне данъци и гражданската отговарност как е оформена - на чие име?
n6391
Потребител

Мнениеот polaris » 14 Мар 2013, 17:13

Аз си мисля, че не може новият собственик да продаде автомобила, без да отрази промяната на владението на МПС-то в КАТ. Най-напред ще ви върнат от Нотариуса, когато се опитате да го продадете по този начин, защото там се изисква да се представят талоните, а на тези талони ще пише име различно от това на продавача, т.е. няма да мине номера. Затова оитвате с договора за покупко-продажба и талоните от стария собственик в КАТ и го прехвърляте на вас, съответно ви издават новите талони, където ще е вписано вашето име за собственик.. По принцип за това нещо мисля, че има 15 дневен срок да се направи след като се извърши сделката (в случая не сте го направили, не знам дали ще има последствия). На 99% съм сигурен, че не може да го прехвърли новият собственик без да смени талоните... Мисля, че никой Нотариус няма да се съгласи да изповяда сделката с такъв талон, а това си е удостоверение за собственост. Поправете ме ако греша.
"Nothing in the world can take the place of
persistence. Talent will not: Nothing is more
common than unrewarded talent. Education
alone will not: The world is full of educated
failures. Persistence alone is omnipotent."

Calvin Coolidge
Аватар
polaris
Младши потребител

Мнениеот law_master » 14 Мар 2013, 19:10

polaris написа:Аз ... Мисля, че никой Нотариус няма да се съгласи да изповяда сделката с такъв талон, а това си е удостоверение за собственост.

Големият талон не е титул за собственост на МПС. Такъв е договорът за покупко-продажба, с нот заверка на подписа. Съгласно Наредба I-45 Част първа на свидетелството за регистрация служи за идентифициране на превозното средство. Тя удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство. Такааа...
ЗДвП обаче казва, че Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор, като подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.

Право на собственост принципно се състои от usus, fructus, abusus – право на ползване, право да се събират плодовете и право на разпореждане (според някой ползване владение разпореждане). Та щом си собственик, имаш право на разпореждане, независимо какво пише в големия талон.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот m_angelov » 15 Мар 2013, 09:40

Благодаря ви за отговорите колеги. Да наистина отговора на въпроса не е еднозначен има аргументи За и Против валидни и в двата случая. Можеби зависи и от волята на нотариуса който евентуално би изповядал сделката, макар, че един ако откаже това не означава че и друг би отказал, всичко зависи от гледната точка. По принцип и аз поткрепям в по-голяма степен мнението на law_master, защото ако сделката отговаря на другите условия като платени данъци и прочие, ведно с документ за собственост какъвто се явява договорът за покупко-продажба не би трябвало да има пречка да се извърши едно такова разпореждане.
Мнението на polaris също е правилно, макар, че правилността е продиктувана и от процедурната страна на нещата. Вярно е и според мен, че голяма част от нотариусите не биха завертили подобна сделка без и талоните да са на името на продавача, един вид двойно подсигуряване на собствеността. Веднъж произтичаща от покупко-продажбата и веднъж удостоверена със свидетелството за регистрация. Но въпреки всичко не виждам пречка за прехвърлянето на собствеността само на база едно от изброените основания.
Защото по този начин се кредитира по-голямо доверие на свидетелството за регистрация в КАТ като основание за собственост, от колкото на един правно извържан документ какъвто е договора, сключен в предвидената форма. /последното е написано с цел да предизвика дискусия, защото докато пишех поста си достигнах до това заключение/
Успешен ден !
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот kmonev » 16 Мар 2013, 10:37

law_master написа:
polaris написа:Аз ... Мисля, че никой Нотариус няма да се съгласи да изповяда сделката с такъв талон, а това си е удостоверение за собственост.

Големият талон не е титул за собственост на МПС. Такъв е договорът за покупко-продажба, с нот заверка на подписа. Съгласно Наредба I-45 Част първа на свидетелството за регистрация служи за идентифициране на превозното средство. Тя удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство. Такааа...
ЗДвП обаче казва, че Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор, като подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.

Право на собственост принципно се състои от usus, fructus, abusus – право на ползване, право да се събират плодовете и право на разпореждане (според някой ползване владение разпореждане). Та щом си собственик, имаш право на разпореждане, независимо какво пише в големия талон.

Прав сте колега, само дето няма да намерите нотариус който да ви завери нов договор за продажба на МПС без талон с отразен в него - продавача.
В случая КАТ се явява държавен орган, който поддържа регистъра на МПС в страната и обстоятелства
не вписани в този регистър са "висящи" и нямат категорична и безспорна правна стойност. Все едно сделка с имот, която не е вписана в имотния регистър. Има ли стойност този нотариален акт ?
Нека да припомня и че има ППС за които не е нужна нотариална заверка на договора /мотоциклети под 300 куб.см. обем на двигателя/ ако я няма и регистрацията в КАТ какво ще се случи ?
За това в конкретния казус продавача да си изпълни законовото задължение за регистрация и едва след това да продава колата.
kmonev
Потребител

Мнениеот iva_sh » 16 Мар 2013, 11:31

вписването в регистрите на сектор Пътна полиция не е елемент от фактическия състав при продажбата на регистрирано МПС. Правото на собственост се прехвърля с писмен договор с нотариална заверка. Възможно е да има разминаване между данните от такива договори и регистрите в ПП по разрични причини:
- купувачът и продавачът не са изпълнили задължението си да представят екземпля от договора в 14 дневен срок от сделката /те подлежат на адм. наказание за това бездействие/;
- договорът е представен в ПП, но за същото МПС има вписано обезпечение /запор, залог по ЗОЗ и др/, поради което служителите в ПП са длъжни да отажат вписване на промяната в собствеността.
Този регистър не е публичен /не може без съдебно удостоверение да се искат данни за чуждо МПС/ за разлика от имотния регистър в службата по вписванията при сделки с недв. имоти.
iva_sh
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 16 Мар 2013, 12:05

Чувала съм, че тези монополисти - нотариусите искат освен талон на името на продавача и квитанция за платен пътен данък или някакво удостоверение от данъчните, че е платен данъка, застраховка, както и оценка от застраховател за пазарната стойност на автомобила, ако МПС - то е СИО, представяте ли си - искат и двамата съпрузи да присъстват и то с личните си карти по едно и също време и то заедно с купувача. Ако случайно продавачът е разведен става сложно - тогава искат решение за развод и какви ли не други простотии...

Колега, според мен сравнението с вписването на нот. актове в АВ -имотен регистър е некоректно относно регистрацията в КАт на МПС на името на новия собственик.
Последна промяна vili_spasova на 16 Мар 2013, 12:09, променена общо 1 път
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот kmonev » 16 Мар 2013, 12:07

някъде да сте прочели мое становище, че регистрацията в КАТ е елемент от ФС ??? Спор няма че не е, както няма спор че без такава регистрация последващи сделки не може да се случат. И вие давате една от причините за това - висящ запор на МПС.
kmonev
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Мар 2013, 12:48

:D Споменахте запор, та се сетих- какво по-различно има между запора и вписана възбрана за различните вещи?
И, какъв точно е проблема за нотариуса, след като вписаната възбрана не е пречка да се изповяда сделка на разпореждане с недвижим имот, а запора по отношение движимата вещ да се явява такава?!?
Непротивопоставимостта е ясна, но пречката, поради която се отказва ми остава мъглява. Да ми посочите норма?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот polaris » 16 Мар 2013, 17:17

"Nothing in the world can take the place of
persistence. Talent will not: Nothing is more
common than unrewarded talent. Education
alone will not: The world is full of educated
failures. Persistence alone is omnipotent."

Calvin Coolidge
Аватар
polaris
Младши потребител

Мнениеот dracata » 16 Мар 2013, 20:41

Как направих аз,подобен случай.Талона на предишен собственик,аз закупих колата от различен по имена в талона ,човек който не беше сменил талоните в КАТ,беше платил данъците до момента на сделката,поканих собственика+съпругата му по талон при нотариус.Нотариуса изповяда сделката и точка.Продавача си отчисли колата от данъчното,аз я зачислих на мое име,и така си и плащам разноските (данък+гражданска+преглед) :? :lol: :lol: :lol:
dracata
Потребител

Мнениеот iva_sh » 20 Мар 2013, 00:36

чл. 143, ал. 9 от ЗДвП (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Промяна в регистрацията на превозни средства с наложен запор или друго законово ограничение се извършва след отмяна или писмено разрешение на органа, постановил обезпечението, или на друг компетентен орган.
Това е правното основание поради което служителите в ПП не вписват промени в регистъра при наложени обезпечения върху МПС, независимо колко пъти правото на собственост е било прехвърлено с писмен договор с нотариална заверка на подписите.
Нужно е да се въведе изменение в ЗДвП или в в подзаконовите актове, което да задължи нотариуса да изисква документ дали има вписани законови ограничения върху съответното МПС под формата на справка от регистрите на ПП. Така се гарантира законният интерес на купувача, в противен случай ще се сдобие с право на собственост, но няма да може МПС да бъде регистрирано на негово име докато не се плати на кредиторите или не настъпи друго основание за премахване на ограниченията. Дори би било още по-добре да не се допуска нотариално изповядване на такава сделка докато не се реши въпроса за запорите и особените залози.
iva_sh
Потребител

Назад към Взаимопомощ