начало

Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия

Топлофикация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Топлофикация

Мнениеот veselina123 » 26 Май 2013, 21:30

Добър ден!
Както почти всички и ние имаме проблем с Топлофикация.С изключени и махнати радиатори сме от 2000 година.До тогава сме си плащали всички сметки редовно,в момента в който видяхме че нямаме средства за парно,го спряхме.И така всичко е наред до преди 2 години,когато направо ЧСИ ни изпрати призовка че сме осъдени за периода 2001-2008 общо 4000лв.без някой да е изпращал каквито и да са бележки и т.н.И тъй като се шашнахме отидохме и разсрочихме"дълга"по 100лв.всеки месец.Плащахме известно време и спряхме поради липса на средства.Мина 1 година и никой за нищо не ни търси.До Ноември 2012 когато получихме покана за доброволно плащане на 380лв.за друг период 2009-2011.Не сме плащали,защото нямаме парно,топла вода и т.н.вече 13 години и меко казано ми писна да отделям от хляба си и да плащам нещо което не ползвам.Хванахме адвокат който да пусне молба,че дълговете са погасени по давност и след месец получихме документ че делото е спряно от държавен съдебен изпълнител.Месец по-късно обаче ни навести куриер на ЧСИ с документ че сме осъдени за 1000лв.Никой не ни е казвал кога е делото и т.н.Тоя път обаче не ходихме да подписваме никакво споразумение.Намерихме друг адвокат който каза да не подписваме и не плащаме нищо.Да обаче стреса ми идва в повече.При всяко тропане на вратата изпадам в паника,започвам да се задушавам и не издържам така.Имам и малко дете.Собственика на апартамента е баща ми и делата се водят срещу него,той е с пенсия 270 лв.които адвоката каза че не могат да му запорират,но и за това се притеснявам,защото е сърдечно болен и ако му спрат пенсията няма да може даже лекарствата да си купи.Но в този апартамент баща ми не живее.Живеем 3 семейства с родствена връзка.Могат ли да опишат нашите вещи?Моля ви кажете какво да правя?
ПП:Самият вход на блока е с изключено напълно парно от 2 години.Получените наши дългове са за сградна инсталация.
Нямаме и никаква възможност да изплащаме"дълга",когато отидохме първия път ЧСИ ни каза,че по-малко от 100лв.на месец не може.Или схемата 30% от сумата и после по 10% всеки месец,което за бедни хора като нас е невъзможно.От всички 7 души които живеем в апартамента само 2-ма вземат минимална заплата и 1-работи но заплатата му е под пълен запор заради банков заем .Колкото и да се напъваме повече от 20лв.не можем да съберем на месец.С на баща ми пък пенсията живеят двамата с майка ми,която е също безработна.
Има ли светлинка в тунела?Съветвах се с 3-ма адвокати.2-ма казаха ами плащайте няма друг начин,единия каза нищо не плащайте и като няма какво да ви вземат за 5г.ще изтече давността.Но живее ли се 5 години в страх?
veselina123
Нов потребител

Re: Топлофикация

Мнениеот borovinka » 27 Май 2013, 11:54

Грешката ви е, че още първият път, когато сте получили документите за дължими 4000 лева, вие не сте се консултирали с юрист и с погасителния план и направените плащания, на практика сте признали дълга, въпреки че за него или за част от него, може и да е изтекла погасителна давност.
Съветът ми е в момента да съберете всички документи, с които разполагате за момента (вкл. и протоколите, с които ви е спряно парното и топлата вода) да отидете при адвокат и той да ви посъветва за кой период давността е изтекла (съответно плащанията са били недължими) и изп. дело да се прекрати.
За да идват все още сметки за имота, това означава, че все още има някакво потребление, било то и само такси-пренос или както там ги водят.
Подгответе се при необходимост да водите и дело срещу Топлофикация. Ако всичко е така, както го описвате, имате шанс да ги осъдите и да ви върнат парите. Не губете време и се консултирайте с адвокат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот veselina123 » 27 Май 2013, 13:54

Благодаря много!
За съжаление протоколите не ги пазим,защото те и бележките за платените сметки за парно избледняха.Пак ще ровим но мисля че ги изхвърлихме.
Топлофикация нямат претенции,за парното а само за тръбите.И то нелогичното е,че става въпрос за 40-50лв.тръби на месец зимния,а даже и за летния период по 1-2лв.???Общо задължението първото е за около 800лв.след като го взема съдия изпълнител изведнъж става 4 хил.Второто от 380лв. става 1000лв.Няма ли начин дори и осъдени да направим споразумение директно с топлофикация?Първият път бяхме до тях,но там казаха че задължения при тях нямаме?!?Когато всички съседи решиха да спрем парното и направиха проверка в Топлофикация имахме само тия 380лв.Как става така,че в Топлофикация нямаме задължения а при ЧСИ имаме?ЧСИ-то не е някой измамник,много е известен в града така че не е това.Дано намерим някой свестен адвокат да се заеме,че всички адвокати които питаме казват,че не могат да се занимават с Топлофикация,защото делата били много мъчни.
ПП:Ако знаете някой от Пловдив,който не взима много скъпо моля да ми пишете.
Лек ден и отново Благодаря за бързия отговор!
veselina123
Нов потребител

Мнениеот apzpgf » 27 Май 2013, 15:04

Ако от Топлофикация ЕАД е заведено дело срещу вас за старо задължение, което е на повече от три години. Както и ако Топлофикация ЕАД е предала за събиране въпросното старо ваше задължение дори на съдебен изпълнител, но вие не сте извършили доброволно плащане можете да търсите правата си. Дори можете да заведете гражданско дело за морални и неимуществени вреди, за стреса причинен Ви от злоупотребата с монополно положение. Важното е да не сте извършили доброволно плащане на търсените от вас суми.
apzpgf
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 27 Май 2013, 17:10

veselina123 написа:Благодаря много!
За съжаление протоколите не ги пазим,защото те и бележките за платените сметки за парно избледняха.Пак ще ровим но мисля че ги изхвърлихме. Лошо (но не непоправимо.
.....Няма ли начин дори и осъдени да направим споразумение директно с топлофикация? Не, няма. След като Топлото имат изпълнителен лист срещу вас, значи делото вече е предадено на ЧСИ, за да събира той сумите. Не можете да правите плащания директно на Топлофикация (рискувате да платите 2 пъти!!)Първият път бяхме до тях,но там казаха че задължения при тях нямаме?!?Когато всички съседи решиха да спрем парното и направиха проверка в Топлофикация имахме само тия 380лв.Как става така,че в Топлофикация нямаме задължения а при ЧСИ имаме?ЧСИ-то не е някой измамник,много е известен в града така че не е това.Дано намерим някой свестен адвокат да се заеме,че всички адвокати които питаме казват,че не могат да се занимават с Топлофикация,защото делата били много мъчни.
ПП:Ако знаете някой от Пловдив,който не взима много скъпо моля да ми пишете.
Лек ден и отново Благодаря за бързия отговор!

Активирайте си личните съобщения и ми пишете на лични, можем да говорим за запознаване с документите в Пловдив.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ