начало

Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия Юристи и общественици предлагат Йонко Грозев да бъде номиниран за конституционен съдия

Жалба от полицията по телефона

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жалба от полицията по телефона

Мнениеот maxdevet » 30 Май 2013, 13:22

Историята е следната: днес на майка ми се обаждат по телефона от полицията и казват, че има жалба срещу нея и в еди кой си ден и час да отиде в полицията да разбере за какво става въпрос. Общо взето това е цялата работа. Първият ми въпрос е има ли право полицията по такъв начин, по телефона да привиква граждани в РПУ и до колко е легитимно това? Дори истински полицай да се е обадил и наистина има жалба да ходи ли майка ми да се разправя или да чакаме "да ни дойдат на крака"?
maxdevet
Нов потребител

Re: Жалба от полицията по телефона

Мнениеот rts » 30 Май 2013, 15:37

Полицията има право по телефона да призовава лица. По-добре е майка Ви да не чака да й дойдат на крака, а да отиде и да не се "разправя", а да отговори на въпросите на полицая.
rts
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Май 2013, 23:32

Както са казали по-горе - полицията има право да призовава гражданите да се явят. Едва ли тоя дето се е обадил го е направил от скука - така, щот няма кво друго да прави. Ако майка ви не се яви на поканата, полицая ще трябва да задейства по-бюрократичните дейстия като пращане на призовка, сезиране на кварталния да дойде "на крака" да я уведоми ... неща дето едва ли ще са по кефа му, което може да му влоши настроението. Та избора е "да отида со кротце" или "да отида доброзорно". Изобщо не стои въпроса "да отида или да не отида".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот hobit » 31 Май 2013, 00:02

Полицията вярно има право да призовава по телефона, но както се казва в едни писанки чл.60 ал.3, това трябва да става в неотложни случаи. А те годишно сигурно се броят на пръстите на двете ми ръце. Понеже кварталния го мързи, да това е най-точната дума/щото ако има някоя промоция на далавера в енти-я хипермаркет ще пални колата през работно време за да хване келепира или ще отиде до автомонтьора си пак през работно време/, вдига служебния тел. и звъни - ако отсреща му се обадят, добре - човека е призован да се яви в районното. Ако това не стане, отваря служебната картотека и вижда моб.телефон на лицето. В този случай, понеже ще има елемент на набутване, защото позвъняването ще е от личния моб. телефон, кварталният звънва веднъж и бързо затваря. Повечето хора веднага набират непознатия номер, за да разберат какво са пропуснали и готово - отново са призовани.
Редът за призоваване е ясен и точен - с призовка. И по изключение - по телефона. Нека не толерираме бездействието и мързела на т.н. орган. Още повече, болшинството от кварталните са със средно образование/черпак майстор, дърводелец и др./ трудно пишат, а още по-трудно им се разбира. Нека им помагаме да се квалифицират. Не се хабете да пишете, че не съм аз човека, който да преценява кой случай е неотложен и кой може да се поотложи. Просто прочетете отново по-горното.
Моя квартален като ме издирваше преди години, звъня от 2 различни стационарни телефона, от 4 различни мобилни, накрая направи няколко посещения до адреса ми, но така и не ми написа призовка. И досега не ми е ясно защо.
В случая, за автора на темата може да се счита, че майка му е призована служебно и е редно да посети управлението в указания ден и час
hobit
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 31 Май 2013, 01:05

Аз пък ровя, ровя и не мога да намеря правна дефиниция на "неотложен" ... :)
Моята идея винаги е била, че ако не знам за к'во ме търсят, и няма от какво да се крия - да облекчавам работата на отсрещния служител. В края на краищата и той е човек като мен, дето се е докопал до няква службица и я върши както може. Човека си е направил труда да вдигне телефона (без да става от стола) и да звънне на някой-си че има заведена жалба срещу него. Ако може (ако желае) - да заповяда да види за к'во става въпрос. Ако не желае - закона почва да се "втвърдява", тубата с взелина се отваря с готовност да влезе в употреба... :)
Та - ако не знам за кво ме търсят, или смятам че не съм сгафил - отивам да разреша въпроса, който така или иначе ще трябва да се реши. Ако вече знам че съм се оплел - чета законите, гледам дали има необходимите точки, запетайки, подписи и свежи печати на всяка хартийка и ако нещо мъничко не е както трябва - тогава отсвирвам всичко.
Но не мисля че в момента играта на криеница ще е от някаква полза и затова препоръчвам да се изпълни "молбата" на разследващия полицай. Да се попълни бланката, да се сложи в папката, после папката да потъне в едни бездънни чекмеджета докато не изтече давността... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот hobit » 31 Май 2013, 11:44

Правна дефиниция за "неотложни случаи" няма, няма и да има. Както всъщност анологичното може да се каже и за "несъобразена скорост" по ЗДвП. Действия по неотложност би трябвало да има само при предотвратяване на убийство/отвличане, терористичен акт или за събиране и запазване на годни доказателства преди те да бъдат повредени/унищожени. Зад термина "неотложност" се крие вратата, отварящя пътя на МВР към пълна свободия и полицейщина. Тези думи не се нуждаят от подкрепа, просто трябва да погледнем изминалите 4 години назад, за да видим, че герберастите направиха от България тотална полицейска държава. От горното се вижда, че работата на кварталния или разследващия полицай, която е чисто канцеларска, по никакъв начин не може да оправдае "неотложните действия", изискващи призоваване по телефона.
hobit
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ