Здравейте,
Имам хранителен магазин от няколко години и наскоро имах проверка от агенцията по безопасност на храните (БАБХ).
Причината за проверката са лични интереси на един от проверяващите, но това в момента едва ли е от значение. При претърсване на магазина от 4 човека в продължение на няколко часа.. насред стока за около 40 000 лв покупни цени бяха намерени 6 локума с изтекъл срок. (И нищо друго нередно. И до тук със самото нарушение)
Тъй като имам 3 магазина и не мога сам да се справям с тях, за всеки от тях има назначен управител. Отделно, всеки от продавачите редовно се подписва (в задължителните за това документи), че е запознат, че трябва да следи за срокове на годност и веднага да маха такива продукти от щандовете. Т.е. и управителя и продавача са материално отговорни лица и са се подписали, че са отговорни за следенето на продуктите в магазина.
Сега, обаче след посещението на БАБХ тази сутрин.. след като се събраха 6 човека за да ми обяснят колко много съм виновен като управител и собственик на фирмата, след като ми казаха, че са се консултирали с юриста си.. ми се казва, че ще ми бъде съставен акт на фирмата, който трябва аз да си разпиша и платя.
Въпроса ми е. Редно ли е аз да плащам? Магазина се ръководи и следи от други хора. Довода на хората, които ми съставят акта е, че не съм си контролирал персонала достатъчно добре. И в акта пише това - "не е осъществен контрол". Което ми се вижда странно - нали други хора го осъществяват?
Не си представям например фирма като Метро или която и да е друга голяма верига, при която собственика на фирмата няма възможност директно да си следи персонала.. да бъде глобявана защото Иванка от щанда със зеленчуците в гр. Дупница (нищо против дупница).. е оставила някой домат да изгние.. Не е ли тя виновна и не е ли редно нея да си търсят от БАБХ, при положение, че им се предоставя документа, с който се вижда кой отговаря са определеното нещо.
Естествено, бях афектиран, в резултат на което вдигнах сериозен скандал в БАБХ и явно бях обедителен, защото казаха да не подписвам акта и че ще се консултират отново с юрист. От това си личи, че искат да глобят мен, а не друг (както казах по лични причини на един от проверяващите). Те ще се консултират дали са изрядни и пак ще ми го праснат на масата, след което ще имам 3 дни за отговор.
Може ли някакъв съвет как да действам и редни ли са тези действия?
Дори и в случая да няма отърване вече.. има ли нещо, което може да се предприеме, за да може в бъдеще да не треперя дали въпросната Иванка си върши работата и тя да си носи отговорността ?
- Дата и час: 24 Фев 2025, 01:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт от БАБХ срещу Отговорно лице или Собственик?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Акт от БАБХ срещу Отговорно лице или Собственик?
Няма как да глобят вас лично като физическо лице или някой от служителите - ще бъде глобена фирмата собственик на търговския обект. Това, че служителите ви са подписали подобни неща в договорите си се отнасят за вашите взаимоотношения работник работодател и дисциплинарната им отговорност. И да ... "ако Иванка от Дупница остави домата да изгние, ще бъде глобен Метро"
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Re: Акт от БАБХ срещу Отговорно лице или Собственик?
dreamwave написа:.....след като ми казаха, че са се консултирали с юриста си.. ми се казва, че ще ми бъде съставен акт на фирмата.....
Най - честата причината за това да се налагат имуществени санкции на ЮЛ от контролните органи, е тази, че отговорността на юридическите лица по ЗАНН е обективна, безвиновна отговорност. С други думи казано - не трябва да се доказва вина, а повярвайте ми това значително облекчава процеса. Казвам го от личен опит.
Налагането на имуществена санкция обаче крие известни "рискове" /рискове за контролния орган/, защото трябва да бъдат съобразени доста добре административнонаказателните разпоредби на съответния закон с тези по ЗАНН. Това ще се установи в един бъдещ АУАН и НП.
- sunnyset
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|