начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

ПТП прекратено досъдебно производсво и сега какво?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП прекратено досъдебно производсво и сега какво?

Мнениеот lilimili » 24 Яну 2014, 23:21

Здравейте, моля за помощ.
Миналата година претърпях ПТП, аз бях виновната страна по чл. 25 ЗДвП- челен удар при маневра на ляво ,карах с 30км за да завия, пред мен камион и десен завой, изнесох се за да видя дали мога да направя ляв и се блъснехме, двете коли бяха тотална щета , имаше пострадали -леки телесни повреди слава Богу. Образуваха го за материални щети в големи размери по непредпазливост , но оцениха другата кола доста ниско , чаках експертизите за ТП и го прекратиха.
Въпроса ми е сега какво следва административно наказание 100% но въпроса е колко, наплашиха ме доста за размера на глобата и за отнемането на книжката ( ако нямам книжка не мога да работя, а ако не мога да работя не мога да плащам) Извинявам се ако ви се струва глупаво, но съм страшно притеснена. Знам, че това е най-доброто което може да се случи, се се притеснявам :(
Благодаря много предварително!
lilimili
Нов потребител

Re: ПТП прекратено досъдебно производсво и сега какво?

Мнениеот TheOldMan » 25 Яну 2014, 00:56

"Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
1. водач, който не е означил по установения начин принудително спряло на платното за движение пътно превозно средство или не е взел мерки за своевременното отстраняване на превозното средство от платното за движение, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;
3. собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение;
4. който управлява технически неизправно моторно превозно средство, на което поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до място за нейното отстраняване;
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
6. който не осигури път за безпрепятствено преминаване на превозно средство, сигнализиращо със специален звуков и специален светлинен сигнал, или на съпровожданите от него превозни средства.
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление."

Вината ви е по ал.1 т. 5. Разследването е достигнало до заключение, че няма престъпление, така че ... остава само това във ал. 2 според мен.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот lilimili » 25 Яну 2014, 09:50

TheOldMan написа:"Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
1. водач, който не е означил по установения начин принудително спряло на платното за движение пътно превозно средство или не е взел мерки за своевременното отстраняване на превозното средство от платното за движение, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;
3. собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение;
4. който управлява технически неизправно моторно превозно средство, на което поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до място за нейното отстраняване;
5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
6. който не осигури път за безпрепятствено преминаване на превозно средство, сигнализиращо със специален звуков и специален светлинен сигнал, или на съпровожданите от него превозни средства.
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление."

Вината ви е по ал.1 т. 5. Разследването е достигнало до заключение, че няма престъпление, така че ... остава само това във ал. 2 според мен.

Много благодаря, но аз сега като чета при мен е по скоро по ал.2, защото има ПТП,двете коли отидоха за скраб, имаше и ранени но експертизите показаха, че са леки телесни, но не разбирам това "ако не съставлява престъпление"
Разследващ полицай (не този по моето) ми каза, че винаги се налагало глоба и вземане на книжката, но не ми каза колко има ли вероятност да е сгрешил
lilimili
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 25 Яну 2014, 21:54

Аз затова съм подчертал ал. 2. 100 до 200 лева. Няма предвидено лишаване от правото да управлявате МПС. Деянието не съставлява престъпление (така са заключили разследващите) така че остава само глобата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 25 Яну 2014, 22:33

Ще ви издадат наказателно постановление, което можете да обжалвате по съдебен ред. За причиняване на ПТП няма отнемане на книжка. Книжка се отнема, ако сте напуснали ПТП, но случаят май не е такъв.
kolegat
Потребител

Мнениеот lilimili » 26 Яну 2014, 10:51

Не не съм го напуснала, няма алкохол. Щетите бяха по колите и моя застраховател плати цялата тяхната, а моята от каското също се плати цялата. Аз имах прорезни разни, другите две жени също, едната счупен нос, на бебето нищо му нямаше сава Богу, а на мъжът също леко прорезни, но не беше заведено за телесни повреди, а за щети в големи размери, после тяхната кола я оцениха на 3000лв.
lilimili
Нов потребител

Мнениеот lilimili » 30 Яну 2014, 16:31

Ох днес получих писмото за прекратяване и съм страшно изплашена и учудена, защото пише, че счупения нос е средна телесна повреда, а на мен разследващия ми каза, че е в експертизата пишело лека.Какво да правяяяя ;(
lilimili
Нов потребител

Мнениеот crane_law » 05 Фев 2014, 12:27

Това, че към момента е прекратено, би трябвало в някаква степен да Ви успокои. Въпрос е дали другите ще са удовлетворени от този развой на нещата и дали няма да обжалват постановлението на прокурора. Ако нещата останат по този начин, ще Ви наложат глоба по ЗДвП(както "Стария мъж" е посочил в поста си), застрахователя Ви ще им изплати обезщетения(имуществени и неимуществени) и случая е приключен, не само, че няма да Ви вземат книжката, но даже няма да Ви отнемат и точки. Ако обаче нещата придобият друго развитие-посъветвайте се с адвокат!
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ