начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Телеграма с известие за връчване?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Телеграма с известие за връчване?

Мнениеот ivanov_p » 18 Фев 2014, 20:48

Преди имаше една удобна форма за известяване на противната страна. Не си спомням точно името, но телеграмата се изпращаше и след доставянето й се връщаше съобщение кога и на кого е доставена, като под това съобщение се изписваше текстът на изпратената телеграма.
Някъде след приватизацията се чу, че тази услуга е прекратена. Някой знае ли нещо повече и дали още действа?
ivanov_p
Активен потребител

Re: Телеграма с известие за връчване?

Мнениеот bebitor » 18 Фев 2014, 21:23

Действа. Нарича се телепоща със заверка на съдържанието и известие за доставяне-9.70 лв. Редовно ползвам тази услуга вместо нотариална покана.
'' Телепоща със заверка на съдържанието-Подателят предоставя две идентични копия на съобщението, единият от които се заверява на всяка страница с датно клеймо и подпис на приемащия служител и се връща на подателя. Вторият екземпляр от копието се предава по факс на пощенската станция по местополучаване за доставяне на адреса на получателя срещу подпис, по реда за доставяне на препоръчаните кореспондентски пратки. Допълнителната услуга „Заверка на съдържанието” задължително се предоставя  с „Известие за доставяне”. При доставяне на съобщението получателят оформя с подпис и дата на доставяне „Известието за доставяне” и същото се връща на подателя като препоръчана пратка. При невъзможност за доставяне съобщението се връща на подателя със специален формуляр (обр. 250), удостоверяващ причините за недоставяне.''
От сайта на пощите…
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Фев 2014, 22:14

Благодаря, сега го видях това. Техниката напредва.
А дали могат да се изпращат еднакви съобщения до двама адресати с еднакво съдържание, като излизат и двата адреса, напр. длъжник и ЧСИ?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 19 Фев 2014, 09:49

Защо не, ако го включиш в самия текст- в съдържанието. Но горе, на бланката, ще трябва да се посочи само един получател. Виж образеца на телепоща.
П.П. Услугата е непопулярна, въпреки че е удобна и евтина, та се моля да не я закрият, както направиха с телеграмите. Когато отида в някоя поща за пръв път с попълнена бланка, обикновено пощенските служители ме гледат с учудване. Там, където основно работя, вече са ми свикнали. Задължително трябва да е голям или централен клон- малките нямат факс.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот krem_karamel » 20 Фев 2014, 09:52

И аз ползвам тази услуга, но за по-серизните случаи не смея да разчитам на нея.
Все си мисля, че едно възражение би оборило това уведомяване. Пускам и нот. покана, въпреки цената, не смея да рискувам.
Греша ли ?
krem_karamel
Потребител

Мнениеот bebitor » 20 Фев 2014, 12:50

О, веднъж ми възразиха и от пощата такова удостоверение ми извадиха за 2 лв... Кой, кога, какво е пратил, кога е изпратено от ПС, кога е получено в другата ПС, какъв е бил текста, как са го запечатали, как са го доставили, стъпка по стъпка, възможно най-подробно общо 5 листа удостоверението и още няколко заверени фотокопия от техните книжа... До момента никакъв проблем не съм имала с този начин на уведомяване, в нито един съд.
Чл.72 от ЗЗД: "Писмените изявления и съобщения, от каквото и да било естество, се считат за извършени в срока, ако са предадени на пощата, по телеграфа или с радиограма до изтичането на двадесет и четвъртия час от последния ден на срока"
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ