начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Баща ми получи призовка ...

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Баща ми получи призовка ...

Мнениеот lb1410 » 23 Фев 2014, 00:44

Здравейте имам нужда от съвет! Баща ми получи призовка за напускане на пътно местопроизшествие при положение, че не се е удрял с никого и не е учатвал в пътно местопроизшествие. Въпросът ми е какви са вариантите и как може да докаже, че не е виновен. За съжаление съм само втори курс и не съм компентна да му дам съвет. Благодаря ви предварително!
lb1410
Нов потребител

Re: съвет

Мнениеот borovinka » 23 Фев 2014, 01:00

Как така е "получил призовка за напускане" - като свидетел ли го викат или като обвиняем?

Уточнете. Няма такова нещо като "призовка за напускане". Кой и от къде го вика и какво пише в тази "призовка"?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Баща ми получи призовка ...

Мнениеот lb1410 » 23 Фев 2014, 13:27

Призовката му е връчена от кварталния полицай ( призовка от СДВР, отдел ПП). Призовка на основание чл.60 ал.1, призован е като свидетел.
lb1410
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 24 Фев 2014, 16:52

Ами като е призован като СВИДЕТЕЛ за какво обвинение говорим? (Спрямо него няма обвинение, нали??)
Втори курс не е толкова рано, че да не знаете разлика между свидетел и обвиняем. :)

Защита на този етап му е нужна само ако той самият прецени, че иска да се яви в полицията с адвокат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 25 Фев 2014, 20:31

Въпреки че сте втори курс ако сте си взела изпита по ОТП трябва да сте наясно с един от основните принципи на наказателното право - ПРЕЗУМЦИЯТА ЗА НЕВИННОСТ! Няма нужда да доказва че е невинен, те трябва да доказват че е виновен (ако са решили) а той само да оспорва.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот doc03 » 25 Фев 2014, 20:58

За да го викат, може някой да е записал ДК№ на МПС, и считат (може и да е бил посочен), че ще допринесе за разкриване на обективната истина по случая. 8)
lb1410 написа:... Въпросът ми е какви са вариантите и как може да докаже, че не е виновен. ...

Но като гледам как ... "гузен негонен бяга", според мен не става въпрос за незнание на правото, а по-скоро за участие в ПТП, като не е задължително да се е удрял. Свидетел съм при 3 (три) ПТП (за едното ме бяха обявили за ОДИ и принудително довеждане на свидетел :D ) , като предизвикалите ПТП и при трите случая не се бяха удряли с никого и .. не бяха "участници в пътно местопроизшествие" :lol:

А може и трета, тривиална версия .... продал е автомобил, онзи не го е прехвърлил ... сещайте се нататък.

И не биваше да нападате момичето ... когато става въпрос за близък, понякога, и доайените на правото се .. объркват. Абстрахирайте се, че е кандидат юрист :wink:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Фев 2014, 21:26

ПРЕЗУМЦИЯТА ЗА НЕВИННОСТ!

Младите и глупави не знаят, че в правото всеки е виновен докато не го оправдаят. Най-виновни са невинните, защото след като са попаднали в системата значи някой е срещу тях. По-лошо от това някой да е срещу тебе е обстоятелствата са срещу теб. Така или иначе най-голямото набутване е да попаднеш невинен в системата.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 25 Фев 2014, 23:13

ivanov_p написа:...

Може ли мъъъъъъънинко по-простичко, и доста по-директно ? Че малко клиширано и лозунговидно ми звучи ...

PS За да избистрим това, което пита питащата, ни е нужна информация. Не е нужно да си юрист, за да знаеш какво означава "свидетел". Та, от тук, моето си, за мен, вътрешно питане - защо да доказва, свидетелят, че не е виновен ... за това иде реч ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 26 Фев 2014, 00:33

Викат баща ти, защото автомобила, който е напуснал ПТП се води на негово име и трябва да му съставят акт. На място в КАТ ще види в какво го обвиняват, на коя дата се твърди, че е извършено нарушението и т.н. и ще му бъде дадена възможност да посочи кой е управлявал автомобила на въпросната дата, ако не е бил той. Ако не посочи, му съставят акта на него и после глоба и лишаване от правоуправление за определен срок. Туй то. Да отива и ако иска да си води адвокат още отсега, че да не оклепа нещо сам.
kolegat
Потребител

Назад към Взаимопомощ