начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Осъдих бившия си работодател, но той ме измами да му предост

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осъдих бившия си работодател, но той ме измами да му предост

Мнениеот silviaiwanowa68 » 23 Мар 2014, 20:42

Осъдих бившия си работодател за неправомерно уволнение. Извадих си изпълнителен лист. В разговор и писмена кореспонденция с работодателя, той призна дълга си и ме покани с писмо да му предоставя оригинала на ИЛ, като ми написа , че ще ми изплати паричните обезщетения, но не го направи. Какво мога да предприема сега и мога ли да си извадя дубликат на ИЛ
silviaiwanowa68
Нов потребител

Re: Осъдих бившия си работодател, но той ме измами да му пре

Мнениеот ch3oh » 23 Мар 2014, 21:00

Какво мога да предприема сега и мога ли да си извадя дубликат на ИЛ

Можете да започнете да си давате сметка до къде ви води самодейността.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Мар 2014, 21:37

Дубликат от изпълнителен лист

Чл. 409. (1) Ако първообразният изпълнителен лист бъде изгубен или унищожен, съдът, който го е издал, по писмена молба на молителя издава дубликат от него въз основа на акта, по който е издаден първообразът.
(2) Молбата се разглежда в открито заседание, след като се връчи препис от нея на длъжника.
(3) Длъжникът може да противопостави освен липсата на условията по ал. 1 и възражения за погасяване на дълга въз основа на обстоятелства, настъпили след установяване на съществуването му.
(4) Постановеното решение подлежи на обжалване по общия ред. След като то влезе в сила, длъжникът не може да оспорва съществуването на дълга на основания, които е могъл да предяви в производството по издаване на дубликата.
(5) Ако самият акт е бил изгубен или унищожен и няма възможност да бъде възстановено неговото съдържание чрез официални документи, молителят може да предяви иск за осъждане на длъжника.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот silviaiwanowa68 » 23 Мар 2014, 22:51

След като са посочени само случаите на унищожаване или изгубване на ИЛ ,а аз не попадам в тези хипотези,означава ли, че съдът ще откаже да ми издаде дубликат на ИЛ
silviaiwanowa68
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 24 Мар 2014, 10:11

Да, точно това означава.
Кой ви даде акъл да дадете ИЛ на работодателя си?

Той се дава на ЧСИ (и е можело още едни парички за адвокатско възнаграждение да си съберете по него).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот silviaiwanowa68 » 24 Мар 2014, 12:10

Нищо ли не може да се предприеме? Реално той не изплаща дълга си и отказва да изпълни съдебно решение. Какви действия може да предприеме прокуратурата?
silviaiwanowa68
Нов потребител

Мнениеот 111888 » 24 Мар 2014, 14:16

borovinka написа:Да, точно това означава.
Кой ви даде акъл да дадете ИЛ на работодателя си?

Той се дава на ЧСИ (и е можело още едни парички за адвокатско възнаграждение да си съберете по него).

ako rabotodateliat e darzhavno uchrejdenie izpalnitelnia list mu se dava -519 gpk... Ako e chastnik-togava 4si i tn...
111888
Потребител

Мнениеот silviaiwanowa68 » 24 Мар 2014, 16:21

Пиша до всички, които имат желание да ми помогнат с компетентен съвет, защото смених двама адвокати и виждате в какво съм положение. Давам следните подробности- работех в Център, който беше към община и средствата се получаваха от държавния бюджет. Общината ни прехвърли по смисъла на чл.123 ал 1 т.7, за управление на Неправителствена организация, която се беше явила на конкурс. Новият работодател ми прекрати договора по смисъла на чл.328 ал.1 т.6. Аз спечелих делото на две инстанции, но в момента работодателя обжалва пред ВКС. За присъдените парични обезщетения аз си извадих ИЛ , за който написах по-горе. При това голяма част от тази сума аз трябва да върна на НОИ, тъй като съм получавала обезщетения за безработица.Кашата е пълна. Моля , ако някой може да ми помогне с компетентно мнение, нека пише, нали такъв е "духът" на форума. Предварително благодаря на всички!
silviaiwanowa68
Нов потребител

Мнениеот galq_law » 24 Мар 2014, 18:11

Решение № 71/ 04. 04. 2013 г. по ч.гр.д.№ 627 от 2012 г. на ВКС на РБ, ГК, Първо отделение
по реда на чл.290 и сл. от ГПК
"... употребеният в чл.409, ал.1 от ГПК термин „изгубване” следва да се тълкува по-широко: не само физическо изгубване на изпълнителния лист, но и изгубване на държането на изпълнителния лист от самия взискател, което изгубване прави невъзможно упражняването на правата му по този изпълнителен лист..."

Твърдението, че понастоящем изпълнителният лист е изгубен представлява отрицателен факт, който не подлежи на доказване от инициатора на производството. В случая, ответникът е този, който следва да установи, че дългът е погасен, или издадения ИЛ не е изгубен, респективно, че не са налице условията на чл.409 ГПК.
Успех
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
galq_law
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 24 Мар 2014, 18:23

Г-не, г-жо направили сте най-глупавата и възможно фатална грешка, а именно - лишил сте се от изпълнителния си титул. От опит мога да ви кажа - няма начин да извадите дубликат на изпълнителния лист, още повече, че това става в открито производство, за което се призовава и вашия работодател, който повярвайте няма да ви съдейства по абсолютно никакъв начин. Как може да направите такава глупост - умът ми не го побира?! Решението, което е посочено от galq_law не съм го чел, но тъй като съм присъствал на няколко такива дела във всеки случай съдът решава, че изгубването не е доказано и отказва издаване да дубликат .. Каква е сумата? Не че има значение ама е от значение дали когато (а вероятно това ще стане) ви откажат издаване на дулбикат ще може да жалите пред вкс. Защото задавам въпрос - от къде на къде съдът да повярва на вашето твърдение, а не например, че сте скрил изпълнителния си лист и няма да образувате 2 производства при различни съдебни изпълнители? Мне .. трудна работа с тоя дубликат. Все пак успех - ако успеете кажете какви доказателства за изгубването сте приложили ;) Щото и ние например пред СРС имахме много повече доказателства - молба за поправка на яфг към която е приложен ИЛ в оригинал (добавен и като приложение към молбата), входящ номер на молбата. В крайна сметка не получаваме ИЛ, има резолюция в-ху молбата да се добави оригинала, което значи че нейде в деловодството тоя лист е оттекъл, никъде няма наш подпис, че сме получили обратно същия ил, добавихме декларация на служител, че не сме получавали тоя лист, че ако не е предаден с молбата то той не е при нас и е загубен. ИЛ беше взет от 3-4 години и до този момент нямаше нито погасяване нито ИД и въпреки всичко съдът отказа дубликата.
Последна промяна bludniq_sin на 24 Мар 2014, 18:31, променена общо 1 път
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Мар 2014, 18:26

Пиша до всички, които имат желание да ми помогнат с компетентен съвет, защото смених двама адвокати и виждате в какво съм положение.

Аз ти писах на лични какво да направиш, но ако искаш може и да квасиш морето, все нещо ще излезе.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 24 Мар 2014, 19:59

Бе не са ти виновни адвокатите в случая. При правилна защита, много трудно ще докажеш твърденията си. На практика можеш да разчиташ само на грешка на работодателя си.
Пусни жалба до прокуратурата, може да го извикат на разпит и да си признае /или да се стресне и плати/. Приложи и писмената ви кореспонденция
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот silviaiwanowa68 » 24 Мар 2014, 20:43

Доказателства ,че съм предала ИЛ на работодателя е входящ номер, притежавам и собственоръчно подписано от него писмо, че признава дълга си и че ме кани да и представя оригинала на ИЛ, за да погаси паричните задължения. Това не е ли измама и въобще в правото има ли такава квалификация . Не знам дали са виновни адвокатите, но адвокат ме посъветва да и го дам и заедно и го занесохме. Разбирам, че изглеждам наивна и проста, но това не е моя самоинициатива. Осъзнавам, че съм подведена, но не мога да променя с нищо този факт.Сумата по ил е 3000 лв,/ 2000 лв дължа на НОИ/, така , че и пред ВКС не мога да се жаля. С две думи загубена кауза. Благодаря на всички, които ми писаха!
silviaiwanowa68
Нов потребител

Мнениеот Pause » 24 Мар 2014, 21:38

silviaiwanowa68 написа:Доказателства ,че съм предала ИЛ на работодателя е входящ номер, притежавам и собственоръчно подписано от него писмо, че признава дълга си и че ме кани да и представя оригинала на ИЛ, за да погаси паричните задължения. Това не е ли измама и въобще в правото има ли такава квалификация . Не знам дали са виновни адвокатите, но адвокат ме посъветва да и го дам и заедно и го занесохме. Разбирам, че изглеждам наивна и проста, но това не е моя самоинициатива. Осъзнавам, че съм подведена, но не мога да променя с нищо този факт.Сумата по ил е 3000 лв,/ 2000 лв дължа на НОИ/, така , че и пред ВКС не мога да се жаля. С две думи загубена кауза. Благодаря на всички, които ми писаха!

В същият смисъл това са доказателства които ги ангажирайте по делото има адвокати които могат се навият или ви дадат добър акъл. Дължи се държавна такса по делото издаване на дубликат на ИЛ на общо основание и практика нищо не губите производството наподобява исковото молба и препис за ответника.Напомнете на работодателя си и за наказателната отговорност по чл.296 от НК осуетяване на СР ,все пак това не е просто писане то е и акт на справедливост.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот silviaiwanowa68 » 24 Мар 2014, 21:45

Моралът и справедливостта нямат нищо общо с правото !
Благодаря на блудния син !
silviaiwanowa68
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Мар 2014, 22:19

Пуснете си процедура за дубликат, все пак. Има такава опция. Просто го направете.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 25 Мар 2014, 10:14

Сега като гледам Вие сте малко по-добре подплътена с доказателства отколкото ние бяхме .. Опитайте с дубликата пък каквото стане.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот silviaiwanowa68 » 25 Мар 2014, 20:22

Благодаря на всички, които писаха !
silviaiwanowa68
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ